Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσία της στη Βουλή της γειτονικής χώρας. 

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσίας της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η δήλωση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία με μια ανάρτησή της στο X, κατέστησε σαφές ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, προϋποθέτει την τήρηση των συμφωνιών, όπως αυτής των Πρεσπών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πήρε σαφή θέση καταδίκης της προκλητικής δήλωσης της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα η Φο ντερ Λάιεν ανέφερε στην σύντομη αλλά σαφή δήλωσή της, σχολιάζοντας την προκλητική δήλωση: «Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας Προέδρου, η Ελληνίδα πρέσβης, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία ήταν παρούσα στην διαδικασία, αποχώρησε στο άκουσμα της «Μακεδονίας».

Η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Είμαι ανοιχτός να επιστρέψουν άνθρωποι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ - Οχι σε αυτούς που αλλάζουν κόμματα σαν πουκάμισα

«Είμαι ανοιχτός να επιστρέψουν άνθρωποι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως κάποιοι σεσημασμένοι που αλλάζουν τα κόμματα όπως τα πουκάμισα», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντα...

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Κασσελάκη: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας»

Με μια ατάκα που φαίνεται πως «κλειδώνει» το θέμα της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας από το πως απευθύνθηκε ο ίδιος σε βουλευτές του ΣΥ...

Νοτοπούλου για Κασσελάκη: «Έδινα συνέντευξη και μου έστελνε μηνύματα να τον εκθειάζω»

Νέες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη για πολιτικό εκφοβισμό άφησε Κατερίνα Νοτοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Open. «Χρειαζόμαστε πολιτικές κα...

Φόρτωση άρθρων...