Καθώς μπαίνουμε στην… 8μηνη τελική ευθεία για τις εκλογές, οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας έχουν πλέον ανοίξει τα χαρτιά τους ενώπιον της κοινωνίας για τα, κατ’ αυτούς, διακυβεύματα της επόμενης κάλπης και το κλίμα που αναμένεται εντός του οποίου θα οδηγηθούμε στις κάλπες έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται. Όμως, το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να επισημάνει εμφατικά ότι όλα τα παραπάνω ουδόλως σημαίνουν ότι η πορεία προς τις εκλογές είναι στατική.
Για παράδειγμα, πριν τρεις-τέσσερις μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλινωδούσε μεταξύ της αυτοδυναμίας και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Χαριλάου Τρικούπη αποτελούσαν δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους. Όμως, το σκάνδαλο των «κοριών» ήρθε να ανατρέψει αυτή την αίσθηση, όπως παραδέχθηκε, μιλώντας και στους «Sunday Times», ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ταυτοχρόνως, οι υποκλοπές και το βαθύ ρήγμα που άνοιξαν μεταξύ του Μοσχάτου και της Χαριλάου Τρικούπη, έφεραν εκ των πραγμάτων τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πολιτικό μπλοκ, ήτοι πλησιέστερα: ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αναδειχθεί, τον περασμένο Αύγουστο, ως το βασικό θύμα αυτής της ιστορίας, ενώ η Κουμουνδούρου από την πρώτη στιγμή διεκδικούσε τον ρόλο της βασικής φωνής κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Οι «κοριοί», μ’ άλλα λόγια, είχαν έρθει για να αναδιατάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τον χάρτη των δυνητικών μετεκλογικών συμμαχιών. Όμως, παρότι ακόμη δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση -μάλλον το αντίθετο συμβαίνει- τα πράγματα… άλλαξαν και πάλι.
Αλλαγή γραμμής
Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να γνωρίζει κανείς το παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ για να αντιληφθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα κεντρικά στελέχη του κόμματός του έχουν χαμηλώσει πολύ τους τόνους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να βρει θετικά σημεία στο νομοσχέδιο συγκάλυψης που έχει «ανεβάσει» προς διαβούλευση η κυβέρνηση, ενώ «αναπροσάρμοσε» και την στρατηγική του για τις συνεργασίες: ενώ, δηλαδή για καιρό το ΠΑΣΟΚ έστελνε μήνυμα ότι «δεν μπορεί να συνεργαστεί με εκείνον που είχε παγιδεύσει τον αρχηγό του», πλέον έχει επιστρέψει στην αρχική γραμμή, που «κωδικά» περιγράφεται με τη φράση «δώστε στο ΠΑΣΟΚ δύναμη για να επιβάλει τους όρους του και να δώσει κυβερνητική λύση μετά τις εκλογές».
Αυτό προκάλεσε δυσφορία στην Κουμουνδούρου, η οποία πλέον αναπροσαρμόζει την στρατηγική της. Συν τοις άλλοις, την περασμένη εβδομάδα, από το «κάδρο» της «προοδευτικής διακυβέρνησης» επέλεξε να αποχωρήσει με τρόπο ηχηρό και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέμεινε μεν στο προεκλογικό κάλεσμά του για προγραμματικό διάλογο με την Κουμουνδούρου, ωστόσο πρόσθεσε ότι εφόσον αυτό δεν συμβεί, τότε «θα καταψηφίσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές».
Νέα δεδομένα
Κάπως έτσι, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την δημοσκοπική καταρράκωσή του δύσκολα μπορεί να ελπίζει σε αυτοδυναμία όχι μόνο στις πρώτες, αλλά και στις δεύτερες εκλογές, ενώ ταυτοχρόνως τα δύο βασικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25) που συγκαταλέγονταν στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», επέλεξαν να… βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω. Και, όσο κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν τούς αρέσει η εξέλιξη αυτή, δεν είναι λίγοι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο: επιμένουν, δηλαδή, ότι η αίσθηση πως κάθε κόμμα είναι «μόνο του», ενισχύει τα διλήμματα για τους ψηφοφόρους. «Όποιος θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα. Είτε κάνουμε μία, είτε δύο εκλογικές αναμετρήσεις», λένε χαρακτηριστικά, «χαιρετίζοντας» την επιλογή Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη να μην αφήσουν περιθώρια διαρροών δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κόμματά τους…