Τη δημόσια αποδοκιμασία από το Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Ναυτιλίας ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τη δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που «εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα» μετά το «σοκαριστικό έγκλημα» στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάνοντας λόγο «για μια αποτρόπαια πράξη, που δείχνει την αποκτήνωση». Δεν μπορούμε – είπε- να διανοηθούμε πως πετάς έναν άνθρωπο στη θάλασσα, όταν είναι προφανές ότι στο σημείο που ήταν το πλοίο, θέτεις σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι σοκαρισμένη από τη νέα τραγωδία με θύμα τον 36χρονο από την Κρήτη.
«Δυστυχώς, η βία είναι πια καθημερινότητα. Οι δηλώσεις, δε, του υπουργού Ναυτιλίας με τις οποίες εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα, προκαλούν αλγεινή εντύπωση και περιμένουμε δημόσια αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στη συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για την αδυναμία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης».
Ακόμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στις καταστροφές στη Μαγνησία και σε άλλες περιοχές της χώρας υπενθυμίζοντας αρχικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Δυστυχώς αφορά όλες στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Η χώρα μας λοιπόν οφείλει να προετοιμαστεί και να ελέγξει τις υποδομές της, που καθίστανται μη ανθεκτικές, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εκτεταμένη και απροσδόκητη καταστροφή. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις πυρκαγιές. Τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίσαμε στη Βουλή, είναι αποκαλυπτικά», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε προσθέτοντας ότι: «Η χώρα μας, ενώ είχε αριθμητικά λιγότερες πυρκαγιές, είχε δυσμενέστερα αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα, μια πολύ επώδυνη πραγματικότητα η οποία κατέδειξε ότι δεν έχουμε σοβαρή πρόληψη. Ως εισηγητής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU συνέβαλα καθοριστικά για τη νέα παραγγελία των Canadair. Θα είναι σημαντικό εργαλείο στην πυρόσβεση, αλλά δεν φτάνει, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη».
Στο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές, έθεσε προς συζήτηση την κατάσταση και την εμπειρία που αποκόμισε από την επίσκεψή του στον Έβρο και τη Ροδόπη.
Ακόμα, περιέγραψε στα στελέχη την κατάσταση έτσι όπως την απέδωσαν κάτοικοι της περιοχής: «Μου το μετέφεραν οι κάτοικοι: Αναλαμβάνει ο εργολάβος να καθαρίσει τους δασικούς δρόμους, αλλά η καύσιμη ύλη δεν απομακρύνεται από το δάσος. Ποιος ευθύνεται; Δεν ευθύνεται η περιφέρεια; Δεν ευθύνεται το κράτος; Πετούν την ευθύνη δηλαδή ο ένας στον άλλο».
Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη αποκαλυπτική της αλαζονείας Μητσοτάκη ήταν η παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στη βουλή. «Καμία διάθεση για γόνιμο διάλογο. Γίνεται να πήγαν όλα τόσο καλά, αλλά να καταστράφηκε ολοσχερώς η Δαδιά; Γίνεται να πήγαν όλα τόσο καλά, ενώ στη Ρόδο η πυρκαγιά κατέκαψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του νησιού;
Μάλιστα, είχε το θράσος να μας επικρίνει ότι δεν ισχύουν όσα αναφέραμε για την καταστροφή στην Πάρνηθα, όταν την προηγούμενη μέρα η ίδια η WWF μας είχε δώσει τα στοιχεία, που απέκρυπτε ο ίδιος», ισχυρίστηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας στη συνέχεια όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και των κρίσιμων «σταθμών».
Για τη ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε προτάσεις από τα στελέχη, τις οποίες και θα αναμένει μέχρι τη Δευτέρα.