Τετάρτη
03 Ιουλίου 2024

Ανασχηματισμός προ των πυλών – Αύριο οι αποφάσεις του Μητσοτάκη

Την Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Στις 11 το πρωί έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την παρούσα σύνθεσή του, την ώρα που τα σενάρια για Ανασχηματισμό έχουν "φουντώσει". 

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η ατζέντα της συνεδρίασης, που περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Με βάση το παραπάνω πρόγραμμα ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι υπουργοί που έχουν «ύλη» για το υπουργικό παραμένουν αμετακίνητοι. Βεβαίως, το κυβερνητικό σκηνικό αυτές τις μέρες θυμίζει κινούμενη άμμο, αν και έχει αρχίσει να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» ως προς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν έως και αύριο, αλλιώς από βδομάδα, μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες.

Τα ονόματα που ακούγονται 

Την ίδια ώρα «φωτιά» έχει πάρει το παρασκήνιο. Δύο ονόματα που ακούγονται έντονα προς έξοδο από το σχήμα είναι αυτό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Η ένταση με τον αγροτικό κόσμο και η ακρίβεια μέτρησαν για το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. 

Έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Τσιάρα για την προοπτική μετακίνησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, ονόματα που ακούγονται και μπορεί να βρεθούν εκτός σχήματος είναι αυτά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη. Για αυτά τα υπουργεία ακούγονται δύο ονόματα πρώην υπουργών, του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, αν και κανείς δεν έχει κάνει επαφή με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συζητά με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Στο επίκεντρο είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να «ακούγεται» είτε προς μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε και προς έξοδο εκτός σχήματος. Ένα όνομα που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και σε θέση υπουργού στο Εσωτερικών είναι ο νυν αναπληρωτής, ο «εκλογολόγος» του Μαξίμου Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ένα όνομα που μπαίνει στην εξίσωση, κατά πάσα πιθανότητα για υπουργικό πόστο και όχι για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αρχικά λεγόταν, είναι αυτό του συμβούλου επικοινωνίας Θωμά Βαρβιτσιώτη. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα μπορούσε να εμπλακεί σε «καραμπόλες» μετακίνησης. 

Ακόμα, κάποιοι βάζουν στην εξίσωση και το όνομα της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, αν και ανέλαβε στο εν λόγω υπουργείο πριν από μερικούς μήνες.
Βουλευτές προς αξιοποίηση

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σιγή για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν έχει βρεθεί ένα πρόσωπο με ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει την υπάρχουν σύνθεση.

Από εκεί και πέρα, ευρείες αλλαγές θα υπάρξουν και στους υφυπουργούς, με αρκετούς νυν να βγαίνουν εκτός σχήματος και άλλους να επιστρατεύονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στα «δεξαμενή» που διαμορφώνεται περιλαμβάνονται τα ονόματα του Τάσου Χατζηβασιλείου (Σερρών), Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπης), Κατερίνας Παπακώστα (Τρικάλων), Χρήστου Κέλλα (Λάρισας), Άννας Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), Κώστα Καραγκούνη (Αιτωλοακαρνανίας), Κώστα Γκιουλέκα (Α’ Θεσσαλονίκης) και Κώστα Κατσαφάδου (Α’ Πειραιώς).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Αυγενάκης θα πληρώσει τα επίχειρα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του - Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για διαγραφή

Εξηγήσεις για το βίντεο το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα με την συμπεριφορά του απέναντι σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έδωσε το πρωί της Τετάρτης (3/7) ο βουλευτ...

Ανδρουλάκης στον Economist: «Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι ανισότητες»

«Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι ανισότητες. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν συγκρούστηκε με όσα κι όσους κρατούν την Ελλάδα πίσω», τόνισε ο Νίκ...

Φόρτωση άρθρων...