Σαββάτο
28 Δεκεμβρίου 2024

Μετά τις κηδείες των θυμάτων, πολιτικός πόλεμος μέχρις εσχάτων

Η αλλαγή γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το «μήνυμα» που «ανέβασε» προχθές στα social media, σε συνδυασμό με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και το πρωθυπουργικό διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγκαινιάζουν την πολιτική αντιπαράθεση επί της εθνικής μας τραγωδίας στα Τέμπη και, σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζονται σαν λάδι που πέφτει σε μία φωτιά η οποία «σιγοκαίει» ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Παρότι, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου ήταν εξαιρετικά σκεπτικιστές ως προς το πότε έπρεπε να ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να κατηγορηθεί για «σπουδή» ή για επιχείρηση τορπιλισμού του κλίματος πριν καν ολοκληρωθούν οι κηδείες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, πλέον οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην Κουμουνδούρου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα της «επιτροπής Γεραπετρίτη», έβαλε απέναντί της την Κουμουνδούρου: πρώτον, επειδή για την συγκρότηση της επιτροπής, το Μαξίμου δεν ζήτησε από τα κόμματα προτάσεις ως προς τα πρόσωπα, αλλά να... επικυρώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Και δεύτερον, διότι η προηγούμενη θητεία του κ. Ζηλιασκόπουλου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα πρώτα 5 κρίσιμα μνημονιακά χρόνια καθιστούσε εξαρχής αδύνατο να εμπιστευθεί κανείς μία επιτροπή, όταν τουλάχιστον εις εκ των ελεγχόντων θα μπορούσε να καταστεί και ελεγχόμενος, με προφανή την σύγκρουση των ρόλων. Ως εκ τούτου, η φράση του Νίκου Παππά χθες κατά τη συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ότι «η επιτροπή Γεραπετρίτη πρέπει να καταργηθεί» είχε προκύψει στην Κουμουνδούρου πολύ «φυσιολογικά», ως μία εξαρχής «ώριμη» πολιτική θέση.

Με «όπλο» την έρευνα

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αξιοποιεί τους καρπούς της δημοσιογραφικής έρευνας που έχουν ήδη φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση: πέραν των δύο χθεσινών αποκαλύψεων του νέου τομεάρχη Διαφάνειας, Γιάννη Ραγκούση (ότι, δηλαδή, η εξαίρεση του μοιραίου σταθμάρχη από το όριο της ηλικίας είχε νομοθετηθεί εκ των υστέρων, αφού πρώτα είχε ολοκληρωθεί παρανόμως η διαδικασία μετάταξής του στην συγκεκριμένη θέση, αλλά και ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε ως το 2019), οι αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της «Δημοκρατίας» για τη συμφωνία Δημοσίου-Hellenic Train που εγκαταλείφθηκε έχουν ήδη καταστεί «σημαία» της αντιπολίτευσης: και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν αποδεικνύεται πως το Δημόσιο, δια χειρός του έως προχθές υπουργού, Κώστα Καραμανλή, ακύρωσε την υποχρέωση της εταιρείας να πραγματοποιήσει περίπου 700 εκατομμύρια επενδύσεις, με την ίδια την εταιρεία να εγκαταλείπει τις δικές της αξιώσεις για αναβάθμιση όλων των συστημάτων σιδηδρομικής ασφάλειας εκ μέρους του Δημοσίου. Αρχίζει, δηλαδή, τώρα που μπαίνουν σιγά σιγά οι ψηφίδες στη θέση τους, να σχηματίζεται ένα μωσαϊκό βαριών και ονομαστικοποιημένων ευθυνών, που προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσαν να αδιαφορήσουν.

Κόντρα στις μεθοδεύσεις

Συν τοις άλλοις, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί ως διάχυτη η εκτίμηση πως ό,τι κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και μερικές ημέρες συντείνει στην διαχείριση της πολιτικής και επικοινωνιακής ζημιάς, αλλά και στον «συμψηφισμό» ευθυνών ώστε να μείνει αλώβητη η κυβέρνησή του. Από την αρχική αντίδραση περί «κυρίως ανθρώπινου λάθους» στην προχθεσινή «συγγνώμη» που αφορούσε «όλους όσοι διαχρονικά κυβέρνησαν» και από εκεί στο πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να «υπαγορεύσει» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πλαίσιο των ερευνών του με την επιστολή του και την παράλληλη έρευνα της «επιτροπής Γεραπετρίτη», για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αποτελούν αιτίες πολέμου. Και, παρά το γεγονός ότι οι μνήμες και τα βιώματα της τραγωδίας είναι ακόμη νωπά, στην Κουμουνδούρου είναι έτοιμοι για πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To φάρμακο «Μιλέι»

Μήπως υπάρχει για τις ταλαιπωρούμενές τους οικονομίες το «φάρμακο Μιλέι»; Με αυτό αναφέρονται στον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής, ο οποίος ακολουθώντας μια ριζοσπαστική πολιτική ανατ...

Ας αφήσουμε πίσω τις χρόνιες στρεβλώσεις

Στην οικονομία, οι άνθρωποι ενεργούν αντιδρώντας σε κίνητρα και ευκαιρίες και όχι στην διεκδίκηση επιδομάτων και μόνιμη δια βίου αντιπαραγωγική απασχόληση.

Φόρτωση άρθρων...