Νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, χρήστες των social media, βορειοελλαδίτες αλλά και το πάλαι ποτέ «κίνημα της γραβάτας» είναι μερικά μόνο από τα «ειδικά κοινά» που, αθροιζόμενα, θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο διαγκωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυσή τους είναι ήδη έντονος και οι δύο «μονομάχοι» προσαρμόζουν την προεκλογική τακτική τους.
Οι νέοι αποτελούν το «μήλον της Έριδος» για τους δύο διεκδικητές της εξουσίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνεται -και αυτό να τεκμαίρεται και από όλες τις μετρήσεις- ότι «παίζει στην έδρα του». Βεβαίως, το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό είναι «ρευστό» και έχει ένα ρίσκο: αφενός, είναι ευεπίφορο στους… «πειραματισμούς» πέραν των κομμάτων εξουσίας, αφετέρου ως την τελευταία ώρα ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα προσέλθουν οι νέοι στην κάλπη για να εκφράσουν την κομματική τους προτίμηση. Συν τοις άλλοις, οι συνθήκες δουλειάς και η συγκυρία παίζει πάντα ρόλο σε ό,τι αφορά το πόσο επηρεάζουν οι νέοι την εκλογική διαδικασία: για παράδειγμα, η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του την υποψία του πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει την διεξαγωγή εκλογών από τον Μάιο και μετά, θα το κάνει (και) για να διασφαλίσει ότι όσοι νέοι θα εργάζονται «σεζόν» στον τουρισμό, δε θα «κάψουν» ένα (ή δύο…) σαββατοκύριακά τους για να επιστρέψουν στην βάση τους και να μεταβούν στο εκλογικό κέντρο.
Μπρα ντε φερ
Στον αντίποδα, η ΝΔ αισθάνεται ότι παίζει «στην έδρα της» σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους: όχι μόνο για την «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρώ και τις αυξήσεις που θα καταβληθούν, αλλά και διότι γενικώς, όσο ανεβαίνουν οι μέσοι όροι ηλικίας, πηγάινουν… δεξιότερα οι εκλογικές συμπεριφορές και προτιμήσεις που καταγράφουν τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αφήσει το συγκεκριμένο κοινό να χαθεί -τουλάχιστον όχι χωρίς σκληρή μάχη. Ήδη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία την «απάτη» της κυβέρνησης με τα αναδρομικά και τις σχετικές δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, όπως και δύο ακόμη σημεία: πρώτον, ότι οι αυξήσεις 7,5% που δρομολογούνται αποτελούν απόρροια νομοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερο, ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει συρρικνωθεί εξαιτίας της κατάργησης της λεγόμενης «13ης σύνταξης», καίτοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε ψηφίσει επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε δεσμευθεί για τη διατήρησή της.
Μεσαία τάξη
Το «κίνημα της γραβάτας» και η αυτοαποκαλούμενη «μεσαία τάξη» αποτελούν ένα κοινό για το οποίο θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων. Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν ψευδαισθήσεις: γνωρίζουν ότι τα τραύματα από την εποχή των Μνημονίων είναι ακόμη ανοιχτά. Ωστόσο, ταυτοχρόνως, γνωρίζουν ότι εν πολλοίς έχουν διαψευσθεί οι προσδοκίες των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων από τη ΝΔ και σε ό,τι αφορά τη φορολόγησή τους, αλλά και σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Συν τοις άλλοις, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να συνδέει κάθε «ταξική» διάσταση της πολιτικής της ΝΔ με την μεσαία τάξη: «δίνουν τα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες της ΝΔ», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, ενώ νωπές είναι ακόμη οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση, με τον, νόμο πλέον, για το ΕΣΥ, «εξωθεί τη μεσαία τάξη εκτός των νοσοκομείων».
Γυναίκες και social media
Η αφύπνιση του φεμινιστικού κινήματος και η εκδήλωση του ελληνικού «metoo», σε συνδυασμό με την «πανδημία» γυναικοκτονιών που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να υποτιμήσει τις γυναίκες. Βεβαίως, η ΝΔ δεν ξεκίνησε καλά, αφού συγχώνευσε και υποβάθμισε την Γενική Γραμματεία Ισότητας, την συνέδεσε με την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική (λες και τα δικαιώματα των γυναικών συνδέονται μόνο με το δημογραφικό και την ιδιότητά τους ως δυνητικών μητέρων…) ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμόνως αρνείται να αναγνωρίσει νομικά τον όρο «γυναικοκτονία». Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν «γράψει χιλιόμετρα» στο θέμα της φεμινιστικής πολιτικής και της απόκρουσης των έμφυλων διακρίσεων και της βίας, αν και τελούν σε κατάσταση συναγερμού για την περίπτωση να θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «ρεφάρει» με «λαμπερές» υποψηφιότητες: αν, για παράδειγμα, βρεθούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου -χάρη στην οποία ξεδιπλώθηκε το ελληνικό «metoo»- και η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η συζήτηση και η προεκλογική διαπάλη θα πάρει, αυτονοήτως, μία άλλη τροπή…
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ διοργανώνει «podcasts» με τα κυβερνητικά πεπραγμένα της, επιχειρώντας να προσεγγίσει νέους που είναι αποκλειστικά χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχουν καμία άλλη πηγή ενημέρωσης, ενώ ο «πόλεμος» των «γαλάζιων» και των «κόκκινων» λογαριασμών σε twitter, Instagram και Facebook δίνει και παίρνει.
Ο γρίφος της Βόρειας Ελλάδα
Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς και τώρα Φλώρινα και Καστοριά: ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιχειρεί απλώς να επουλώσει πλήρως τις -όποιες- εναπομείνασες «πληγές» σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να καταστήσει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να συνομιλεί με τους πολίτες περιοχών που έχουν υπάρξει, παραδοσιακά, «γαλάζια» κάστρα. Βεβαίως, σε αυτές τις περιοχές, λόγω της αποβιομηχάνισης, της απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία) και της υψηλής ανεργίας, η δυσφορία είναι έντονη και καταγράφεται μία «στροφή» προς επιλογές αντιδραστικές, όπως η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το κόμμα του καταδικασμένου ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, που έχει εκ των πραγμάτων ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση, είναι αποφασισμένος να «μην χαρίσει στην ακροδεξιά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα», όπως λένε επιτελείς του.
Στη Βόρεια Ελλάδα δίνει βεβαίως συχνά το «παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να καταστεί σαφές ότι δε θα «αποστεί» εύκολα από τα παραδοσιακά «κάστρα» της παράταξής του.
Και είμαστε ακόμη στην αρχή…
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις