Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Στο μικροσκόπιο η «αχίλλειος πτέρνα» του Μητσοτάκη

Τα αδύνατα σημεία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνολικά και της κυβέρνησης εν γένει ακτινογραφούν τούτες τις μέρες στην Κουμουνδούρου, καταρτίζοντας την στρατηγική τους στον εκλογικό μαραθώνιο που έχει ήδη ξεκινήσει, με ορίζοντα τις διπλές (;) κάλπες της Άνοιξης.

Γιατί, μπορεί ακόμη και στην τελευταία φουρνιά σφυγμομετρήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας (και όχι μόνο...) πριν έρθει ο Άγιος Βασίλης, να επαναβεβαιώθηκε ένα άνετο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την «παράσταση νίκης», ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ακράδαντα ότι το πολιτικό παιχνίδι έχει ανοίξει. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εξετάζουν ένα προς ένα τα τρωτά σημεία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που θα μπορούσαν όχι απλώς να «ψαλιδίσουν» -κι άλλο- το προβάδισμα της κυβερνώσης παράταξης, αλλά και να ανοίξουν τον δρόμο για την πολιτική ανατροπή.

«It’ s the economy…»

Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, ως το βασικό τρωτό σημείο του πρωθυπουργού περιγράφεται η οικονομία –στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν τους αριθμούς που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και όχι τα «μάκρο» που διαμορφώνουν μία επίπλαστη εικόνα της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, εκεί που στην κυβέρνηση βλέπουν «ανάπτυξη» και «αύξηση του ΑΕΠ», στον ΣΥΡΙΖΑ ευλόγως βλέπουν «πληθωρισμό» παρατηρώντας ότι είμαστε η μόνη χώρα που η τεχνητή, λόγω πληθωρισμού, αύξηση του ΑΕΠ «βαφτίζεται» ως «ανάπτυξη» και... «μείωση του δημόσιου χρέους».

Ταυτοχρόνως, εκεί που η κυβέρνηση βλέπει «νέες επενδύσεις», στην καθημερινότητα των εργαζομένων καταγράφηκαν 2,6 εκατομμύρια (!) απολύσεις το 11μηνο Ιανουρίου-Νοεμβρίου 2022 –δηλαδή οι απολύσεις ξεπέρασαν τον αριθμό των ιδιωτικών υπαλλήλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση «ευαλωτότητας» και «αναλωσιμότητας» που πλέον έχει εμπεδωθεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί η ανασφάλεια για το μέλλον, η ακρίβεια που καθημερινά ροκανίζει τα εισοδήματα των «λαϊκών νοικοκυριών» αλλά και τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για την ερχόμενη τουριστική σεζόν, η οικονομία μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί στο γήπεδο που θα φέρει τα πάνω κάτω σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Σκάνδαλα και «καθαρά χέρια»

Ταυτοχρόνως, σε μείζονα πολιτική και, εν τέλει εκλογική, μεταβλητή, έχει μετατραπεί για τη ΝΔ και το σκάνδαλο των υποκλοπών: παρά την εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν εδώ και καιρό και το Μαξίμου το ήξερε από τον Ιούνιο (και αυτή είναι η πλέον «αθώα», εκδοχή...), είναι σαφές ότι η αγωνία στην κυβέρνηση κάθε σαββατοκύριακο για την νέα «φουρνιά» αποκαλύψεων στον κυριακάτικο Τύπο θα κρατήσει αρκετές ακόμη εβδομάδες. Συν τοις άλλοις, τα μηνύματα που έστειλε στο Μαξίμου και τον Άρειο Πάγο ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ότι δηλαδή θα συνεχίσει τη διερεύνηση του θέματος υπερασπιζόμενος την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, δείχνουν ότι παρά την «ομερτά» και τις σκανδαλώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις, δεν είναι πλέον τόσο «στεγανοποιημένη» για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό η διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τέλος, πέραν των υποκλοπών, τη δική τους... δουλειά κάνουν επιμέρους σκανδαλώδεις υποθέσεις: για παράδειγμα, η ΝΔ –παρά την ετεροχρονισμένα «αστραπιαία» διαγραφή- ακόμη μετρά τις πληγές της από την υπόθεση Πάτση, ενώ οι σχετικές αποκαλύψεις για τις δουλειές του βουλευτή Θέμη Χειμάρα με το Δημόσιο κατέστησαν σαφές ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να «σκάσει» οτιδήποτε που να πλήξει έτι περαιτέρω την προσπάθεια του Μαξίμου να κρατήσει αλώβητο το πολιτικό του προβάδισμα.

Όλα τα παραπάνω μελετώνται προσεκτικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τελεί σε εκλογικό συναγερμό και με το όπλο παρά πόδα. Γιατί, καλή η ετοιμότητα, ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο να ξέρει κανείς να «πυροβολεί», αλλά να έχει και μία καθαρή εικόνα πού θα πρέπει να στοχεύσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H γνώση και οι νέες ανισότητες

Ενώ πολύς λόγος γίνεται σε διεθνές επίπεδο για τις νέες ανισότητες, ελάχιστοι είναι οι οικονομολόγοι που προσεγγίζουν το θέμα με βάση τα νέα παραγωγικά δεδομένα, δηλαδή αυτά του απ...

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

Φόρτωση άρθρων...