«Ας κάνουμε ως Ένωση κάτι δραστικό και θεσμικό για να προλάβουμε τον πλήρη ευτελισμό της έννοιας του κράτους Δικαίου. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς τις εγγυήσεις του».
Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διάβρωση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση της χώρας μας για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, τον χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών στη συνέχεια, αλλά και τις πρόσφατες διαρροές της εις βάρος του -σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη- σε μερίδα του Τύπου. Τα πυρά του, εξάλλου, έστρεψε και κατά του Τύπου που «αντί να ελέγχει, υποτάσσεται όλο και περισσότερο στην εκάστοτε εξουσία».
Παρατηρώντας ότι τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής άφησε αιχμές κατά των δύο πρώτων κομμάτων ότι η απάντησή τους σε αυτή δη διολίσθηση είναι οι συμψηφισμοί μεταξύ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από έναν συνεχιζόμενο κατήφορο», είπε, διαχωρίζοντας το κόμμα του από αυτές τις λογικές.
Ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε τον ίδιο, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές, έναν εν ενεργεία υπουργό, καθώς και ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Κατηγόρησε, ακόμα, τους κυβερνώντες ότι ακόμα και μετά την αποκάλυψη, επιχείρησαν να συσκοτίσουν την υπόθεση και να ενοχοποιήσουν τα θύματα, ενώ υπονόμευσαν το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.
Τους καταλόγισε αλλαγή της νομοθεσίας για να αποτραπεί η νόμιμη ενημέρωση των στόχων, αλλά και ‘δολοφονία χαρακτήρα’ του προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες.
Στη σύντομη ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε τις απαντήσεις που είχαν προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για δημοσιεύματα που τον ήθελαν να σχετίζεται σε σκάνδαλο στο εξωτερικό, με εμπλοκή τρίτων χωρών.
«Ακόμα και το αίτημα που έχω από το φθινόπωρο ανακοινώσει και καταθέσει μαζί με έγκριτους συνταγματολόγους, ώστε να διαπιστωθεί αν η ελληνική κυβέρνηση όταν με παρακολουθούσε το 2021, παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασυλία μου, σήμερα γίνεται αντικείμενο συκοφαντίας», είπε, τονίζοντας ότι «παρουσιάζεται από διαπλεκόμενα ΜΜΕ ως μία προσπάθειά μου να προστατευθώ από ένα δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες».
Έστειλε δε, σαφές μήνυμα ότι «όσο και αν προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου, να είστε σίγουρου ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα». Θύμισε εξάλλου ότι έχει πάρει όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες που προβλέπονταν, αφού κάποιος πρέπει να μπει εμπόδιο στις δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα σε οικονομική απόκλιση και σήμερα την οδηγούν σε θεσμική απόκλιση, όπως είπε.
Νωρίτερα, εξάλλου, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θύμιζαν ότι στις 21 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από κοινού με τον έγκριτο Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο είχε προαναγγείλει αφενός την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφετέρου την κατάθεση αιτήματος στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου JURI, προκειμένου να αποφανθεί νομικά για το κατά πόσον η επισύνδεση στο κινητό του τηλέφωνο το 2021 ήταν συμβατή με το πλαίσιο κανόνων που διέπουν την ασυλία του ευρωβουλευτή. Οι ίδιες πηγές, δε, προεξοφλούσαν ότι η απόφαση θα είναι κόλαφος για την ελληνική Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάριζαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ουδέποτε ζήτησε να προστατευθεί από οτιδήποτε με την ασυλία του ως ευρωβουλευτής, ούτε να τύχει οποιασδήποτε εύνοιας. Το μόνο που ζήτησε ήταν ένα νομικό πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών εις βάρος του, για την οποία πολλάκις έχει υποστηρίξει ότι έχει διασύρει την χώρα διεθνώς.