Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Άτακτη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες - Ο Βούτσης "έθαψε" οριστικά τον Νόμο Παππά

Πολιτική

Ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, που πρότεινε η ΝΔ, είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων μετά από 6 συνεδριάσεις. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα πάντα: Από τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, μέχρι την σύνθεση του ΕΣΡ.

Στην ψηφοφορία που έγινε, στη Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ( Ε.Σ.Ρ.) η ΝΔ υπερψήφισε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, Υπέρ ψήφισαν 20 βουλευτές, από ΣΥΡΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 παρών (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή)

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά από μικρή διακοπή για να υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα κόμματα δέχθηκε και πρότεινε τελικώς για πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος αποτέλεσε πρόταση της ΝΔ την οποία και απεδέχθη η κυβέρνηση.

Επέμεινε στον Ροδόλφο Μορώνη για την θέση του αντιπροέδρου. Δέχθηκε επίσης να μην είναι ως μέλος του ΕΣΡ ο κ. Βασίλης Κουφόπουλος και επανέφερε το όνομα του καθηγητή του Παντείου κ. Γιώργο Πλειό.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την σύνθεση του ΕΣΡ είναι:

• Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος
• Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη:
• Πόπη Διαμαντάκου,
• Βασίλης Καραποστόλης,
• Νίκος Κιάος,
• Γιώργος Πλειός
• Λίλιαν Μήτρου,
• Δήμητρα Παπαδοπούλου (διανύει ήδη τη θητεία της),
• Γεώργιος Σαριδάκης

Βούτσης: Προτείνω Κουτρομάνο για πρόεδρο της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ξεκινώντας την συνεδρίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία και πρότεινε για πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο - το πρόσωπο που είχε προτείνει η ΝΔ δηλαδή - και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.

Ως μέλη πρότεινε να είναι οι:
Πόπη Διαμαντάκου,
Βασίλης Καραποστόλης,
Νίκος Κιάος,
Βασίλης Κουφόπουλος,
Λίλιαν Μήτρου,
Δήμητρα Παπαδοπούλου (διανύει ήδη τη θητεία της),
Γεώργιος Σαριδάκης

Οπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσης στην νέα πρόταση που κατέθεσε, ο κ. Κουτρομάνος τοποθετείται αντί της κας Σγώρα, ο κ. Σαριδάκης αντί του κ. Τζαννετάκου και ο κ. Κουφόπουλος αντί του κ. Μουλόπουλου
Βούτσης: «Για το θέμα του αριθμού των αδειών υπήρξε δήλωση του Ν. Παππά που επισημαίνει ότι η ευθύνη του διαγωνισμού είναι στο ΕΣΡ και ο αριθμός των αδειών θα είναι προϊόν διαβούλευσης. Εχουν αποσαφηνιστεί τα ζητήματα και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη διαδικασία της συγκρότησης του ΕΣΡ. Για τη θέση του προέδρου προτείνουμε τον κ. Κουτρουμάνο και του αντιπροέδρου του κ. Μορώνη» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Νίκος Δένδιας (ΝΔ)

Πράγματι ήταν μακροχρόνια αυτή η διαδικασία. Υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ. Η θέση της ΝΔ ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος. Οχι για κάποιους τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών χωρίς περιορισμό στο συνταγματικό τους δικαίωμα για ενημέρωση.

Θεωρώ ότι έχουμε δικαιωθεί. Θέλω να καλωσορίσω την σημερινή δήλωση του κ. Παππά. Ο υπουργός προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερο της αρχικής του τοποθέτησης περί κλειστού αριθμού 4 αδειών. Παρότι όμως κ. Πρόεδρε έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές εμμέσως αλλά θετικά, εμείς ως κόμμα έχουμε αποτιμήσει εξαιρετικά θετικά την συμβουλή σας για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η ΝΔ θα ήθελε και τη δική σας γραπτή δέσμευση επί του θέματος αυτού. Για μας η δική σας ρητή τοποθέτηση περιλαμβανόμενη στα πρακτικά της Επιτροπής μας είναι λυδία λίθος ως τρίτου θεσμικά, πολιτειακού παράγοντα.

Νίκος Βούτσης: Πηγαίνοντας στη νέα διαδικασία, μπορεί να είναι αυξημένος ο αριθμός των αδειών". "Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν ήταν ατομική άποψη του αρμοδίου υπουργού, ως τέτοια ψηφίστηκε στη

Βουλή και την έχουμε χρεωθεί ως κυβέρνηση με τα όποια στοιχεία της τη στηρίζουν.

Δένδιας (ΝΔ): Η δήλωση Βούτση επαρκεί για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Αν κρίνετε ότι χρειάζεται αναβολή, δεν έχουμε πρόβλημα.

Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή): Το αίτημα της ΝΔ είναι απαράδεκτο, μου θυμίζει τις δηλώσεις που ζητούσαν παλιά από τους κομμουνιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι θέλει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η ΝΔ αντέδρασε και το Ποτάμι. Θα ψηφίσουμε «παρών» στην πρότασή σας.

Λαμπρούλης (ΚΚΕ): Θα ψηφίσουμε παρών.

Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Είναι υπερώριμη να επιτευχθεί η συναίνεση. Η πρόταση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο είναι συγκροτημένη και από την άποψη του κύρους ανταποκρίνεται πλήρως ώστε η ανεξάρτητη αρχή να εκπληρώσει την αποστολή της.

Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη)

Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ. O Νίκος Παππάς πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη, έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις. Η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.

Θετική η δήλωση Παππά, αλλά μπορεί να αλλάξει στην πορεία πάλι. Μήπως ο υπουργός με αυτές τις εμμονές καταθέτει αυτή την προσπαθεί να του πουν αυτό που θέλει τα 5 κόμματα εδώ;
Εμείς είχαμε προτείνει τον κ. Σωτηρέλη, μάχιμο, ενεργό Δεν τον είχα ρωτήσει αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί γιατί παίρνει εκπαιδευτική άδεια.
Για τον κ. Κουτρομάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου με υψηλότατο τεκμήριο αμεροληψίας, έχω να πω ότι λυπάμαι που δεν τον σκεφτήκαμε εμείς. Για την ΝΔ χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση, η αναδίπλωση είναι ευπρόσδεκτη θεσμικά και πολιτικά.

Για τα υπόλοιπα μέλη ζητώ μια μικρή διακοπή ενός τετάρτου, έστω, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι): Θα παρακαλούσα να δεχθείτε την πρότασή μας να τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση, για τον κ. Κουτρουμάνο αλλά εμείς επιμένουμε στην υποψηφιότητα του κ. Σταθόπουλου.

Β. Μεϊμαράκης (ΝΔ): Συντάσσομαι με τη Ν.Δ. Εγώ ήμουν εξ αρχής υπέρ της σύστασης του ΕΣΡ. Η πρόταση που είχα φέρει τότε με τον κ. Μορώνη ήταν η πρόταση που είχε η Ν.Δ. με την προηγούμενη ηγεσία της. Σέβομαι και εκτιμώ το πρόσωπο που προτείνει η Ν.Δ. εκτός αν επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο. Δεν στέκομαι στα πρόσωπα συντάσσομαι με ότι προτείνει το κόμμα μου χωρίς να συμμετέχω στις διαβουλεύσεις.

Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Πρέπει να δίνουμε εικόνα συνεννόησης και όχι συναλλαγής και ως πρώην πρόεδρος της Βουλής αυτή τη συνεννόηση θέλω να εκφράσω.Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί

Η Διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι, αλλά όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, κρίθηκε αναγκαίο να μετατεθεί για μια ώρα αργότερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 16:37.

Νέο όπισθεν από Παππά

Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστήριξε πως αρμόδιο για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα είναι το ΕΣΡ. Συγκεκριμένα λίγο πριν ξεκινήσει η διάσκεψη των Προέδρων για την ύστατη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππάς.

«Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα Αριστερά: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της ΚΕ – Ποιοι εξελέγησαν στο Πολιτικό Γραφείο

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς. Για το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος εξελέγησαν στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ οι εξής: Αγ...

Φόρτωση άρθρων...