Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Κωδικός «εθνικά θέματα» για Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

Απόψεις Γιώργος Μελιγγώνης

Δεν είναι μόνο ο κλασικός κανόνας ότι «οι κρίσεις ευνοούν την εκάστοτε κυβέρνηση», που ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου. Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κι άλλους λόγους να επιδιώκει να ακυρώσει αυτό που στο Μαξίμου εκλαμβάνουν ως «πλεονέκτημα Μητσοτάκη» στα ελληνοτουρκικά.

Στην Κουμουνδούρου «διαβάζουν» τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνομολογούν ότι πρόκειται για μία κρίση μακράς διαρκείας. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν τις παράλληλες πορείες τους ως τις κάλπες του ερχόμενου Μαΐου-Ιουνίου που στήνονται και στις δύο χώρες, με την κατάσταση να θυμίζει «ισορροπία του τρόμου». Και αυτό, όπως προαναφέρθηκε, είναι το καλό σενάριο: ότι, δηλαδή, τα ελληνοτουρκικά θα συνεχίσουν να κινούνται επί ξυρού ακμής μόνο σε φραστικό επίπεδο και όχι «επί του πεδίου», όπως λένε οι ειδικοί.

Φόβοι για κλιμάκωση

Πάντως, ακόμη και στην Κουμουνδούρου, που γενικώς δεν περισσεύουν οι αναλυτές που να ασκούνται σε κραυγές του τύπου «πάμε πόλεμο», είναι η πρώτη φορά που δεν αποκλείουν το απευκταίο σενάριο να μην μείνει η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο σε επίπεδο ρητορικής. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως και ο –εξαιρετικά καλά ενημερωμένος- διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Καλπαδάκης, γίνονται διαρκώς δέκτες ανησυχίας από όλους τους συνομιλητές τους.

Βεβαίως, προσώρας, στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτουν ως μη ιδιαιτέρως πιθανά τα σενάρια για «αποκλεισμό» κάποιου νησιού από εκείνα που, κατά την Τουρκία, έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα. Ωστόσο, αφενός η Ιστορία είναι... γεμάτη από ατυχήματα, αφετέρου ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί τόσο απρόβλεπτος, ώστε οι όποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις έχουν πλέον... μειωμένα προβλεπτικά όρια.

Όχι στο «μονοπώλιο Μητσοτάκη»

Σε κάθε περίπτωση, αν έχουν δει κάτι και στα ποιοτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ότι η εξωτερική πολιτική, τα λεγόμενα «εθνικά», δεν αποτελούν προνομιακό γήπεδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –το αντίθετο. Αυτό το στοιχείο, λοιπόν, είναι που θέλουν να ανατρέψουν, «βαθμολογώντας», εξάλλου, με πολύ χαμηλούς βαθμούς την ως τώρα εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι χθεσινές αναρτήσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα στην εξωτερική πολιτική, είναι ενδεικτικές: «Για να καταλάβουμε : Η Ελλάδα έδωσε στις ΗΠΑ 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις επ' αόριστον και είναι η 4η χώρα στην ΕΕ σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία . Αλλά είναι επιτυχία που οι ΗΠΑ μετέφεραν σε Τουρκία "τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών"», υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για να προσθέσει: «Κι η άλλη μεγάλη επιτυχία της διπλωματίας του κ. Μητσοτάκη: μετά από 7 δισ. εξοπλιστικά και την ελληνογαλλική συμφωνία, η Τουρκία προσκαλείται χωρίς όρους στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πρότεινε ο Πρόεδρος Μακρόν. Κανένα κόστος δεν εισπράττει για την επιθετικότητά της».

Συν τοις άλλοις, στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα θυμίζουν τί εξωτερική πολιτική άσκησε η κάθε κυβέρνηση: «Αυτοί έλεγαν ότι τα τουρκικά σκάφη τα πήρε ο αέρας, ενώ εμείς τούς είχαμε κόψει τον αέρα και λύσαμε και το Μακεδονικό. Μη μας μιλάει η ΝΔ για εξωτερική πολιτική», είναι μία από τις φράσεις που ακούστηκαν τις περασμένες ημέρες σε κλειστή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου.

Τρικυμία στο… Λιβυκό

Αυτονοήτως, η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο Λιβυκό, με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη συμφωνία

Άγκυρας-Τρίπολης για κοινές έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας σκληρή γλώσσα, έκανε λόγο για «μεγάλες ευθύνες Μητσοτάκη για την επικίνδυνη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα με την υπογραφή MoU Τουρκίας - Λιβύης», χαρακτηρίζοντάς την «άλλη μία σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Αν, λοιπόν, σ’ αυτά προστεθεί και η φράση που είπε την περασμένη Παρασκευή στη Μαρία Αναστασοπούλου και στον Γιώργο Παπαδάκη (ΑΝΤ1) ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τότε καθίσταται σαφές ότι η βασική επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει η εξωτερική πολιτική να είναι «προνομιακό» γήπεδο για τη ΝΔ. «Ο Ερντογάν δε θα βρει απέναντί του τον απερχόμενο Μητσοτάκη, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό», είχε επισημάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας σαφές ότι η προαναφερθείσα επιδίωξη δεν αφορά μόνο την παρούσα πολιτική συγκυρία. Δεν πρόκειται περί τακτικής, δηλαδή, αλλά περί στρατηγικής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Οι Ευρωπαίοι αναχαιτίζουν το Ισλάμ;

Μεγάλους αγώνες προσπαθεί να κάνει σήμερα η Ευρώπη για να αναχαιτίσει τα μουσουλμανικά μεταναστευτικά ρεύματα από την Ασία και την Αφρική που εισρέουν στα ευρωπαϊκά εδάφη. Κάνει όμ...

Μαρξ και Πούτιν

I. Ο κομμουνισμός αποτέλεσε την κορυφαία ψευδαίσθηση του 20ου αιώνα. Εκατομμύρια ανθρώπων γοητεύτηκαν από το όραμα μιας κοινωνίας αταξικής, δίκαιης, ευτυχισμένης. ...

Φόρτωση άρθρων...