Στριμωγμένος στα κοινοβουλευτικά σχοινιά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μάλιστα το άνοιγμα της αυλαίας της εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις.

Η συνέντευξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα πυροδότησε ερωτήματα και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, ερωτήματα που θα τεθούν σίγουρα και στην κατά πάσα πιθανότητα αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου.

Οι παραδοχές και αποκαλύψεις του πώς και εκείνος και ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης και νομικός Σπύρος Σαγιάς συνέχισαν να παρακολουθούνται και επί ημερών της κυβέρνησης την οποία και οι δύο υπηρετούσαν, προκαλούν εσωκομματικές αναταράξεις, ενώ έφεραν την μπάλα στην περιοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ’ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. Ή ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας στην εφημερίδα «Τα Νέα», που αναπόδραστα κατά την κυβέρνηση βάζει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την κατηγορηματική τοποθέτησή του από βήματος της Βουλής.

«Είπαν ότι παρακολουθούσαν κάποιους που ελέγχονταν για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι έπεσαν πάνω σε μένα και τον Σαγιά. Ωστόσο από τη συρραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου του 2016 που δημοσίευσε το ΜΠΑΜ προκύπτει ότι παρακολουθούνταν και άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση» ανέφερε χθες ο Στέργιος Πιτσιόρλας, εκ των παλαιών στελεχών του ΣΥΝ επί προεδρίας του Νίκου Κωνσταντόπουλου ήταν στον πολύ κλειστό πυρήνα των κομματικών αποφάσεων για ένα διάστημα, ενώ έθεσε επί προσωπικού ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση και δεδομένης της στενής σχέσης τους.

Πώς και γιατί φέρεται να γινόταν αυτό και ενώ ο Πιτσιόρλας είχε κορυφαίες και κομβικές θέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Η Κουμουνδούρου απάντησε επίσημα χθες και πρόταξε την ερμηνεία του αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση. Τόνισε πως η υπόθεση της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ (για την οποία έγιναν οι υποκλοπές), συμφερόντων Κατάρ, που επιχείρησε το 2014 να αγοράσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων, το νησί Οξυά και, αργότερα, την περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, ήταν γνωστά και διερευνήθηκε αναλυτικά από την ΕΥΠ.

Σημειώνει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πως η έρευνα ξεκίνησε από την περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ζήτησαν από τον διοικητή της ΕΥΠ να αποχαρακτηρίσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν το νησί Οξυά και το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Με αφορμή την συνέντευξη Πιτσιόρλα, μια σειρά κυβερνητικών στελεχών προέβησαν σε πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ ποντάροντας στην πιο ρεαλιστική και μετριοπαθή πτέρυγά του που σίγουρα θα έχει προβληματισμό για την υπόθεση, όπως άτυπα τόνιζαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει επιχείρηση συμψηφισμού, αν και λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα εν όψει και της φετινής ΔΕΘ.

Αν ως τώρα ετοίμαζε μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην κυβέρνηση σε συνδυασμό με ένα δικό του αναλυτικό κοινωνικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, τώρα θα σταθμίσει με βεβαιότητα και την υπόθεση Πιτσιόρλα.