Αν και η κυβερνητική παράταξη έχει θέσει ως βασικό στόχο της εκλογικής μάχης την αυτοδυναμία, εντούτοις στο εσωτερικό επεξεργάζονται και άλλα σενάρια για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που οι πολίτες δώσουν με την ψήφο τους σήμα για σχηματισμό συμμαχικής Κυβέρνησης.
Ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τους γαλάζιους βουλευτές στις αρχές του 2020 προϋποθέτει την καταγραφή ενός ποσοστού της τάξης του 39%, ώστε μια μονοκομματική Κυβέρνηση να μπορεί να είναι βιώσιμη με περίπου 155 βουλευτές.
Η οριακή κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για το επέκεινα, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες ισχνές πλειοψηφίες. Στο πολιτικό του αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη για σταθερότητα και για αποφυγή περιπετειών σε μια κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.
Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την καταγραφή αυξημένης συσπείρωσης των ψηφοφόρων γύρω από την κυβερνητική παράταξη, στόχευση που υπηρετείται από τις διαρκείς προτροπές του Πρωθυπουργού στα στελέχη του και τους πολίτες, να αντιμετωπίζουν την εκλογική διαδικασία ως μία. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που η Κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό με την απλή αναλογική, ξορκίζοντας κάθε σενάριο αποσυσπείρωσης ή χαλαρής ψήφου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πάντως πως είναι ρεαλιστής και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Γι’ αυτό και στο εσωτερικό της Πειραιώς εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, τοποθετούνται δημόσια με ποιες παρατάξεις δεν πρόκειται να συνεργαστούν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον αυτό καταστεί αναπόφευκτο. Οι σχέσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται από το περασμένο καλοκαίρι στο ναδίρ, αφού η υπόθεση των υποκλοπών ήρθε να σηκώσει ένα ανάχωμα στην προοπτική κάποιας συνεργασίας.
Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να βάλει στην άκρη τα όσα έχει πει για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη και να δώσει την ευκαιρία για μια νέα Κυβέρνηση με κορμό τους άλλοτε βασικούς πολιτικούς αντιπάλους, όπως το2012; Η εξίσωση είναι σίγουρα πολύπλοκη, αλλά η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις