Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Αντώνης Κοτσακάς: Από τον Ακη στον Αλέξη

Πολιτική

Απαντήσεις σε όσα γράφονται για τον ίδιο και τη συνεργασία με τον Άκη Τσοχατζόπουλο επιχείρησε να δώσει με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Action 104,6 ο Αντώνης Κοτσακάς.

Όπως είπε εγώ δεν είχα ποτέ συνάφεια στις υπουργικές ή στις όποιες άλλες δραστηριότητες του, η μόνη συνάφεια που είχα ήταν ότι εκείνος ήταν εκλεγεμένος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και εγώ εκλεγμενός γραμματέας του οργανωτικού τα δύσκολα χρόνια του '90.

«Ναι το 1996 στήριξα την υποψηφιότητά του όπως και το 50% του ΠΑΣΟΚ γιατί ήξερα που θα πήγαιναν τα πράγματα και η εξέλιξη της διακυβέρνησης Σημίτη με δικαιώνει» πρόσθεσε ο κ. Κοτσακάς ο οποίος επισήμανε επίσης ότι «με τον Άκη συνεργάστηκε το 50% των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά τη θέση του ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με έχουν αποδεχθεί οι σύντροφοί μου. Προσέγγισα τον ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και έχω συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων μου σε αυτό που έχει γίνει».

Ποιός όμως είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, το δεξί χέρι του Άκη για μια δεκαετία , ο λεγόμενος και "εργοδηγός του Άκη" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;

Ακολουθεί ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη που δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το 2015:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ

Την περίοδο της μεγάλης μάχης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρα από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές για τη διεκδίκηση της αρχηγίας, δηλαδή τους Κώστα Σημίτη και Ακη Τσοχατζόπουλο, οι άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα για λογαριασμό των δύο υποψηφίων, έχοντας αναλάβει χρέη αρχιστρατήγων στα επιτελεία τους, ήταν οι αμέσως επόμενοι πιο δημοφιλείς στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα. Για τον μεν Κ. Σημίτη ήταν ο Θεόδωρος Τσουκάτος για τον δε Ακη Τσοχατζόπουλο ήταν ο Αντώνης Κοτσακάς.

Η ΗΤΤΑ

Ο Αντ. Κοτσακάς σε εκείνη την ιστορική εσωκομματική αναμέτρηση ήταν ο μεγάλος ηττημένος, καθώς ο άνθρωπος που ήθελε να κάνει «αρχηγό», δηλαδή ο Α. Τσοχατζόπουλος, ηττήθηκε κατά κράτος από την ομάδα των «εκσυγχρονιστών» του Κ. Σημίτη.

Ωστόσο, ο Α. Κοτσακάς, δεξί χέρι του Α. Τσοχατζόπουλου από τη δεκαετία του 1980, τότε που κάποιοι τον «αποκαλούσαν» περιπαικτικά «εργοδηγό» του, συνδέοντας το γεγονός ότι άσκησε με επιτυχία τη συγκεκριμένη επαγγελματική του ιδιότητα όταν ο έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε το χαρτοφυλάκιο των Δημόσιων Εργων στην πρώτη κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, κατάφερε να δικαιώσει τους αγώνες του για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη με καθυστέρηση περίπου 20 ετών.

Αυτό που δεν κατάφερε, υπηρετώντας πιστά και εχέμυθα τον Α. Τσοχατζόπουλο, που αποτελούσε την «αριστερή συνείδηση» του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη δεξιόστροφη πολιτική των «εκσυγχρονιστών» και του Κ. Σημίτη, ο Α. Κοτσακάς το πέτυχε με την επιλογή που έκανε πριν από τέσσερα χρόνια να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.

Μάλιστα, ο τελευταίος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος τον πρότεινε για τη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της Κουμουνδούρου, δίνοντας εντολή να υποστηριχθεί από όλα τα μέλη του οργάνου. Αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί πανηγυρικά, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Τον πρώτο χρόνο, δηλαδή το διάστημα 2011-2012, ο Α. Κοτσακάς αρνιόταν ότι αγωνίζεται για λογαριασμό της Κουμουνδούρου, καθώς δεν ήθελε να επιβεβαιωθεί η κριτική ότι ο Αλ. Τσίπρας «συγκεντρώνει» στον περίγυρό του την ομάδα του Α. Τσοχατζόπουλου. Επειδή, δε, εκείνη την περίοδο το θέμα είχε πάρει διαστάσεις, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή του στις «σκοτεινές» δραστηριότητες του Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς επίσης ότι είχε «προσχωρήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

«ΑΠΟΛΟΓΙΑ»

«Αλλο ένα σημείο που σκόπιμα παραλείπουν, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, οι κάθε λογής ερασιτέχνες “δημόσιοι κατήγοροι” είναι ότι δεν είχα ποτέ οποιουδήποτε τύπου συμμετοχή στις κυβερνητικές και σε όποιες άλλες δραστηριότητες του εν λόγω προσώπου, πλην των κομματικών. Ο χαρακτηρισμός μου ως “στενού συνεργάτη” παραπέμπει τεχνηέντως στο σύνολο των δραστηριοτήτων του κ. Τσοχατζόπουλου και αυτό είναι τουλάχιστον ανέντιμο από όσους το επιχειρούν», ανέφερε ο κ. Κοτσακάς.

Βεβαίως, όσοι του άσκησαν κριτική ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι «συμμετείχε στις παράνομες ενέργειες» του Α. Τσοχατζόπουλου, αναρωτιούνταν όμως γιατί ένας τόσο ευφυής πολιτικός ποτέ δεν αναρωτήθηκε πώς απέκτησε τόσο μεγάλη περιουσία ο πολιτικός του προστάτης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα όποια αξιώματα απέκτησε, όπως αυτό του υπουργού Αιγαίου, τα όφειλε στη στενή πολιτική σχέση που είχε μαζί του.

Κυρίως, δε, η απορία αυτή των επικριτών του σχετιζόταν με το γεγονός ότι δεν πήρε «χαμπάρι» τον νεοπλουτισμό του Α. Τσοχατζόπουλου, όταν απέκτησε την πολυκατοικία στην Κυψέλη, επί της οδού Κομνά Τράκα, η οποία πεζοδρομήθηκε επί τούτου, για να εξυπηρετεί καλύτερα τις λειτουργικές ανάγκες του γραφείου-στρατηγείου του πρώην υπουργού, από το οποίο οργανώνονταν όλες οι εσωκομματικές κινήσεις του από τον Α. Κοτσακά, που ήταν επικεφαλής της ομάδας του.

Η δυναμική σταμάτησε το «κρυφτό»

Η δυναμική που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η ανησυχία του Α. Κοτσακά να μην αναδειχθεί η «ταύτισή» του με τον Α. Τσοχατζόπουλο και χρεωθεί ο Αλ. Τσίπρας το πολιτικό παρελθόν του δεν μεταφραζόταν σε ανυπολόγιστο κόστος και, ως εκ τούτου, δεν είχε λόγο να υφίσταται. Ετσι, λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ και Κοτσακάς έπαψαν να κρύβουν τη «σχέση» που ανέπτυξαν στο πλαίσιο της «αντιμνημονιακής» ταύτισής τους.

Βέβαια, ο Α. Κοτσακάς παρέμεινε στο «μνημονιακό» ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2011, καθώς τότε υπέβαλε την παραίτησή του από το κόμμα που υπηρέτησε πιστά από ιδρύσεώς του. Δεν έφυγε, δηλαδή, την επομένη της υπογραφής του πρώτου Μνημονίου, μαζί με εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο σε εκατοντάδες οργανωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στο παρελθόν είχαν συμβάλει στον αγώνα που έδινε για να ανακηρυχθεί ο Α. Τσοχατζόπουλος πρόεδρος του κόμματος.

Επίσης, με τον Αλ. Τσίπρα φέρεται να μην ήρθε... πρώτη φορά αριστερά μαζί του την τελευταία τετραετία, αλλά από τότε που ο σημερινός πρωθυπουργός υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και, όπως έχει ομολογήσει και ίδιος, είχε «άκρες» στο Πεντάγωνο, όταν ΥΕΘΑ ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Ακόμα, μαζί με τον Α. Κοτσακά «προσχώρησε» στον ΣΥΡΙΖΑ η κόρη του, Δώρα, η οποία εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ιδρυμα «Ν. Πουλαντζάς», που ανήκει στην Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ρωμανός: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το "όχι σε όλα" αλλά κυρίως η έλλειψη σοβαρής και κοστολογημένης αντιπρότασης

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, και ερωτώμενος για τα θέματα της αντιπολίτευσης σχολίασε: "Θέλαμε όλο το προηγ...

Φόρτωση άρθρων...