Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης ξεκινά σήμερα στις 5 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής για να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την συνεδρίαση αναμένεται να περιγράψει τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη της επόμενης τετραετίας εστιάζοντας στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και παιδείας ενώ δεν αποκλείεται η έκπληξη με εξαγγελία νέας δέσμης θετικών και κοστολογημένων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο της ατζέντας του κυβερνητικού έργου της δεύτερης τετραετίας το οποίο φαίνεται πως θα εστιάσει στην περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και στην ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας με την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν ψηφιστεί.
Όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, μεγάλο εθνικό στοίχημα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των δομών του δημόσιου εθνικού συστήματος Υγείας και η επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών στα δημόσια σχολεία, στη δικαιοσύνη και σε κομβικές δημόσιες υπηρεσίες.
Πέραν αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις φοροελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αλλά, στις αυξήσεις των μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και στην επέκταση της εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής
Όπως το θέτουν επισήμως από το Μαξίμου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα τα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής».
Πέρα από την προοπτική παράτασης του Market Pass για ένα τρίμηνο ακόμα που έχει κλειδώσει, την επανάληψη της έκτακτης ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αλλά και την προοπτική της απαλοιφής του penalty 30% για συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και όσον αφορά τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον άξονα Μαξίμου-Υπουργείου Οικονομικών έχουν «κλειδώσει» οι αυξήσεις που θα προβλέπονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2024, με τον εισαγωγικό μισθό να προσδιορίζεται πλέον στην περιοχή των 840 ευρώ και τις απολαβές των υπαλλήλων να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με το μισθολογικό τους κλιμάκιο. Εκτιμάται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση των μισθών θα ισοσκελίζει την απώλεια των δώρων που έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί από τον δημόσιο τομέα. Μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, οι αποφάσεις, όμως, είναι ειλημμένες και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το φορο-νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων είναι ολοκληρωμένο και αναμένεται να μπει στη δημόσια διαβούλευση στις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να έχει ψηφιστεί ως το τέλος Ιουλίου που θα κλείσει η Βουλή.
Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, επιμένουν ότι υπάρχει και κάποιο μέτρο που ως τώρα δεν έχει διαρρεύσει, μιας και κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τον στενό κύκλο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που έχει εμπλακεί στη διαμόρφωση της ομιλίας του (Σ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος, Γ. Βλαστάρης, Γ. Μπρατάκος, Α. Πατέλης).
Η μάχη της αντιπολίτευσης και ο ειδικός ρόλος του Βορίδη
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης καθώς όλοι - πλην των Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ) και Κυριάκου Βελόπουλου - θα λάβουν για πρώτη φορά τον λόγο σε κοινοβουλευτική μάχη κορυφής.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιμέρους μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιο κόμμα θα ασκήσει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση.
Ο μεταβατικός επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμμελος διαθέτει 8ετη κοινοβουλευτική εμπειρία ενώ έχει κολλήσει και αρκετά «ένσημα» ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στοιχεία που σίγουρα θα φανούν χρήσιμα για μια αξιοπρεπή παρουσία στην τριήμερη συζήτηση. Η αβεβαιότητα που εκπέμπουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα αναγκάσουν τον κ. Φάμελλο να τηρήσει την αντιπολιτευτική γραμμή που είχε το κόμμα του την προηγούμενη τετραετία. Την ίδια στιγμή τα βλέμματα θα είναι και στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επισήμως για πρώτη φορά θα παρακολουθήσει την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ από τα κοινοβουλευτικά έδρανα δίχως να ανέβει στο βήμα.
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την εμπειρία της ευρωβουλής και τον αέρα της ενίσχυσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα συνεχίσει την στρατηγική της «υπεύθυνης και δημιουργικής» αντιπολίτευσης.
Σε επίπεδο κορυφής αναμένεται να περάσει και η σύγκρουση που ήδη έχει ξεκινήσει μεταξύ των τριών δεξιότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σε μια προσπάθεια να καθορίσει το πεδίο της μάχης κατέθεσε 5 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών για Συμφωνία Πρεσπών, κλείσιμο τραπεζών το 2015, εμβόλια και εθνικές τραγωδίες σε Τέμπη και Μάτι. Ο ίδιος έσπευσε μάλιστα να αναρωτηθεί εάν Σπαρτιάτες και Νίκη θα στηρίξουν την δική του πρωτοβουλία ερμηνεύοντας κάθε άλλη ενέργεια ως στήριξη της κυβέρνησης. Την δική της, sui generis γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Να σημειωθεί ότι η τριήμερη διαδικασία αναμένεται να καταγράψει στην πράξη και τον νέο ρόλο του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη καθώς δεν αποκλείεται να κληθεί να απαντήσει στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης αντι του πρωθυπουργού.
Η διαδικασία
Η διαδικασία ανοίγει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά παράδοση η πρώτη ημέρα ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό ωστόσο μετά από πρόταση του κ. Μητσοτάκη που έγινε δεκτή θα μιλήσουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και μια ομάδα βουλευτών.
Την Παρασκευή η διαδικασία ξεκινά στις 9 το πρωί και αναμένεται να μιλήσουν οι 25 υπουργοί της νέας κυβέρνησης προκειμένου να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.
Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτηση και το Σάββατο για να κλείσει αργά το απόγευμα με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και την καταληκτική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Τι συζήτησε ο Δένδιας με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας
Il Foglio: «Λιγότερος Όρμπαν, περισσότερος Μητσοτάκης»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις