Το αξίωμα ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα διαμορφώνονται επί των ψηφισάντων» διαβάζεται και ανάποδα: ότι, δηλαδή, αποτέλεσμα διαμορφώνουν και όσοι αποφασίζουν να κάτσουν σπίτι τους.
Για τον λόγο αυτό, οι δύο βασικοί «μονομάχοι» και διεκδικητές της εξουσίας έχουν κάθε λόγο να φοβούνται την αποχή -έστω και από διαφορετικές κατηγορίες ψηφοφόρων.
Στην Κυβέρνηση επικρατεί κατάσταση συναγερμού και αρκετοί επιτελικοί «γαλάζιοι» δεν το κρύβουν. Εξάλλου, το βασικό εκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τον πρωθυπουργό: από τη μια, δηλαδή, η επιδίωξη της αυτοδυναμίας και των «καθαρών λύσεων» κινητοποιεί ψηφοφόρους και τούς θέτει σκληρά διλήμματα, από την άλλη η προεξόφληση της διεξαγωγής δύο εκλογικών αναμετρήσεων «επιτρέπει» στους δυσαρεστημένους να… «πειραματιστούν» ή και να στείλουν μήνυμα στις εκλογές της απλής αναλογικής.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προεξοφλήσει ότι από τις κάλπες της απλής αναλογικής δεν θα προκύψει κυβέρνηση και δε θα «βγαίνουν» τα μαθηματικά της δεδηλωμένης -ως εκ τούτου, έχει «λύσει τα χέρια» όλων όσοι θα ήθελαν να εκφράσουν δια της ψήφου τους την απογοήτευσή τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Οι «προβληματικές» κατηγορίες
Εξάλλου, τόσο στο Μαξίμου και το Μοσχάτο όσο και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι πολλές φορές, την Ιστορία δεν την γράφουν μόνο οι ψηφίσαντες, αλλά και οι… απέχοντες. Για παράδειγμα, αν δει κανείς σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και τους συνολικούς ψηφίσαντες στις εκλογές του 2009 όπου και συνετρίβη ο Κώστας Καραμανλής, θα διαπιστώσει ότι την νίκη δεν σφράγισε η αύξηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά η δυσθυμία και απροθυμία των δεξιών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες.
Τούτου δοθέντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να φοβάται ειδικά «κοινά» που άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν από τον ίδιο και την κυβέρνησή του: για παράδειγμα, αρκετοί συνταξιούχοι -που παραδοσιακά αποτελούν την «δύναμη» της συντηρητικής παράταξης, δηλώνουν πεπλανημένοι για τα αναδρομικά, την 13η σύνταξη και εν γένει τις προσδοκίες αύξησης των εισοδημάτων τους. Ταυτοχρόνως, νέοι που θα μπορούσαν να ψηφίσουν κεντροδεξιά και πλήττονται από την ελαστική εργασία και τις συνθήκες «ζούγκλας» στην αγορά, επίσης δεν έχουν κανένα κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες.
Τέλος, στη Ν.Δ. έχουν στα ραντάρ τους και πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, που ανήκουν στο «κίνημα της γραβάτας», και οι οποίοι περίμεναν περισσότερες ενισχύσεις -δεν ανέμεναν, σίγουρα, για παράδειγμα, ότι θα… αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους.
Κυνηγώντας νέους και συνταξιούχους
Στον αντίποδα, τους δικούς του «αμφισβητούμενους» ψηφοφόρους έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποδυθεί σε κυνήγι προκειμένου να πείσει όσους απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική να φτάσουν ως την κάλπη για να το… εκφράσουν.
Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυριαρχία στους νέους, καθώς στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ξεκινά με ποσοστά άνω του 35%, ενώ η Ν.Δ. οριακά περνά το… 20%.
Ωστόσο, οι νέοι είναι οι πλέον ευεπίφορη κοινωνική κατηγορία για αποχή στις εκλογές και, ως εκ τούτου, η μάχη για την Κουμουνδούρου θα είναι σκληρή. Ταυτοχρόνως, μάχη θα πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η δυσφορία των συνταξιούχων να μην μείνει μόνο στην αποχή, αλλά να «μεταφραστεί» σε ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδική κατηγορία ψηφοφόρων θεωρούνται από όλα τα κόμματα οι «φανατικοί» ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, καθώς αρκετοί εξ αυτών θα καθορίσουν την ψήφο τους με βάση την αγανάκτησή τους για τη διαχείριση της πανδημίας.
Αποτελεί, όμως, διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα μείνουν σπίτι τους (αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτονοήτως και ευλόγως, με εξαίρεση τα «φάλτσα» Πολάκη», αναφανδόν υπέρ των εμβολίων και της πρώτης καραντίνας) ή αν θα εκτιμήσουν την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και το δεύτερο lockdown, επιλέγοντας να δώσουν μία ευκαιρία δια της κάλπης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις