Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσία της στη Βουλή της γειτονικής χώρας. 

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσίας της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η δήλωση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία με μια ανάρτησή της στο X, κατέστησε σαφές ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, προϋποθέτει την τήρηση των συμφωνιών, όπως αυτής των Πρεσπών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πήρε σαφή θέση καταδίκης της προκλητικής δήλωσης της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα η Φο ντερ Λάιεν ανέφερε στην σύντομη αλλά σαφή δήλωσή της, σχολιάζοντας την προκλητική δήλωση: «Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας Προέδρου, η Ελληνίδα πρέσβης, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία ήταν παρούσα στην διαδικασία, αποχώρησε στο άκουσμα της «Μακεδονίας».

Η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.