Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου (εικόνες)

Ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου, γνωστού και ως «Δολοφόνος της Σαύρας» βρήκαν οι αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα ετρουσκικό και ρωμαϊκό σπα στο San Casciano dei Bagni στην Τοσκάνη στην Ιταλία.

Το σπα τροφοδοτείται από γεωθερμικές πηγές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Ετρούσκοι για να παρέχουν νερό σε μέση θερμοκρασία 42 °C στο συγκρότημα Balnea Clusinae.

H τοποθεσία ιδρύθηκε από τον Porsenna, έναν Ετρούσκο βασιλιά του Chiusi, αν και οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι το συγκρότημα χτίστηκε από τους Ετρούσκους τον τρίτο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με το μύθο.

Στη ρωμαϊκή περίοδο, το σπα έγινε δημοφιλής πόλος έλξης για τα θεραπευτικά οφέλη, με αξιόλογες προσωπικότητες όπως ο Καίσαρας Αύγουστος να είναι συχνός επισκέπτης.

 Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν θραύσματα ενός αγάλματος του Απόλλωνα Σαυροκτόνου σε φυσικό μέγεθος στην άκρη του Μεγάλου Λουτρού, τα οποία είναι ρωμαϊκά αντίγραφα ενός χάλκινου αγάλματος που φιλοτέχνησε ο Έλληνας γλύπτης Πραξιτέλης, ο πιο διάσημος από τους Αττικούς γλύπτες του 4ου αιώνα π.Χ.

Αντίγραφα χρονολογούνται γενικά από τον 1ο έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. και απεικονίζουν τον Απόλλωνα στα νιάτα του να πιάσει μια σαύρα να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο. 
Ο Ρωμαίος ποιητής, Martial, έγραψε ένα επίγραμμα για τα αγάλματα του Απόλλωνα Σαουροκτόνου: «Φύλαξε τη σαύρα, δόλιο αγόρι, που σέρνεται προς το μέρος σου. θέλει να χαθεί από τα χέρια σου».

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου

Ο Απόλλωνας, που τιμάται ως η θεότητα που σχετίζεται με τη θεραπεία και τις ασθένειες, έλαβε αναθήματα από αιτούντες που αναζητούσαν θεραπείες για τα δεινά τους. Επίσης, η απεικόνιση του Απόλλωνα να κυνηγά μια σαύρα μπορεί να συσχετιστεί με την οφθαλμολογία, καθώς οι σαύρες θεωρούνταν βασικό συστατικό για τη θεραπεία των οφθαλμικών παραπόνων.

Ακόμα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν αναθηματικό βωμό από τραβερτίνη με δίγλωσση επιγραφή στα λατινικά και τα ετρουσκικά από τον 1ο αιώνα μ.Χ., που δείχνει τη συνεχιζόμενη επιρροή του ετρουσκικού πολιτισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Εποχή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο Radar

Μία βραδιά για φίλους διοργανώθηκε στο Θέατρο RADAR από την καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Αναστασία Παπαστάθη και όλους τους συντελεστές του αριστουργήματος «Βρικόλακες» τ...

Φόρτωση άρθρων...