Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

«Κλείδωσε» η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομης διάρκειας καθώς μια τέτοια επαφή- αρχικά- δεν ήταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών και τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα. Αντικείμενο της συνάντησης κυρίως η επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωμάτης Μαρία Μπούρα ενώ από την πλευρά Ερντογάν, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε δύο εκδηλώσεις που οργανώνει ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Τζο Μπάιντεν: Η πρώτη απόψε στο ιστορικό αμφιθέατρο Μέλον, όπου υπεγράφη η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949 και η δεύτερη αύριο, Τετάρτη, το βράδυ, σε δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Στην Ουάσινγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. 

Στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος, πέραν της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και της συνάντησης με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μιτσκόσκι.

Στο τραπέζι η προκλητικότητα της Βόρειας Μακεδονίας

Σε κάθε περίπτωση, έχει αποφασίσει να θέσει το ζήτημα με τη στάση της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη Συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι κάτι που είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει».

Οι συναντήσεις του Πρωθυπυργού

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου σήμερα στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Ουάσινγκτον) θα έχει συζήτηση με τον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Tην Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Ουάσινγκτον), λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ) Νάντια Σάντλοου.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, στις 11:15, το πρωί θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26, καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, θέλει 148 «ναι» για να περάσει

Για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να πάρει 148 «ναι» (επί των 295 μελών). Είναι άγνωστο προς το παρόν το πώς θα γίνει η ψηφοφορία με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ομιλία το...

Ντόρα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: Ο γάμος των ομοφύλων κόστισε πολιτικά, αλλά δεν ήταν λάθος επί της ουσίας

Το πολιτικό κόστος του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σχολίασε μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κο...

Φόρτωση άρθρων...