Αν κάτι έχει καταστεί σαφές τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι πως κάθε δημόσια υπόθεση που αφορά στην πρώτη κατοικία και σε δάνεια πολιτικών «πονάει» την κυβέρνηση όσο... δέκα άλλου τύπου σκάνδαλα μαζί. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ σφίγγει τον κλοιό σε βάρος της κυβέρνησης για εκλεκτικές συγγένειες και σχέσεις με τις τράπεζες, επιχειρώντας να «πατήσει» πάνω στην υπόθεση Παπαθανάση.
Βεβαίως, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης έδωσε τις δικές του απαντήσεις και η τράπεζα Eurobank τις δικές της. Ωστόσο, όσο δεν δίνεται στη δημοσιότητα ο διακανονισμός και ο συμβιβασμός της τράπεζας (για την ακρίβεια, της εισπρακτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα «κόκκινα δάνεια» της εν λόγω τράπεζας...) και όσο δεν εξηγείται κατά πόσον μιλάμε για το «λογιστικό υπόλοιπο» ή για το σύνολο του δανείου (τόκοι και χρεολύσια), τόσο παραμένουν εύλογες οι υποψίες και τα ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσον ο αναπληρωτής υπουργός έτυχε της ίδιας μεταχείρισης που τυγχάνει ο κάθε οφειλέτης. Ή, σωστότερα, κατά πόσον ο καθένας που έχει μπει εγγυητής σε ένα «ανοιχτό» επιχειρηματικό δάνειο μπορεί με τόσο λίγα χρήματα (σε σχέση με το ύψος του δανείου) να «πετάξει από πάνω του» την εγγύηση για να μπορέσει να μεταβιβάσει την περιουσία του.
Τα πάντα στο μικροσκόπιο
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα δεν περιορίζεται στον αναπληρωτή υπουργό, ούτε απλώς στην υπόμνηση της «δραστηριότητας» βουλευτή Πάτση ή στις καταγγελίες για τον βουλευτή Καππάτο. Πέραν αυτών, η Κουμουνδούρου εξετάζει τα νούμερα των δανείων που αναφέρονται στα πόθεν έσχες όλων των υπουργών και στα οικονομικά στοιχεία της ΝΔ, ώστε να υπονοήσει ευθέως δύο πράγματα: πρώτον, ότι το υπουργικό συμβούλιο εν γένει και το κυβερνών κόμμα έχουν εκλεκτικές σχέσεις με τις τράπεζες.
Δεύτερον, που προκύπτει από το πρώτο, ότι ακριβώς λόγω της εικαζόμενης και «υπονοούμενης» «εξάρτησης» του κυβερνώντος κόμματος από τις τράπεζες αυτές, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να «φρενάρει» τους πλειστηριασμούς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έλυσε τα χέρια των «κορακιών», των εισπρακτικών εταιρειών και των κάθε λογής «servicers». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ανακοίνωσε χθες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανακαταθέτει την τροπολογία για να δηλώνονται στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων όχι μόνο οι δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και οι ρυθμίσεις των δανείων αυτών. «Ακόμα περιμένουμε τον κ. Παπαθανάση να δώσει στη δημοσιότητα τη βολική διευθέτηση της δανειακής του εγγύησης.
Τα νοικοκυριά ζούνε υπό την απειλή των πλειστηριασμών, -τα funds έβαλαν στο μάτι ακόμα και ακατάσχετη εργατική κατοικία- ενώ η Νέα Δημοκρατία χρωστάει 400 εκ. ευρώ, τα μέλη της κυβέρνησης 12 και κανείς δεν δίνει λογαριασμό για το εάν έχουνε γίνει ρυθμίσεις, τι είδους και εάν υπήρξαν κουρέματα», επισήμανε χαρακτηριστικά η πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να υπάρξει διαφάνεια. Γι’ αυτό επανακαταθέτουμε την τροπολογία, για να δηλώνονται στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, όχι μόνο το ύψος των δανείων, αλλά και οι ρυθμίσεις τους. Θα την ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή φοβάται και άλλους «Παπαθανάσηδες»; Το δίλημμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Κράτος δικαίου ή κυβέρνηση Α.Ε.».
Σύγκριση
Σημειωτέον ότι στο συγκεκριμένο θέμα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχουν ένα «ατού», που αγγίζει ακόμη και το θέμα της σύγκρισης «κυβερνησιμότητας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοφλήσει όλα τα δάνειά του –και, μάλιστα, αφότου έχασε τις εκλογές και την εξουσία- και εδρεύει σε ιδιόκτητο κτήριο. Πληροί, μ’ άλλα λόγια, όλα τα κριτήρια των «νοικοκύρηδων»...