Τετάρτη
27 Νοεμβρίου 2024

Ακαταδίωκτο για τα Τραπεζικά στελέχη μέσω του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού

Πολιτική

Την παροχή ασυλίας για αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων, σε στελέχη τραπεζών αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους που χειρίζονται σχετικές υποθέσεις, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

H κυβέρνηση είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει το «ακαταδίωκτο» για στελέχη τραπεζών αλλά και όσους έχουν την επιμέλεια ή τη διαχείριση δημόσιας, δημοτικής, κοινοτικής περιουσίας ή περιουσίας Ν.Π.Δ.Δ.

Η ασυλία αφορά σε τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες για αναδιαρθρώσεις δανείων ή διαγραφές απαιτήσεων, που θα διενεργηθούν βάσει των διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με την παραπάνω ρύθμιση καλύπτονται τόσο υπάλληλοι εφοριών και ταμείων, όσο και αυτοί των ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που θα κληθούν να χειριστούν χιλιάδες υποθέσεις εξωδικαστικής ρύθμισης απαιτήσεων από επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης μόνο κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η αναφορά θα πρέπει να τεκμηριώνει ειδικά και εμπεριστατωμένα ότι οι ανωτέρω πράξεις τελέστηκαν κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των όσων ορίζουν οι εσωτερικοί κανονισμοί και το καταστατικό του φορέα.

Για τα τραπεζικά στελέχη, η παροχή νομικής κάλυψης ισχύει εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) οι πράξεις ή παραλείψεις τελούνται με σκοπό, είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης αυτής και μέσω αυτής, στην εξασφάλιση είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης.

β) δεν έχουν παραβιαστεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

γ) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού και χρηματοδοτικού ιδρύματος, που κρίνουν αιτιολογημένα ότι προβλέπεται ανέφικτη η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης.

Αρχές Μαΐου η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Οι τράπεζες θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας του μηχανισμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατόπιν συμφωνίας τους, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τα αρμόδια για την προετοιμασία του νόμου στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας.

Όπως εκτιμάται, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου.

Μετά τη συμφωνία τους με το Υπουργείο Οικονομίας, οι τράπεζες αναμένεται να απευθυνθούν στις εταιρίες λογισμικού και πληροφοριακών συστημάτων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά και να αναθέσουν το σχετικό έργο κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού.

Η πλατφόρμα θα στηθεί με βάση προδιαγραφές που θα δώσει το Δημόσιο. Όπως εκτιμάται, ο απαιτούμενος χρόνος για να δημιουργηθεί η πλατφόρμα από τις εταιρίες πληροφοριακών συστημάτων θα είναι ενάμισης μήνας και μαζί με τα τεστ για την καλή λειτουργία της, θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου.

Σημειώνεται ότι όλοι οι παραπάνω χρόνοι μετράνε από την εκ νέου άφιξη των "Θεσμών" στην Αθήνα που υπολογίζεται σε δεκαπέντε ημέρες, την αναμενόμενη συμφωνία για το νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη διαβούλευση και ψήφισή του.

Στην πράξη, βεβαίως, τεχνικά η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει αρχές Μαΐου, αλλά την έναρξη εργασιών θα καθορίσουν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν προς ένταξη στο μηχανισμό.

Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα ζητά πλήρες "πόθεν έσχες" τόσο του επιχειρηματία, όσο και της επιχείρησης, κάτι που απαιτεί χρόνο προετοιμασίας ήδη από σήμερα αν η επιχείρηση ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες με την έναρξη εφαρμογής της πλατφόρμας.

Σημειώνεται ότι η αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι προ - τυποποιημένη και θα συμπληρώνονται στοιχεία της επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία καθώς και τα χρέη ανά πιστωτή (τράπεζα, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζομένους).

Με το που θα εισάγεται η αίτηση στο σύστημα, θα ειδοποιούνται αμέσως οι τράπεζες και το Δημόσιο.

Με κριτήρια που θα καθορίζει ο νόμος, οι διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες για τις μικρές επιχειρήσεις - οφειλέτες, οι διαδικασίες για τις μεσαίες θα ακολουθούν ένα μεικτό σύστημα, ενώ για τους μεγάλους οφειλέτες θα προβλέπονται διαπραγματεύσεις με φυσική παρουσία.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν υποβάλλουν αίτηση, θα αναμένουν την ανταπόκριση των πιστωτών τους. Αν δεν υπάρχει καμία, τότε θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος. Ωστόσο, αν εκπρόσωπος του Δημοσίου (π.χ. εφορία, ασφαλιστικό ταμείο) υποβάλει μέσα στην πλατφόρμα πρόταση διευθέτησης οφειλών, υποχρεωτικά θα πρέπει να ανταποκρίνονται και οι υπόλοιποι πιστωτές. Δηλαδή να γνωστοποιούν και το δικό τους σχέδιο εξυγίανσης.

Αφού υποβληθούν οι προτάσεις από τους πιστωτές, τότε θα αναζητείται πάλι μέσα από την πλατφόρμα η επίτευξη συμφωνίας. Εφόσον το 60% των πιστωτών -ως προς το ύψος του χρέους- συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη λύση, τότε θα πραγματοποιείται συνάντηση με διαμεσολαβητή, όπου και θα επικυρώνεται το σχέδιο εξυγίανσης. Η διαδικασία αυτή προβλέπει μία συνάντηση και αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Η διαδικασία της εξεύρεσης λύσης θα κρατά μέχρι δύο μήνες.  Για αυτό το διάστημα αυτό θα παύουν προσωρινά τα όποια καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών προς τον οφειλέτη επιχειρηματία.

Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και απαιτείται κι άλλο χρονικό διάστημα, τότε εφόσον συμφωνεί το 60% των πιστωτών θα δίνεται κι άλλη παράταση, με το ανώτατο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα να φτάνει μέχρι τους έξι μήνες. Η τελευταία πρόβλεψη γίνεται κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις και για εκείνες με υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη σε περισσότερους από έναν πιστωτή.

Στη διορία της δίμηνης διαπραγμάτευσης θα υπάρχει η δυνατότητα της πραγματοποίησης μέχρι τριών συναντήσεων οφειλέτη - πιστωτών υπό τον διαμεσολαβητή. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. στην πρώτη συνάντηση θα συμφωνείται η εταιρεία που θα επιλέγεται για να κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας. Στη δεύτερη θα προτείνονται οι λύσεις και στην τρίτη θα επιδιώκεται η συμφωνία για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα μπορούν να υπαχθούν υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες. Δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

Ο κ. Παπαδημητρίου έχει εκτιμήσει ότι στο μηχανισμό του εξωδικαστικού θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις 403.000 επιχειρήσεις, ενώ έχει τονίσει ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο "δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις - μνημεία κακοδιαχείρισης".

Mε πληροφορίες από Euro2day.gr και Capital.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το ΕΣΥ

Ολοκληρώθηκε από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του ερανιστικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και την παρακολούθηση τ...

Φόρτωση άρθρων...