Και επίσημα διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο Μάριος Σαλμάς, έπειτα από την ερώτηση των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, όσο και άλλων δημόσιων τοποθετήσεών του, στις οποίες «εξαπέλυσε» βέλη κατά του Πρωθυπουργού.
Τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά, επικύρωσε ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, στην οποία τον παρέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μέλη της επιτροπής, έδωσαν στον Μάριο Σαλμά δύο άρθρα του καταστατικού του κόμματος, ζητώντας του εξηγήσεις για «αντισυναδελφική συμπεριφορά». Στην επιτροπή μετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Τραγάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας και οι βουλευτές Θεόδωρος Καραόγλου και Θανάσης Δαβάκης.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης σε δηλώσεις του είπε ότι «Ο κ. Σαλμάς, με τη συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας». O ανεξάρτητος πλέον βουλευτής παρέμεινε περίπου για ένα λεπτό στην αρχή της συνεδρίασης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Νέα Υόρκη όπου έφθασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έλαβε το Σάββατο την απόφαση να παραπέμψει τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αίτημα τη διαγραφή του. Η παραπομπή του αφορούσε αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.
Ο Μάριος Σαλμάς θεωρείτο ξένο σώμα εδώ και καιρό από τη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της στάσης του αλλά και της επιθετικής του συμπεριφοράς προς τις επιλογές της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Οι συνεχείς επιθέσεις των τελευταίων ημερών κατά της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τα «κόκκινα» δάνεια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ωστόσο, είχαν ακολουθήσει και άλλα περιστατικά.
Μιλώντας στο Open και το Kontra, έκανε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των Υπουργείων.
O Μάριος Σαλμάς είχε θέσει το θέμα εγγράφως, με ερώτηση στη Λίνα Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Όμως, βουλευτής επανήλθε και συνέχιζε σε καθημερινό επίπεδο να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισαν ότι είναι άλλο πράγμα η κριτική και άλλο οι αόριστες και ανυπόστατες καταγγελίες, οι οποίες εκθέτουν τη Νέα Δημοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονται ανεκτές.
Δεν παραδίδει την έδρα
Αποχωρώντας από τη Βουλή η Μάριος Σαλμάς έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο.
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτακης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην woke ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμη μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς.
«Αν με διαγραφεί για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν όμως ως πρόφαση για τη διαγραφή μου χρησιμοποιείται το γεγονός ότι παρουσία του αλλά και στη βουλή θεσμικά, ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε μία εταιρεία, χωρίς συναγωνισμό και στην ελάχιστη τιμή, τότε θέλω να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου και κρίσης είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν συνιστά λόγο διαγραφής», ανέφερε ο βουλευτής.
Όταν ρωτήθηκε αν θα παραδώσει την έδρα του, απάντησε χαρακτηριστικά: «Νομίζετε πως πρέπει να εγκαταλείψω τον αγώνα για τους πολλούς;»