Εκλογές σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές στην υπόθεση των υποκλοπών, ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης και θέτει ευθέως προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για το νέο ‘μότο’ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που φέρεται αποφασισμένος να μην αφήσει κανέναν άλλον να ηγηθεί του αγώνα για διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών και θέλει αυτή να έχει επιτευχθεί πάση θυσία πριν από το στήσιμο των εθνικών καλπών. «Τα αποκαλυπτήρια του παρακρατικού μηχανισμού της ‘πίσω αυλής του Μαξίμου’ πρέπει να γίνουν και αυτό είναι ένα ελάχιστο οφειλόμενο προς τους πολίτες», είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στο εξής.
Ο ίδιος κράτησε αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε να δίνει έναν αξιακό αγώνα, πάντα με θεσμικά μέσα, τον οποίο μάλιστα θα πάει μέχρι τέλους. «Στεκόμαστε αξιακά, για αυτό ο λόγος μας για θέματα θεσμών, δημοκρατίας και διαφάνειας παραμένει ίδιος και επί εποχής των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου και επί εποχής του κ.Μητσοτάκη», είπε, δεσμευόμενος ότι το κόμμα του είναι εδώ για να αναδεικνύει τις αμαρτίες όλων. Στόχος του, να πλασαριστεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως το κόμμα εκείνο που εγγυάται αφενός τις διαφανείς διαδικασίες, αφετέρου την ομαλή λειτουργία των θεσμών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις δικές τους θεσμικές κινήσεις από την πρώτη στιγμή που έσκασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, απέδωσε τις αποκαλύψεις περί συντονισμού ΕΥΠ και Predator, εμφανίζοντας την κυβέρνηση να φέρνει υπό αυτή τη θεσμική πίεση ένα σχέδιο νόμου προς συζήτηση, το οποίο όμως επίσης συντηρεί σοβαρές παθογένειες. «Δε μπορεί να υπονομεύονται οι ανεξάρτητες αρχές και να με ρωτάτε αν θα το ψηφίσουμε. Υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δε μπορούμε να το ψηφίσουμε αν υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε να είναι η ενημέρωση ταυτισμένη με τον εκλογικό κύκλο. Τι σημαίνει τριετία; Δηλαδή να μάθουμε κατά τη διακυβέρνηση της επόμενης κυβέρνησης, τι έκανε η προηγούμενη. Όχι κ. Μητσοτάκη, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που κατέθεσε πάντως και σειρά προτάσεων.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων πρότεινε την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο, την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης απορρήτου, την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την παραπομπή της τελικής απόφασης για την παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη σε τριμελές συμβούλιο εφετών. Κάλεσε, δε, τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να αναλάβει πρωτοβουλία ακόμα και μέσα στην εβδομάδα για να φτιαχτεί υποδομή ελέγχου των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών και των συνεργατών τους, ενώ εμφανίστηκε να έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι εφόσον υπάρξει η σχετική αίτηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στην χώρα μας. Κάλεσε τέλος τους θιγόμενους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, όπως ακριβώς έπραξε και ο ίδιος και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης μέχρι τέλους, κινούμενος πάντα θεσμικά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η στάση του γνωστού Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που από το βήμα της ίδιας συνέντευξης Τύπου, επανέλαβε παλιότερη άποψή του ότι «αν αποδειχθούν δημοσιεύματα όπως τα χθεσινά (σ.σ. του κυριακάτικου Τύπου), αλλά και άλλα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση». Ο ίδιος δεν δίστασε και να ‘διαφωνήσει’ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το κατά πόσον θα υπήρχε συνταγματικό κώλυμα στον ορισμό του Προέδρου της Βουλής ως ο άνθρωπος που θα ενέκρινε τυχόν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τάχθηκε υπέρ ενός μη μονοπρόσωπου οργάνου που θα αναλάμβανε μία τέτοια ευθύνη.