Δύο είναι τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν από τη νέα «φουρνιά» δημοσκοπήσεων, μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών: αφενός, αν το νέο σκηνικό που αποτυπώνουν είναι δυναμικό και συνιστά τάση, αφετέρου αν τα ευρήματα αποτυπώνουν «μόνιμες» μετατοπίσεις ή αν πρόκειται για προσωρινές εκδηλώσεις οργής και δυσαρέσκειας, που συνδέονται με το πόσο νωπό είναι ακόμη το σοκ από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Όποιος βρει τις απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, ουσιαστικά θα κατέχει τα «κλειδιά» των εξελίξεων και θα μπορεί να προβλέψει με σχετική ασφάλεια τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι, αν η «φωτογραφία της στιγμής» που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις συνιστά μία δυναμική τάση, τότε δεν αποκλείεται αυτή η τάση να οδηγήσει σε ένα σκηνικό ανατροπής: δηλαδή, η ψαλίδα μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον βρίσκεται σχεδόν στα όρια του στατιστικού λάθους, να μικραίνει διαρκώς έως ότου φτάσουμε στο σημείο της αντιστροφής: να αλλάξει, δηλαδή, ο κατέχων την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Επιπροσθέτως, το κατά πόσον οι πολιτικές μετατοπίσεις που καταγράφονται στις μετρήσεις έχουν διαρθρωτικά χαρακτηριστικά ή συνδέονται με το σοκ και την συγκυρία είναι κομβικό για να καταλάβει κανείς αν το βαρύτατο πλήγμα που έχει υποστεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα σοβαρό τραύμα που μπορεί να επουλωθεί ή μία πολιτική πληγή που μπορεί να καταστεί μοιραία και σηματοδοτεί το «τέλος της εποχής Μητσοτάκη».
Τα «κρυφά» μηνύματα
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου ανατέμνουν πλήρως τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων και εκείνα τα ποσοτικά που μπορούν να δείξουν περισσότερα πράγματα από το να δει κανείς την πρόθεση ψήφου. Για παράδειγμα, σε όλες τις μετρήσεις έχουν πάρει κεφάλι τα αρνητικά συναισθήματα –και ειδικά η «οργή».
Επίσης, στη σφυγμομέτρηση της MRB φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερα περιθώρια προσέλκυσης πολιτών που ανήκουν στους αναποφάσιστους και στην αδιευκρίνιστη ψήφο, αφού περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε σχέση με όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ πριν 3,5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά στις «πρωτότυπες» ερωτήσεις που κάνει η εν λόγω εταιρεία, οι μετατοπίσεις είναι σοβαρές. Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο», υπάρχει μία μείωση της ψαλίδας από 6,8% σε 2,6%.
Την μεν Ν.Δ. προτιμάει το 30,9%, ενώ τον δε ΣΥΡΙΖΑ το 28,3%. Επίσης, στον «βαθμό ενόχλησης», δηλαδή στο «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει, ανεξαρτήτως των κομματικών σας προτιμήσεων», η πλειονότητα των ερωτηθέντων θα ενοχλείτο περισσότερο αν κέρδιζε η Ν.Δ. έστω και με μία ψήφο διαφορά.
Το 39% των πολιτών δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν σε ενδεχόμενο νίκης της Ν.Δ., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 31,7% -με ό,τι δείχνει αυτό για το πόσο οι εξελίξεις έχουν υπερβεί το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
Επίσης, στην –παραδοσιακά αδιάψευστη- παράσταση νίκης, η Ν.Δ. χάνει 11,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,9%. Σε απλά ελληνικά, ένα 13,3% έχει αλλάξει εκτίμηση για το ποιος θα κερδίσει τις Εκλογές.
Crash test
Ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις βλέπουμε και στην σύγκριση μεταξύ των δύο κυρίαρχων μονομάχων-διεκδικητών της εξουσίας. Στην ερώτηση για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, υπάρχει μία μείωση της διαφοράς υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 33,8% προτιμάει τον κ. Μητσοτάκη –από 38,8% στην προηγούμενη μέτρηση-, ενώ το 29,3% προτιμάει τον κ. Τσίπρα. Επίσης, στην ερώτηση «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου», ο κ. Μητσοτάκης προηγείται οριακά με 23,9% έναντι 21,8% του κ. Τσίπρα.
Με άλλα λόγια, τα πρώτα δείγματα κατατείνουν σαφώς στο ότι οι καταγραφόμενες πολιτικές μετατοπίσεις έχουν σοβαρές πιθανότητες να μην αποτελούν «κυματισμούς στη λίμνη» που σβήνουν όταν βυθιστεί το βότσαλο, αλλά να συνιστούν ενδείξεις για τα «κλειδιά» των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων. Ειδικά αν συνδυαστούν με τη χθεσινή μεγαλειώδη εικόνα στον «απεργιακό πυρετό» που επικράτησε στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας...
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις