Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

«Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί και οι διαφωνίες δεν μπορεί να οδηγούν σε κρίσεις», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν».

Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο, επαναλαμβάνει ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική και μιλά για τη σχέση των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος για τα θαλάσσια πάρκα λέει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις ενώ για το θέμα των θαλασσίων ζωνών υποστηρίζει την επίλυσή του ως πακέτο με άλλα.

«Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τη Χαλκίδα τόνισε ότι μένουμε σταθεροί στις «κόκκινες γραμμές»
«Έχω μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο στην Τουρκία, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα, με απόλυτη όμως αυτοπεποίθηση και με συνέπεια στις εθνικές γραμμές».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου και θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της χώρας και της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση».

Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Η αυριανή θα είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επανεκλογή τους και μέσα στο 2024 θα ακολουθήσουν σίγουρα άλλες δύο, τον Ιούλιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και το Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αύριο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τη θετική ατζέντα, για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη «Milliyet» δηλώνει απογοητευμένος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και λέει πως οι ελληνικές αρχές έδειχναν πάντα σεβασμό στα μνημεία της οθωμανικής περιόδου σε αρκετά εκ των οποίων γίνονται έργα αποκατάστασης. Αυτό είναι ένα θέμα που θα τεθεί στη συζήτηση.

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα γίνει στα πρότυπα των προηγούμενων συναντήσεων των δύο ηγετών.

Συγκεκριμένα, στις 16:00 θα συναντηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρόντες είναι οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αλλά και οι κ. Μπούρα και Κιλίτς.

Στις 17:30 ακολουθεί η διευρυμένη σύνθεση με τους υφυπουργούς, διπλωματικούς συμβούλους και τον διοικητή της ΕΥ.

Στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και στις 18:30 ακολουθεί το δείπνο. Η αναχώρησης αναμένεται στις 19:30.

Το κλίμα στην Άγκυρα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης προτάσσουν τα θετικά μηνύματα που έχουν παραχωρήσει οι δύο ηγέτες μέσα από συνεντεύξεις τους αμφότεροι. Όλοι οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν αναμένεται κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα από την συγκεκριμένη συνάντηση σε ό,τι αφορά τα σημαντικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της Τουρκίας είναι ότι θα υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες με την κυριότερη να αφορά τις διασώσεις σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Θα ακολουθήσουν συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και μία με θέμα το μεταναστευτικό.

Ένα επιπλέον θέμα που αναμένεται να συζητηθεί αφορά οθωμανικά κειμήλια που βρέθηκαν σε αρχαιοκάπηλους που έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα και ζητείται να επιστραφούν στην Τουρκία.

Ακόμα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως θα τεθούν θέματα της μειονότητας, όπως και άλλα θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προκλητική επίθεση Τσελίκ στον Δένδια: «Προβοκάτορας, τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο»

Στο στόχαστρο του Ομέρ Τσελίκ μπήκε ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στο Καστελόριζο, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τις προσπάθειες διαλόγου ενώ προβ...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τις χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν από σοβαρές πλημμύρες

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Μολδαβία που επλήγησαν από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Κυριάκος Μ...

Φόρτωση άρθρων...