Με τον «Ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το... σκάνδαλο της συγκάλυψής τους, αλλά και με προβολή των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει αύριο στο «φουλ» τις προεκλογικές μηχανές του κόμματός του.
Αν, άλλωστε, ο «οιωνός» Βορίδη επιβεβαιωθεί και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου διαλυθεί η Βουλή ώστε να διεξαχθούν τον Απρίλιο οι (πρώτες) εκλογές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν απέχουμε ούτε ενάμιση μήνα από την επίσημη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ήτοι, το «γκάζι» στην προεκλογική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς εύλογο, αλλά εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο.
Περιοδείες Τσίπρα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαινιάζει, λοιπόν, αύριο την κεντρική πτυχή της προεκλογικής του εκστρατείας, που δεν είναι άλλη από την «κλασική» συνταγή των ανοιχτών πολιτικών συγκεντρώσεων: το απόγευμα της Τετάρτης, λοιπόν, θα μιλήσει στο κλειστό γήπεδο «Αντρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι, ενώ δύο ημέρες αργότερα θα βρεθεί στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στην Πάτρα. Την ερχόμενη Δευτέρα, επίσης, θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη σε αντίστοιχου τύπου εκδήλωση, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στενοί του συνεργάτες ήδη καταρτίζουν το πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών και φροντίζουν να «γεμίσουν» το ημερολόγιο του πρώην πρωθυπουργού με όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές συγκεντρώσεις.
Μήνυμα νίκης
Στην Κουμουνδούρου, αυτονοήτως θέλουν να εκπέμψουν αυτές οι ανοιχτές συγκεντρώσεις μήνυμα νίκης, θεωρώντας πως όταν ξεκινήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε η «αμηχανία» που επικρατεί στη ΝΔ για τις υποκλοπές θα «βγει» με έναν τρόπο και την εικόνα των συγκεντρώσεων που θα στηθούν.
Όπως και να έχει, βασικό μέλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η εικόνα των συγκεντρώσεων Τσίπρα. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από την «καρδιά» της «λαϊκής» Δυτικής Αθήνας, το Περιστέρι, επιλέγοντας μία εκλογική περιφέρεια που αποτελεί «κάστρο» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –εξάλλου, το γεγονός ότι έχει περιοδεύσει δύο φορές σε διάστημα δέκα ημερών στο Αιγάλεω λέει πολλά για τις στοχεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξίσου στοχευμένη είναι η επιλογή της Πάτρας για δεύτερη ανοιχτή συγκέντρωση, αφού η περιοχή αυτή από την εποχή των Παπανδρέου και μετά αποτελεί «προπύργιο» της Δημοκρατικής Παράταξης, καίτοι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «αμφίσημα» μηνύματα.
Τέλος, η Θεσσαλονίκη αντιστοιχίζεται με ένα άλλο στοιχείο της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ: να εκμεταλλευθεί την δυσφορία που επικρατεί για τη ΝΔ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να μην αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας την «αγανακτισμένη» ψήφο και τους δυσφορούντες πρώην «γαλάζιους» (κυρίως των λαϊκών στρωμάτων) να στραφούν προς την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ψάχνοντας τη συνταγή
Όπως προαναφέρθηκε, στις συγκεντρώσεις που θα πρωταγωνιστεί εφεξής ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάζει ένα δίπτυχο: πρώτον, θα κηρύττει «Ανένδοτο» για τις υποκλοπές, ώστε αφενός να μην «ξεφουσκώσει» το θέμα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση
δυσπιστίας, αφετέρου να κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά προοδευτικών και δημοκρατών πολιτών, που ούτως ή άλλως στις δημοσκοπήσεις δείχνουν να δυσφορούν και να αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο ακουμπά στον πυρήνα της υπεράσπισης της Δημοκρατίας.
Πλέον, άλλωστε, ο αγώνας είναι... «γενικός», καθώς μετά την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου το είπε καθαρά: «το σκάνδαλο Μητσοτάκη μετατράπηκε σε σκάνδαλο ΝΔ», τόνισε στον ΣΚΑΪ. Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι για να κερδίσει ένα κόμμα εξουσίας τις κάλπες, δεν αρκεί να περιγράψει πόσο κακός είναι ο αντίπαλός του. Πρέπει, ταυτοχρόνως, να περιγράψει πώς θα κυβερνήσει το ίδιο αν κρατήσει το τιμόνι της χώρας. Έτσι, πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να δώσει βάρος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, την κοινωνία, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τη φορολογία –ήδη, μάλιστα, γίνεται ειδική κωδικοποίηση προκειμένου οι βασικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «βγάζουν τίτλους» και, άρα, να «εντυπώνονται» στην συνείδηση και τη μνήμη των πολιτών».
Εξάλλου, το αφήγημα για «ακρίβεια Πούτιν» έχει ξεθωριάσει, το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδεικνύεται στις μετρήσεις «καταγέλαστο» από την κοινωνία, οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα και η κυβέρνηση ανακοινώνει «κουρεμένες» επιδοτήσεις ρεύματος λόγω της κριτικής που ακούστηκε στο Eurogroup. Συντρέχουν, λοιπόν, όλες οι προϋποθέσεις ώστε τα προγράμματα και οι πολιτικές να επανενταχθούν στην θορυβώδη προεκλογική ατζέντα...