Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Βουλή: Ο Ανδρουλάκης με νέα ρητορική, μακριά από λαϊκισμούς - Χτίζει προφίλ κυβερνησιμότητας

Πολιτική

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να αναδείξει τα θέματα της στεγαστικής πολιτικής σε μία προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση να πράξει περισσότερα, πόσω μάλλον «τώρα που ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε τα λάθη των πολιτικών του», όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης θέλει με ρεαλιστικό λόγο και μακριά από λαϊκισμούς να χτίσει ρητορική κυβερνησιμότητας για το ΠΑΣΟΚ, σεβόμενος τον κοινοβουλευτισμό.

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

«Τα τελευταία χρόνια όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία το κόστος στέγασης έχει εκτοξευτεί. 2018 - 2022 αύξηση 50% των ενοικίων. Πολλοί κάτοικοι των κέντρων αναγκάζονται να μετακομίσουν μην αντέχοντας το κόστος. Πολυκατοικίες μετατρέπονται σε οικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η golden visa που θεσπίστηκε από πολλά κράτη όπως και το δικό μας για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει πλέον αφελληνισμό των ακινήτων.

Ενώ έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στεγαστικής κρίσης εντάξατε ελάχιστα ακίνητα στο σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης ενώ σε άλλες χώρες εντάχθηκαν χιλιάδες ακίνητα.

Όλα αυτά δεν ήταν προτεραιότητες σας γιατί περιφρονείτε τις μεγάλες ανάγκες του ελληνικού λαού.

Συζητάμε για αυτούς που δυσκολεύονται να αγοράσουν και να νοικιάσουν σπίτι.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” αφορά 1800 δικαιούχους. Δεν μιλάμε μόνο γι αυτούς. Ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια. Δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες με κοινωνικά κριτήρια. Τα μικρότερο μέρος των ακινήτων θα ανήκουν στο Δημόσιο - είτε κατασκευαστούν απ την αρχή είτε αξιοποιηθούν υπάρχοντα. Τα περισσότερα θα είναι ιδιωτικά και θα μπαίνουν στην δεξαμενή παραχωρώντας κίνητρα (μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.). Ο ιδιοκτήτης θα δεσμεύεται να παραχωρεί το ακίνητο του για συγκεκριμένο διάστημα που δεν θα είναι μικρότερο των 10 ετών. Το ύψος ενοικίου στην συνέχεια θα είναι προσιτό. Στόχος να φτάσουμε 150 χιλ κατοικίες. Οφείλει και η αυτοδιοίκηση να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Επίσης, περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους. Πραγματοποιείται γιγάντια αλλαγή στις πόλεις μας και οι πολίτες αντιδρούν.

Πρέπει από αύριο πρωί ρητή απαγόρευση για ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa να μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση. Πρέπει να χρησιμοποιούνται είτε για ιδιοκατοίκιση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ενοίκια. Η golden visa ψηφίστηκε και καλώς τότε για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων. Όμως ένα φάρμακο αν συνεχίσει κάποιος να το παίρνει και μετά την θεραπεία του θα γίνει φαρμάκι. Η golden visa έχει γίνει φαρμάκι. Είπατε ότι θα αυξήσετε το κόστος golden visa στο ύψος τιμής ακινήτων κέντρου, νοτίων προαστίων αλλά η λύση αυτή δεν είναι επαρκής καθώς μετέφερε το πρόβλημα στις φτωχότερες συνοικίες. Άλλες χώρες έχουν αναστείλει την golden visa. Και θα μου πείτε δεν θέλουμε άμεσες επενδύσεις; Σας απαντούμε ότι θα δίνουμε golden visa μόνο σε όσους επενδύουν σε άλλους τομείς έρευνας για παράδειγμα για όχι σε ακίνητα για να πάψει να είναι μπίζνα.Οι προτάσεις έχουν στόχο την αντιμετώπιση και λύση της στεγαστικής κρίσης».

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

«Μετά τα αγροτικά ζητήματα που συζητήσαμε την περασμένη Παρασκευή έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και γιατί όχι να συνδιαμορφώσουμε ένα ζήτημα που αφορά το πρόβλημα στέγης. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στην διάγνωση του προβλήματος. Πράγματι για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλές δεκαετίες η χώραμας αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους. Ταυτόχρονα το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται και σε διαφορετικά επίπεδα που δεν θίξατε αλλά αξίζει να τα αναφέρουμε ειδικά σε περιοχές που υφίστανται τουριστική πίεση δημόσιοι λειτουργεί γιατροί δάσκαλοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν στέγη» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την πρώτη του απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως σημείωσε «πράγματι τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις - θεσμός που τόνωσε την αγορά ακινήτων ταυτόχρονα περιορίζει τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά για μακροχρόνια μίσθωση μειώνεται. Και τα ενοίκια αυξάνουν σημαντικά κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν μια δεκαετία της κατάρρευσης της αγοράς ακινητων. Η αύξηση τις τιμής των ακινήτων είναι σημαντική αλλά ας θυμηθούμε το σημείο εκκίνησης.Είπατε και εσείς ότι δεν απαιτείται πλέον το φάρμακο που σημαίνει ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε. Οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί όμως είναι κάτω από το επίπεδο του 2007».

«Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό. Στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο. Άλλο η Αυστρία με μεγάλη παράδοση στην στεγαστική πολιτική. Άλλη αντίληψη στην Ισπανία Πορτογαλία και άλλη η δομή στην χώρα μας που δεν είχε μεγάλα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Στην χώρα μας έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης. 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν δικό τους σπίτι. 3 στους 10 όμως αναγκάζονται να νοικιάσουν και γι αυτό είμαστε σήμερα εδω» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

«Επίσης ο στόλος των ακινήτων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι γερασμένος. Τον κύκλο των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων συμπληρώνουν και άλλες με τον τουρισμό. Πολλά μικρά και μεσαία εισοδήματα στράφηκαν προς την βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους ενισχύοντας το εισόδημα τους. Και αυτό δεν αφορά τους μεγάλους όπως είπατε κ. Ανδρουλάκη αλλά και τους μικρούς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος επισήμανε δύο παραμέτρους: «η πρώτη συνδέεται με την συγκυρία καθώς την ώρα που αλλάζει τροχιά η οικονομία ο όψιμος πληθωρισμός δυστυχώς εκτίναξε και τις τιμές των οικοδομικών υλικών και τα επιτόκια. Η δεύτερη αφορά τον στόχο δημοσιονομικής ισορροπίας και κάθε κυβερνητική παρέμβαση δεν πρέπει να προκαλούν δημοσιονομικά κόστη που ανατρέπουν την κατάσταση».

«Καλό είναι να μην υιοθετούμε λύσεις copy paste αλλά να συνδιαμορφώνουμε λύσεις ωφέλιμες, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι «αισθάνομαι ότι η ΝΔ επειδή έχει ασχοληθεί με το ζήτημα σας έχει βραχυκυκλώσει πολιτικά. Δεν περιμένατε από μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να δρομολογήσει με προγράμματα υπέρ των ευάλωτων».

«Η πολιτική μας παραμένει η ίδια: πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα για να φέρουμε στην αγορά ακινήτων περισσότερα κλειστά ακίνητα. Και πώς θα περιορίσουμε μια ζήτηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ώστε να στρέψουμε μεγαλύτερο αριθμό στην μακροχρόνια μίσθωση. Αυτά λέμε και αυτά λέτε άρα μην κατασκευάζετε διαχωριστικές γραμμές. Σας είπα ότι για το ζήτημα της golden visa πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις ιδίως στις περιοχές με υψηλή ζήτηση. Και ναι συμφωνώ με την πρόταση σας και γιατί όχι να προχωρήσουμε άμεσα ώστε τα ακίνητα που αποκτούνται με golden visa να πηγαίνουν είτε σε ιδιοκατοίκηση ή σε μακροχρόνια μίοσθωση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι «το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά και ξεκινήσαμε με 31 δισ ευρώ και σήμερα είμαστε στα 36 δισ. ευρώ. Είναι μια επιτυχία για την χώρα. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Κάποιοι βγήκαμε μπροστά και ζητήσαμε μια νέα μεγάλη υπέρβαση για την ΕΕ ώστε να στηρίξουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βγαίνοντας από την πανδημία. Και αυτό συμφωνήθηκε και είμαι υπερήφανος που η χώρα μας τα κατάφερε. Σας καλώ να πάμε μαζί στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας και νοσοκομείων που χρηματοδοτήθηκαν με πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Πήγαμε στο Τζάνειο και η εικόνα είναι συγκλονιστική. Το πριν ήταν αποκαρδιωτική εικόνα και το σήμερα είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο».

«Θα συγκρατήσω αυτό που είπατε και έχει αξία γιατί συμφωνώ επί της αρχής στην προσέγγιση σας. Ότι το Ταμείο ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη υπέρβαση που έκαναν οι φειδωλοί ευρωπαίοι και πρέπει να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Να επεκταθεί δηλαδή και μετά το 2026. Θα μπροοέσουμε να έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε ότι υπάρχει ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ταμείου Ανάκαμψης τηρώντας δεσμεύσεις και στόχους. Θέλουμε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει στη συνέχεια ένα νέο ταμείο ανάκαμψης. Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση και μακάρι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες να συμπέσουμε και να αφήσουμε στην άκρη τις αντιπαραθέσεις. Να συμφωνήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας στην Ελλάδα και στην ΕΕ και να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο που πολλές φορές έχουν προεκλογικό χαρακτήρα» έκλεισε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...