Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

«Διπλές Εκλογές» VS «βόμβα απλής αναλογικής»

Ο διαγκωνισμός του κυβερνώντος κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» τέμνεται και το θέμα της πολιτικής σταθερότητας, αφού παραδοσιακά, οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εκλογικών κοινών «ξορκίζουν» την αστάθεια και τις... «περιπέτειες». 

Είτε μιλάμε για νοικοκυραίους, είτε για μικροαστούς «κυρ Παντελήδες», είτε για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που νιώθουν την πολιτική αστάθεια στο «Ζ» (σ.σ. ισολογισμός ημέρας) που πατάνε κάθε βράδυ στην ταμειακή τους μηχανή, οι πολίτες που ανήκουν στον «μεσαίο χώρο» των «μετακινούμενων» ψηφοφόρων και συνήθως αποτελούν το «κλειδί» της νίκης στις εκλογές, θέτουν ως βασική προτεραιότητά τους την πολιτική σταθερότητα και την αποφυγή περιπετειών. Με άλλα λόγια, σε ό,τι αφορά την κατηγορία των πολιτών αυτών που απεύχονται μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση Κάθε κόμμα, λοιπόν, έχει τα δικά του «τρωτά σημεία», αλλά και «κρυφά όπλα» σε βάρος του αντιπάλου, εξ ού και Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης ξεδιπλώνουν ήδη τις, αυτονοήτως αντιπαραθετικές, στρατηγικές τους. 

Όπισθεν ολοταχώς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να διαχειριστεί την αντίφαση μεταξύ της σταθερότητας που ευαγγελίζεται, αλλά και της πολιτικής πλατφόρμας του υπέρ της αυτοδυναμίας: με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» η εξαγγελία του ότι θα σύρει την χώρα σε διπλές εκλογές, ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία. 

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακρούσει πρύμναν, καθώς καταλαβαίνει ότι τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να τον «ταυτίσουν» με την πολιτική αστάθεια και τη διενέργεια δύο εκλογικών αναμετρήσεων. 

«Δε θα με ακούσετε να μιλάω για διπλές Εκλογές, αλλά μόνο για Εθνικές Εκλογές», είπε την περασμένη εβδομάδα από την Αχαΐα, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως έχει σχεδιασμό διπλής εκλογικής αναμέτρησης –στο μέτρο, βεβαίως, που θα είναι πρώτος και, άρα, θα έχει «το μαχαίρι και το πεπόνι» των κινήσεων στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. 

Όπως και να έχει, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν πείσουν ότι οι επόμενες εκλογές «βγάζουν» κυβέρνηση, τότε τα σκληρά «διλήμματα» που θα τεθούν θα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα και οι πολίτες μπορεί να εκλάβουν την πρώτη αναμέτρηση σαν... πρόβα. Όμως, αν επικρατήσουν συνθήκες «χαλαρής ψήφου», τότε είναι αυτονόητο ότι θα είναι ευκολότερο να αποδοκιμαστεί η ΝΔ σε μία προσπάθεια να «στείλουν μήνυμα» στο κυβερνών κόμμα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της «αστάθειας» και της... αυτοδυναμίας, όπως έδειξε το γεγονός ότι, από το Λονδίνο, επανήλθε στο δόγμα των διπλών εκλογών, επιχειρώντας να τις «αποδραματοποιήσει». «Θα παρεμβληθούν μόνο 4-5 εβδομάδες με προσωρινή κυβέρνηση, δε θα διαρκέσει πολύ η μεταβατική περίοδος», είπε στα στελέχη της Morgan Stanley, με το βλέμμα στραμμένο στους... «νοικοκυραίους» του Παγκρατίου, του Χαλανδρίου, του Φαλήρου και της Τούμπας.  

Πρωτιά ή...

Στον αντίποδα, αυτό που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να «εξουδετερώσει» τη... «βόμβα της απλής αναλογικής». Έτσι χαρακτηρίζει η ΝΔ και το Μαξίμου το εκλογικό σύστημα που νομοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς επιχειρεί να ταυτίσει την απλή αναλογική με την πολιτική αστάθεια. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύουν ως αντεπιχείρημα για να «αποσυνδέσουν» την απλή αναλογική από την αστάθεια το γεγονός ότι σε μεγάλη μερίδα των χωρών της Ευρώπης, τα συστήματα επί τη βάση των οποίων σχηματίζονται κυβερνήσεις είναι είτε της απλής αναλογικής, είτε τόσο αναλογικά που προσιδιάζουν απολύτως με το σύστημα που θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές. Συν τοις άλλοις, χείρα βοηθείας στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους πολίτες ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με την απλή αναλογική αποτελεί και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη διαβεβαίωση ότι «αν έχει μεγάλο ποσοστό, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή». «Οι προοδευτικές δυνάμεις θέλουμε και μπορούμε. Όλα περνούν από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου, σε μία προσπάθεια να καταστήσει σαφές στους μετεωριζόμενους κεντροαριστερούς-αριστερούς ψηφοφόρους ότι η κάλπη της απλής αναλογικής δεν είναι... για πειράματα. 

Πάντως, αν οι πολίτες αποφασίσουν να κάνουν «πείραμα» σε σχέση με την φθορά της κυβέρνησης, αυτό μπορεί να αποβεί σε όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι, αν η «ψήφος διαμαρτυρίας» οδηγήσει τα δύο κόμματα σε ένα αποτέλεσμα με διαφορά στήθους ή με βραχεία κεφαλή της ΝΔ, τότε στην Κουμουνδούρου επικρατεί εδραία η πεποίθηση ότι «το παιχνίδι θα γυρίσει στη δεύτερη κάλπη». 

Αντιφάσεις και κοριοί

Μέσα σε όλα αυτά, βεβαίως, αντιφάσεις έχει να διαχειριστεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης: θέλοντας να προσποριστεί είτε κεντροδεξιούς είτε κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, που «αλληθωρίζουν» προς το ΚΙΝΑΛ είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα συμβάλει στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης, αν το ποσοστό που θα λάβει θα είναι τέτοιο ώστε να εκληφθεί ως «εντολή για λύση». Μόνο που στην περίπτωση αυτή, ανακύπτει το ερώτημα πώς μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με εκείνον που τον κατηγορεί ότι είχε διατάξει την παρακολούθησή του και πως κάνει ό,τι μπορεί για να συσκοτίσει την υπόθεση...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εν όψει : συμφόρηση - κυκλοφοριακή

Ι. Επέστρεφα προχθές στο κέντρο της πόλης, δια της Λεωφόρου Ποσειδώνος -παραλιακής- στις 2 μ.μ. ● Η κυκλοφορία ήταν ασφυκτική. Επιδίωκα το κέντρο με παρα...

Παντού σε αδιέξοδο η Κεντροαριστερά

Δεν υπάρχει χώρα στην οποία η Αριστερά να μην αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Τελευταίο παράδειγμα ο Καναδάς, του οποίου ο γνωστός (κεντρο)αριστερός πρωθυπουργός Τριντό βρίσκετ...

Φόρτωση άρθρων...