Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ-ΜΑΪΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η αντιδικία με το ΔΝΤ κάνει όλο και μεγαλύτερο τον πειρασμό της κυβέρνησης να βγει στις αγορές, για να δείξει πόσο ελεύθερη είναι!!!
Ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε ότι οι αγορές δεν χορεύουν με νταούλια και ξόρκια, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συνειδητοποιήσει πώς λειτουργούν. Και αυτό είναι πρόβλημα.
Επειδή όμως βλέπει ότι οι εκλογές χάνονται, δεν αποκλείεται μία ηρωϊκή έξοδος-μαϊμού στις αγορες με επιτόκιο πάνω από 4%. Γιατί;
Πρώτον, όπως έγραψε και ο Σεραφείμ Κωνσταντινίδης, οι κυβερνητικοί θέλουν να αποδείξουν ότι απέκτησαν ελευθερία και άρα μπορούν να δανείζονται για να δίνουν λεφτά δανεικά στους φτωχούς. Ορισμένοι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι, ακόμα και αν το Δημόσιο εκδώσει δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο πάνω από 4%, δεν επιβαρύνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Σωστό ότι δεν επιβαρύνεται, αλλά ούτε βελτιώνεται όπως αναμενόταν.
Τώρα ομως ο πειρασμός είναι μεγάλος. Να επιχειρήσουν μία έξοδο-μαϊμού στις αγορές –με υψηλό επιτόκιο σε δεκαετές ομόλογο ή με πενταετές ομόλογο που θα έχει χαμηλό επιτόκιο.
«Να πανηγυρίσουμε ότι κερδίσαμε και να κάνουμε εκλογές», λένε κάποιοι στον πρωθυπουργό.
«Οι σανοφάγοι δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι η χώρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Όμως θα δουν ότι έχουμε τσαμπουκά», λένε στον Αλ. Τσίπρα κάποιοι αδίστακτοι καιροσκόποι, στους οποίους καρφί δεν καίγεται αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκδώσει δεκαετές ομόλογο. Αδιαφορούν επίσης για το ότι η Ελλάδα γίνεται μη επενδύσιμη χώρα. Άντε τώρα να εξηγήσεις τέτοιες λεπτομέρειες σε ανθρώπους που ακούν την λέξη επένδυση και τραβούν κολτ.
Κατά τα λοιπά, όπως ήδη έχουμε αναφέρει από τις στήλες αυτές, ενόψει εκλογών στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δημιουργία νέου μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες για όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από την ρύθμιση των 120 δόσεων, που λειτουργεί στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Η νέα ρύθμιση –για την οποία αναμένεται διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρά την λήξη του προγράμματος– θα είναι στα πρότυπα αυτής που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς στόχος είναι να υπάρχουν και στην περίπτωση των οφειλών, κυρίως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενιαίοι κανόνες για όλους κατά τα πρότυπα της ασφάλισης.
Για τον λόγο αυτόν, τα σενάρια που έχουν ήδη καταρτίσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζονται στον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού,που όμως εντάσσει όσους οι προηγούμενες δύο παρεμβάσεις αφήνουν εκτός –κυρίως δε όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.
«Τόσον η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι διεξάγεται κάποιου είδους διαπραγμάτευση με στόχο πριν από το τέλος της χρονιάς να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για όσους μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί εκτός, γιατί δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ή γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά την διάρκεια μίας οικονομικής χρήσης ή ακόμα και γιατί δεν είχαν θετική καθαρή θέση στις δύο τελευταίες χρήσεις», έγραφε στην Καθημερινή η Ρούλα Σαλούρου.
Είναι δε προφανές, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι και οι ρυθμίσεις είναι μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού, που ως εκ τούτου παραμένει ανοικτό.