Το σκάνδαλο Πάτση διαπιστωμένα επέφερε σοβαρή ζημιά στη ΝΔ, πλήττοντας το «μαλακό υπογάστριο» του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «χτίσει» το αφήγημα για τους... «πολλούς Πάτσηδες της ΝΔ», η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει την παρούσα πολιτική συγκυρία για να «ξανασυστηθεί» στην κοινωνία, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«Τόσα χρόνια μας ψάχνουν όλοι. Πείτε μου ένα ανθυποστέλεχος του κόμματός μας που να έχει βρεθεί να έχει καταχραστεί έστω ένα ευρώ δημοσίου χρήματος».

Αυτή η φράση θα ακούγεται ολοένα και περισσότερο το επόμενο διάστημα σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά πάνελ από τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φέρει στην προμετωπίδα της ρητορικής του ένα στοιχείο στο οποίο υπερέχει «αναντάμ παπαντάμ»: το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα».

Καθοριστικά χτυπήματα

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Χειμάρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ήδη να συμψηφίσει την δυσώδη αυτή για τη ΝΔ ιστορία με παραλείψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα «πόθεν έσχες» τους. Ωστόσο, το «αφήγημα» δεν στήριξαν ούτε καν τα πλέον φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, αντιλαμβανόμενα ότι προφανώς θα έπληττε την αξιοπιστία τους να βάλουν στην ίδια ζυγαριά παραλείψεις σε δηλώσεις αγροτεμαχίων ή ακόμη και χρημάτων στην τράπεζα με την συνειδητή παραβίαση του άρθρου 57 του Συντάγματος και τις «μπίζνες» βουλευτών με το ίδιο το Δημόδιο, δια της αυτονοήτως αποδοκιμαστέας μεθόδου των

«απευθείας αναθέσεων». Τούτου δοθέντος, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που αφορούν σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στοιχειοθετούν το αφήγημα περί «ακρίδων» και «γαλάζιου πλιάτσικου», το οποίο καθημερινά πλέον καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, στην Κουμουνδούρου –και όχι μόνο- αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι υποθέσεις αποτελούν καθοριστικά πολιτικά χτυπήματα για τη ΝΔ, καθώς συντηρητικοί ψηφοφόροι που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα βλέπουν πως την ώρα που ίδιοι ζορίζονται να πάνε στο σούπερ μάρκετ και στο πρατήριο καυσίμων, βουλευτές του κόμματός τους είτε βγάζουν σπίτια του κόσμου στο σφυρί, είτε νέμονται δημόσιο χρήμα μέσω απευθείας αναθέσεων.

Συν τοις άλλοις, η έστω και καθυστερημένη αντίδραση του Μαξίμου σε αυτές τις υποθέσεις –με εξαίρεση την περίπτωση Καππάτου- επί της ουσίας αποτελεί ομολογία πως κάτι πήγε στραβά, είτε μιλάμε για την διαγραφή Πάτση, είτε για την εξώθηση του Θέμη Χειμάρα σε παραίτηση, είτε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας και το «πάγωμα» της υποψηφιότητας της Μαρίας Σπυράκη στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα περιστατικά πλέον είναι αρκετά ώστε, όπως εκτιμούν και ελπίζουν στην Κουμουνδούρου, να οδηγήσουν τους δυσφορούντες με την κυβερνητική πολιτική πολίτες στο να εξαγάγουν... γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα για την κυβερνώσα παράταξη και το ήθος της.

Βεβαίως, στην αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν με τις αναλύσεις που θέλουν να «ανεβοκατεβάζουν» κυβερνήσεις τα ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας –εξ ού και ανεβάζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ τους τόνους της κριτικής τους για την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και, φυσικά, τις δραματικές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων.

Όμως, στο τέλος της μέρας, τα θέματα ηθικής παίζουν κι αυτά τον δικό τους ρόλο, έστω κι αν δεν είναι καθορισμένο πόσο επηρεάζουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα.