Όσο περνάνε οι μέρες τόσο και πιο δυσεπίλυτο γίνεται το παζλ του Ανασχηματισμού για τον Τσίπρα.
Τα μηνύματα που λαμβάνει ο επικεφαλής της Κυβέρνησης στην βίλα του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Σούνιο όπου παραθερίζει οικογενειακώς, μόνο αισιόδοξα δεν είναι σε σχέση με την προθυμία κορυφαίων υπουργών του να μετακινηθούν όπως ο ίδιος αρχικά επιθυμούσε.
Του Σωκράτη Μελίκη
Έτσι παρά τις εισηγήσεις για Δομικό και Σαρωτικό Ανασχηματισμό, το πιο πιθανό είναι ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ σήμερα Τσίπρας να επιλέξει τον δρόμο του Συμβιβασμού και να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές ήσσονος σημασίας, σε επίπεδο "αδιάφορων" υπουργών - υφυπουργών.
Η σημερινή δύσκολη κατάσταση του Τσίπρα σε πολλούς θυμίζει την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Αντώνης Σαμαράς στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. Όταν ο τότε πρωθυπουργός, ηττημένος στις Ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, και με τον Τσίπρα στην τελική ευθεία για την κατάκτηση της Εξουσίας επέλεξε να κάνει ανασχηματισμό με το βλέμμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μοιράζοντας υπουργεία στην λογική της διατήρησης κάποιων βασικών εσωκομματικών ισορροπιών. Και τελικά αυτή η επιλογή αντικειμενικά δεν "βγήκε" στον Σαμαρά...
Η προειδοποιητική βολή Καμμένου
Όπως όλοι γνωρίζουν στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα ο Τσίπρας, παρότι σε προσωπικό επίπεδο "γουστάρει" τον Καμμένο - κυρίως γιατί μοιράζονται και οι δύο την ίδια δίψα για την καρέκλα - έχει δεχθεί δεκάδες εισηγήσεις τα 3,5 χρόνια που κυβερνά να τον αντικαταστήσει από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Αν και το σκέφτηκε πολλές φορές δεν το τόλμησε ποτέ.
Έτσι και σε αυτόν τον κύκλο της "ανασχηματολογίας", κομβικό σημείο των κυβερνητικών αλλαγών περνάει μέσα από το Υπουργείο Αμύνης και την μετακίνηση Καμμένου σε κάποιο άλλο (πιθανώς) παραγωγικό υπουργείο.
Γεγονός που ήδη προκάλεσε την πρώτη, προειδοποιητική, αντίδραση Καμμένου χθες το πρωί μέσα από την συχνότητα ραδιοφωνικού σταθμού.
Όπως όλοι μπορούν αντιληφθούν, και κυρίως ο Τσίπρας, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά Καμμένου στην πιθανή αποχώρηση του από την Κυβέρνηση - που θα οδηγούσε και στην πτώση της- υποτίθεται για το "Μακεδονικό" θέμα.
Το μήνυμα Καμμένου στον Τσίπρα ήταν (και) χθες σαφές και κρυστάλλινο: "Ή μαζί μέχρι τέλους ή σε ρίχνω..."
Ο εξαφανισμένος Τσακαλώτος και ο Κοτζιάς
Εκτός όμως από τον "ασταθή" κυβερνητικό εταίρο του σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, ο Τσίπρας θα κληθεί να διαχειρισθεί (κυρίως) την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της βαριάς εκλογικής ήττας που τον αναμένει.
Ο Τσίπρας γνωρίζει πως θα ηττηθεί από τον Μητσοτάκη όποτε και εάν γίνουν εκλογές, για αυτό και ο σχεδιασμός του έχει να κάνει με τον περιορισμό του μεγέθους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την διατήρηση του ελέγχου της Κουμουδνούρου, με στόχο να επιχειρήσει να επανέλθει στην Εξουσία το 2020.
Στην κατεύθυνση αυτή και όπως σας είχαμε πρώτοι αποκαλύψει, έχει αποφασίσει να "κοντύνει" τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο και άτυπου επικεφαλής των "53+", τον Τσακαλώτο, μετακινώντας τον από το ΥΠΟΙΚ προς το Υπουργείο Εξωτερικών (σύμφωνα με το πιο βασικό σενάριο).
Όπως όμως έχει διαμηνύσει ο Τσακαλώτος στο Μαξίμου σε όλους τους τόνους, στην μόνη μετακίνηση που θα συμφωνούσε είναι στο να "πάει σπίτι του", αρνούμενος άλλο υπουργείο ακόμη και κορυφαίο.
Αντίστοιχο "στήλωμα ποδιών" υπάρχει και από τον Κοτζιά, ο οποίος κατά πολλούς "θυσίασε" τον Τόσκα και τον Καπάκη (είναι όλοι μαζί στο "ΠΡΑΤΤΩ") για να καταφέρει να διατηρήσει τουλάχιστον αυτός την καρέκλα του Υπουργού Εξωτερικών.
Η τύχη πάντως του Κοτζιά θα εξαρτηθεί και με το τι έχει επιλέξει να κάνει ο Τσίπρας με τους Ρώσους -αν δηλαδή επιχειρήσει να τους εξευμενίσει. Αφού είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Κοτζιάς αποτελεί πλέον "κόκκινο πανί" για την Μόσχα...
Παραμένει ο Τζανακόπουλος, Γραμματέας ο Παππάς;
Ισχυρή αντίδραση όμως υπάρχει όπως μαθαίνουμε και από την πλευρά του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην πιθανή μετακίνηση του από το Μαξίμου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο να "εποπτεύει" (υποτίθεται ως γνώστης) τις ανοιχτές υποθέσεις Σκανδάλων που έχουν ωριμάσει Δικαστικά (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λ.π.)
Το σενάριο της μετακίνησης Τζανακόπουλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνδυάζεται και με την "μεγάλη επιστροφή" του Νίκου Παππά στο Μαξίμου και την ανάληψη από την πλευρά του μέχρι πρότινος "εξόριστου" στην Λεωφόρο Συγγρού, πρώην alter ego του Τσίπρα, τον ρόλο του Κεντρικού Συντονιστή της Επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου.
Όπως όμως μαθαίνουμε και ο Τζανακόπουλος έχει ήδη αρνηθεί να μετακινηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Τσίπρας συνεχίζει να τον εμπιστεύεται.
Για αυτό και πιθανώς τις τελευταίες ώρες να υπάρχουν και άλλες σκέψεις στο μυαλό του Τσίπρα. Με πιο βασική από αυτές, τελικά να παραμείνει ο Τζανακόπουλος στο Μαξίμου και να πειστεί ο Παππάς να μετακινηθεί στο κόμμα, στην Κουμουνδούρου, αναλαμβάνοντας Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.