Να αναδείξουν τα …συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έχουν βαλθεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ειδικά όταν αυτά τους διαφοροποιούν και από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες. Δεν είναι τυχαίο, το πώς μπήκε σαν …σίφουνας στον λόγο όλων των κορυφαίων στελεχών το τελευταίο διάστημα το «Κοινωνικό Κράτος».

Πρόκειται για μία έννοια, συνώνυμη σχεδόν στο μυαλό των πολιτών με το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό έδωσε σάρκα και οστά στην πολιτική για την Υγεία, δημιουργώντας τη δεκαετία του ’80 το ΕΣΥ, αυτό ευθύνεται για τις μεγαλύτερες αλλαγές στην Παιδεία, από την πρώτη του διακυβέρνηση ως και την τελευταία, αλλά και για σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως η κοινωνική ασφάλιση, το ΕΚΑΣ κ.ο.κ.

Σήμερα, δε, το Κοινωνικό Κράτος, έχει εξέχουσα θέση στο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο σύνολό του μέσα στον Νοέμβριο και αφού πρώτα εξαντληθεί η διαβούλευση σε επίπεδο οργάνων, βάσης και κοινωνίας. Σε αυτό θα εντάσσεται το πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία, το οποίο και μέλλει να παρουσιαστεί ξεχωριστά από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη σε μεγάλη εκδήλωση του κόμματος στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, παραμονή της συμπλήρωσης ενός έτους από τον αδόκητο χαμό της εν ενεργεία προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Θα εντάσσονται ακόμα οι προτάσεις του κόμματος για την Παιδεία, για το νέο ΕΚΑΣ, για την κοινωνική ασφάλιση, για την κοινωνική κατοικία κ.ο.κ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως, δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη και την επικαιρότητα, μια και αυτή αντανακλά την σκληρή πραγματικότητα στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ερωτηθείς για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας εις βάρος ενός εντεκάχρονου κοριτσιού στον Κολωνό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε χθες (ΑΝΤ1) ότι αυτό που πρέπει να μείνει από όλη αυτή την υπόθεση είναι η ανάγκη να έχουμε αποτελεσματικές κοινωνικές δομές υποστήριξης της οικογένειας και των παιδιών.

Για του λόγου το αληθές, έκανε λόγο για «ισχυρό κοινωνικό κράτος και ισχυρή δημοκρατία για πραγματικά ελεύθερους και ασφαλείς πολίτες» και κάλεσε άπαντες «να σπάσουμε τον νόμο της σιωπής». Αντιστοίχως, προ μηνών  μόλις, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κυκλοφόρησε ολόκληρη καμπάνια και πραγματοποίησε εκδηλώσεις για την καλύτερη δυνατή εξαγωγή συμπερασμάτων στον δρόμο προς την συγκρότηση των προτάσεών του απέναντι στην μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας, που φτάνει ως τις γυναικοκτονίες, όρος που μπήκε στη ζωή μας με τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας, μόνο όμως επειδή τότε πολλαπλασιάστηκαν και όχι γιατί τότε πρωτοεμφανίστηκαν τέτοιου είδους εγκλήματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αφουγκράστηκαν την ανάγκη να υπάρξουν δομές προστασίας, αλλά και αρωγής των γυναικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και πιθανώς να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, κάτι που όμως δεν είναι …αυτονόητο όταν δεν έχουν πού να πάνε και πώς να ενταχθούν στην παραγωγική αλυσίδα. Ειδικά στον βαθμό που έχουν παιδιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με αφορμή τόσο την υπόθεση στον Κολωνό, όσο και το μεταναστευτικό – προσφυγικό όμως, ένα φαινόμενο μάλλον …διαχρονικό στην χώρα μας, την έλλειψη επαρκούς κοινωνικού κράτους στην χώρα, ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Είναι ξεκάθαρο πια ότι είτε στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, είτε σε κάθε περιστατικό που μας συγκλονίζει, όπως ο βιασμός και η κακοποίηση ενός παιδιού, το κοινωνικό κράτος λείπει. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς και έχουμε όλοι ευθύνη, γιατί δεν έχουμε φτιάξει πολιτικές που να λύνουν τις κοινωνικές παθογένειες», είπε (ΟΡΕΝ), παραπέμποντας εμμέσως στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ενόψει εκλογών για να βρει κανείς τις λύσεις που απαιτούνται σε τόσο σύνθετα κοινωνικά ζητήματα.