Παρότι ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών προφανώς και μπορούν να απογυμνώσουν ή να «απονομιμοποιήσουν» μία κυβέρνηση από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως ακόμη και στην Κουμουνδούρου –όπως, εξάλλου, και στη Χαριλάου Τρικούπη...- παραδέχονται ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα πέσει από τη συγκεκριμένη, δυσώδη υπόθεση. Όμως, η περίπτωση Πάτση φαίνεται πως είναι μία άλλης τάξεως συζήτηση.
Ο Παύλος Πολάκης, με τις χθεσινές αποκαλύψεις έδωσε και νέα τροφή στην συζήτηση για την υπόθεση Πάτση, ενώ την προσεχή Πέμπτη, που θα συνεδριάσει κατ’ απαίτηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής υπό τον Θανάση Μπούρα, αναμένεται να δοθεί και κοινοβουλευτική συνέχεια.
Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κουμουνδούρου φαίνεται να ψάχνει ήδη κάποια άλλα στοιχεία που έχουν περιέλθει στα «ραντάρ» των στελεχών που ασχολούνται με την συγκεκριμένη υπόθεση –έστω με τη μορφή αποχρωσών ενδείξεων, προς το παρόν. Ωστόσο, ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συνεχίσει την συζήτηση δεν είναι τόσο για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε τυχόν άλλες «δραστηριότητες» του βουλευτή που να προκαλούν το κοινό αίσθημα –άλλωστε, αυτό από μόνο του μπορεί να μην λέει πολλά, αφ’ ης στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαγράψει τον Ανδρέα Πάτση και τόσο ο ίδιος, όσο και κεντρικά η κυβέρνηση διατείνονται ότι δεν ήξεραν ούτε τον Πάτση, ούτε τις δραστηριότητές του.
Μαλακό υπογάστριο
Αντιθέτως, η Κουμουνδούρου χτυπάει την κυβέρνηση με το θέμα Πάτση προκειμένου να συνδέσει την αποκαλυφθείσα επιχειρηματική δραστηριότητα του εν λόγω βουλευτή και εν συνόλω τη ΝΔ με ένα ζήτημα που αφορά σχεδόν κάθε οικογένεια και για το κυβερνών κόμμα συνιστά το «μαλακό υπογάστριό» του: τα «κόκκινα δάνεια» που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Η φράση, άλλωστε, του Αλέξη Τσίπρα «τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες της ΝΔ» αποτελεί φράση-κλειδί για να καταλάβει κανείς τον πολιτικό σχεδιασμό και τη στόχευση της Κουμουνδούρου.
Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες κεντρικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.α.) αξιοποιούν την υπόθεση Πάτση, αλλά κυρίως ως αφορμή για να θίξουν ένα σημαντικό θέμα: το γεγονός, δηλαδή, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ και ενόσω η χώρα έχει λυμένα δημοσιονομικά τα χέρια, το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων δανειοληπτών είναι κατά πολύ χειρότερο από εκείνο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους καταναγκασμούς της τρόικας και τους μνημονιακούς περιορισμούς.
Συν τοις άλλοις, ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «φούσκωμα» του δημόσιου χρέους κατά 10% του ΑΕΠ αν καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου στο σχέδιο «Ηρακλής», έχει διαμορφώσει ένα πεδίο με Συμπληγάδες για το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, μ’ άλλα λόγια, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να σφίξει τον πολιτικό κλοιό για την κυβέρνηση, καλώντας την να μην «φεσώσει» τους Έλληνες με τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ του σχεδίου «Ηρακλής».
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το διακύβευμα είναι σοβαρό, αφού έχει απ’ όλα: αφενός την παραδοσιακή ελληνική «αξία» του «κεραμιδιού πάνω απ’ το κεφάλι» του καθενός, αφετέρου την αγωνία για το αύριο της πρώτης κατοικίας –πασπαλισμένη με σκάνδαλο Πάτση και αφήγημα περί «γαλάζιων μπίζνες με τα σπίτια του κόσμου». Όλο αυτό μαζί, παραπέμπει πολλούς στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η ΝΔ πήρε την κάτω βόλτα επειδή τα έβαλε με την ακίνητη περιουσία των «νοικοκυραίων», με ένα αρκτικόλεξο: ΕΝΦΙΑ.