Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα θεωρούσε την Βουλή «προνομιακό» του πεδίο και επεδίωκε να γίνεται εκεί κάθε αντιπαράθεσή του με τον εκάστοτε πολιτικό αντίπαλό του, καθώς τις περισσότερες φορές η έκβαση ήταν... προβλέψιμη.
Τούτου δοθέντος, αλλά και επειδή στην παρούσα συγκυρία η λειτουργία των θεσμών αμφισβητείται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επιστρέφει» στη Βουλή, δρομολογώντας τις επόμενες «μάχες» του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει κεντρικά και συλλογικά βάρος στο κοινοβουλευτικό «τερέν» για τις επόμενες πολιτικές μάχες, για δύο λόγους: πρώτον, διότι τόσο για την υπόθεση Πάτση όσο όμως και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Κουμουνδούρου αρνείται να δεχθεί ότι μία εξεταστική-φιάσκο, δύο διεκπεραιωτικές συνεδριάσεις της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μία διαγραφή είναι ικανές για να ρίξουν κοινοβουλευτικούς τίτλους τέλους σε δύο υποθέσεις που «καθεμία απ’ αυτές θα μπορούσε να είχε ρίξει κάθε κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους», όπως επαναλαμβάνεται διαρκώς στην Κουμουνδούρου.
Δεύτερον, διότι σε μία εποχή που ακούγονται πολλά για την «απόδοση» των θεσμών της ελληνικής Πολιτείας και γίνεται πολλή συζήτηση για το κατά πόσον το Κοινοβούλιο λειτουργεί σαν «πλυντήριο» δυσωδών υποθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εκ νέου να ξεδιπλώσει το πολιτικό του αφήγημα στη Βουλή για να δείξει ότι εμμένει στη θεσμική λειτουργία και στο κλασικό «παιχνίδι» της Δημοκρατίας –όπως αυτό προβλέπεται με την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και με την ενεργοποίηση όλων των «αντιβάρων» ενός πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης.
Ομαδικά πυρά
Έτσι, λοιπόν, σε κάθε σύσκεψη που λαμβάνει χώρα καθημερινά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, για κάθε θέμα, ένας μόνιμος προβληματισμός μπαίνει στο τραπέζι: «πώς μπορεί αυτό να μεταφερθεί στη Βουλή», είναι πάντα ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης και, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνονται διαδοχικές επ’ αυτού αποφάσεις.
Για παράδειγμα, έχει ήδη κατατεθεί στο πρωτόκολλο της Βουλής η ερώτηση που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ώστε να απαντήσει αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές «κλείνοντας τα μάτια» στην ύπαρξη πολλαπλών και λειτουργούντων κέντρων υποκλοπών. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει, στην επιστολή του, ότι το ζήτημα που θέτει αποτελεί βασικό και πυρηνικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.
Ταυτοχρόνως, στη Βουλή έχει κατατεθεί και ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Πάτση –και, συγκεκριμένα, για τις πρόσθετες αποκαλύψεις αναφορικά με τις... επίσημες συναντήσεις του διαγραφέντος βουλευτή Γρεβενών με αξιωματούχους της Πρίστινα, κατά τα «περίεργα» ταξίδια του στο Κόσοβο.
Έχει ενδιαφέρον ότι καλούνται για απαντήσεις όχι μόνο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, αλλά και ο πρωθυπουργός, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ζητούν να πληροφορηθούν αν ο κ. Πάτσης είχε εξουσιοδότηση είτε του υπουργείου Εξωτερικών, είτε του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ώστε να... εμφανίζεται περίπου ως εκπρόσωπος της χώρας στις προαναφερθείσες συναντήσεις.
Πέραν αυτών, χθες κατατέθηκε και ερώτηση που συνυπογράφουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με απευθείας αναθέσεις τεσσάρων εποπτευόμενων από το Δημόσιο οργανισμών προς συγκεκριμένη εταιρεία επικοινωνίας, ενώ στο στόχαστρο έχουν τεθεί, από ειδική ομάδα της Κουμουνδούρου, όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τα ΕΛΤΑ και άλλες «ύποπτες» για απευθείας αναθέσεις υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Με άλλα λόγια, αυτά, όπως λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν μόνο η αρχή. Άλλωστε, όπως φάνηκε και στην υπόθεση Πάτση, ακόμη και από τις... αναπάντητες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα...