Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο διαφθοράς - Υπό «προσωρινή κράτηση» παραμένει η Εύα Καϊλή

Ολα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο φερόμενο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ. Η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων

Πολιτική

Την Κυριακή το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών του Βελγίου για το σκάνδαλο διαφθοράς με το χρηματισμό ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ. Οι ανακοινώσεις έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στην υπόθεση αυτή φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση και μάλιστα πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, μετά την έφοδο στο σπίτι της όπου κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Εύα Καϊλή έχει συλληφθεί ή έχει προσαχθεί για να καταθέσει. Σύμφωνα με διεθνή μέσα όπως η DW ή το AFP η κ. Καϊλή έχει συλληφθεί, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει προσαχθεί και έχει οδηγηθεί σε ακρόαση ενώ θα οδηγηθεί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες σε Δικαστή εντός 48 ωρών ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Ωστόσο αν και μέχρι στιγμής η κ. Καϊλή θεωρείται αθώα όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που έχουν οδηγηθεί στις αρχές βρίσκεται υπό κράτηση και καταθέτει στις αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ’ αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Πέντε ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

Tο βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Οι πέντε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα ονόματα των οποίων έχουν διαρρεύσει προέρχονται από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Και οι πέντε κατηγορούνται για πιθανή δωροληψία από το Κατάρ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά του στην Ευρώπη εν μέσω διεξαγωγής του Μουντιάλ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή και ζήτησε την παράδοση της έδρας της στην παράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην ιταλού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. 

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». 

Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα

Όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ που επικαλείται το ΑΠΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir». 

O Πιερ Αντόνιο Πανκέρι

Βελγικά ΜΜΕ: Ο εγκέφαλος του φερόμενου σκανδάλου ο Πανκέρι
Τα βελγικά Μέσα Knack και Le Soir αναφέρουν ότι ως εγκέφαλος του «κυκλώματος» χρηματισμού φέρεται να είναι ο Ιταλός Πανκέρι, τον οποίο αποκαλούν ως «μαέστρο της ορχήστρας» και φέρεται να ελέγχεται αν ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν. Ως ευρωβουλευτής είχε βοηθό τον σύντροφο της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρζι.

Ο Πανκέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Οπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Πανκέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Πανκέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Πανκέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunité et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». 

Ερευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών
Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους. 

Oι δύο ευρωβουλευτές, Μαρί Αλένα και Μαρκ Ταραμπέλα των οποίων ερευνώνονται τα γραφεία συνεργατών τους

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η κυρία Καϊλή

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως θεσμικό όργανο, να μην προβαίνει σε επίσημες δηλώσεις όσο διαρκεί η έρευνα, ωστόσο, σύμφωνα με τον έτερο αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, υπάρχει έντονη κινητικότητα για την καθαίρεση της κ. Καϊλή. Κάτι που ζητούν και οι Πράσινοι, καθώς η συμπρόεδρος της εν λόγω πολιτικής ομάδας Τερέζα Ράιντκε τόνισε ρητά ότι η κυρία Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ενώ έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόωρη λήξη καθηκόντων, (την καθαίρεση δηλαδή της κυρίας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Σώματος), η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ η οποία απαρτίζεται από τον/την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων) μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.

Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Ζητάμε την έγκριση της κοινωνίας στο προγραμματικό μας σχέδιο και όχι της ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ θα αποδομεί κάθε κυβερνητική απόφαση που είναι σε βάρος των πολιτών - και είναι αλαζονική η προσέγγιση ότι τα όχι» του ΠΑΣΟΚ είναι «όχι» στον ελληνικό λαό, ανέφερε ο Κωνσν...

Μαρινάκης: Το «όχι» του ΠΑΣΟΚ δεν είναι όχι στον πρωθυπουργό αλλά σε μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας

Για τα περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ μίλησε σήμερα σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Παύλος Μαρινάκης. «Όχι, νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι ο κ. Γεωργιά...

Φόρτωση άρθρων...