Καίτοι ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών δεν τελειώνει, είναι κοινά παραδεκτό ότι με την κατάθεση της πρότασης μομφής και τη «θεσμική πολιορκία» (φάκελος Ράμμου, επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δυσπιστία στη Βουλή) ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας εξάντλησε όλα τα θεσμικά περιθώρια αντίδρασης που τού δίνει το Σύνταγμα. Τώρα, λοιπόν, με ορίζοντα τις εκλογές της Άνοιξης, προβάλλουν τα επόμενα στοιχήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Το πρώτο ήδη προαναφέρθηκε και αφορά στις τρικυμιώδεις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας και στην διαβεβαίωση που παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής: ότι, δηλαδή, η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών δεν τελειώνει εδώ. Με άλλα λόγια, αποτελεί ανοιχτό στοίχημα για τον πρώην πρωθυπουργό να δει πώς μπορεί να «κρατήσει» στον αφρό της επικαιρότητας μία δυσώδη υπόθεση, για προφανείς λόγους: πρώτον, διότι όπως δείχνουν και οι μετρήσεις, οι «κοριοί» επηρεάζουν όλο και περισσότερο τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν. Δεύτερον, επειδή είναι ένα σκάνδαλο που «αγγίζει» κατά τεκμήριο τον ίδιο τον πρωθυπουργό –έστω μόνο ως «πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, στην καλύτερη για τον ίδιο περίπτωση... Και τρίτον, διότι αν εμπεδωθεί στην κοινωνία η αίσθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κακοποιεί τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για το σημερινό Μαξίμου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αφήγημα για τους περίφημους «ΣΥΡΙΖΑίους που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας» (sic).

Το δεύτερο στοίχημα, βεβαίως, για τον Αλέξη Τσίπρα αφορά στη σκανδαλολογία που πυροδοτείται από την κυβέρνηση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ: μένει, δηλαδή, να φανεί αν ως το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν τελεσιδικήσει –και με ποιον τρόπο ασφαλώς- τα Ειδικά Δικαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να τελειώσει η «γαλάζια» επιχειρηματολογία ότι «δεν δικαιούνται να ομιλούν για σκάνδαλα εκείνοι που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους στο Ειδικό Δικαστήριο». Συν τοις άλλοις, μένει να φανεί αν και πώς θα καταρρεύσει η... όψιμη καταγγελία της γραμματέως Καλογρίτσα για «μαύρες σακούλες», αλλά και αν θα συνεχίσει επιμελώς να αποφεύγει να τοποθετηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο ίδιος ο επιχειρηματίας για όσα καταθέτει έπειτα από δύο χρόνια «αμνησίας» η γραμματέας του. 

Το τρίτο στοίχημα δεν είναι άλλο από την προσέγγιση των εκλογικών κοινών με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει ραντεβού στις, κατά πάσα πιθανότητα διπλές, κάλπες της Άνοιξης. Συνταξιούχοι, «κίνημα της γραβάτας», ελεύθεροι επαγγελματίες, Βορειοελλαδίτες ψηφοφόροι, νέοι και «απολιτίκ νοικοκυραίοι» είναι μερικά μόνο από τα κοινά στα οποία ήδη επιχειρεί να ρίξει τα δίχτυα του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και είναι προφανές ότι στον δρόμο προς τις κάλπες, αυτή η επιχείρηση προσέλκυσής τους θα πρέπει να ενταχθεί, στο μέτρο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων να γυρίσει το παιχνίδι και να μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε ντέρμπι. 

Τέταρτο στοίχημα, ασφαλώς, είναι η εμπέδωση των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία. Καίτοι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη ένα αναλυτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και για όλα τα θέματα οι τομεάρχες εξειδικεύουν τις προτάσεις του κόμματος (για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, την εξωτερική πολιτική, κ.α.), η πραγματικότητα είναι ότι σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας, ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο αναλύει... πόσο κακός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το πώς θέλει ο ίδιος να κυβερνήσει τη χώρα. Στην Κουμουνδούρου, βεβαίως, παραπέμπουν γι’ αυτό και στην «μιντιακή υπεροπλία» που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα. Όμως, όπως και να έχει, οι διαρκείς «κορόνες» και τα πολλά αντιπολιτευτικά «Ντεσιμπέλ» προφανώς και δεν βοηθούν ώστε να προσεγγίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους πολίτες που ψηφίζουν ζητώντας όραμα και προοπτική και όχι κραυγές και τσακωμούς. 

Πέμπτο και τελευταίο στοίχημα είναι, ασφαλώς, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πολιτικό μήνυμα που αυτά θα στέλνουν. Κατά πληροφορίες, τις λίστες ήδη επεξεργάζεται η «τρόικα της Κουμουνδούρου», ήτοι η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και «άνθρωπος-κλειδί» στην κομματική οργάνωση και ιεραρχία, Μιχάλης Καλογήρου. Πέραν αυτών, μένει να φανεί πώς και αν θα μπορέσει να συνδυάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις «δοκιμασμένες» υποψηφιότητες μαζί με τις λεγόμενες «λαμπερές», αλλά και κατά πόσον τα ψηφοδέλτια θα εκπέμπουν και μηνύματα πολιτικής διεύρυνσης.