Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αυτές είναι οι περιφέρειες «αγκάθια» για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – Σε ποιους νομούς υστερούν που υπερέχουν

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν τσεκάρει τις ελλειμματικές για τα κόμματά τους περιοχές από τον Βορρά μέχρι τον Νότο στον δικό τους εκλογικό χάρτη.

Αμφότεροι επιδιώκουν να ενισχύσουν αφενός την κομματική συσπείρωση, αφετέρου τη δυναμική για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. 

Με τις «γκρίζες» ζώνες χαρτογραφημένες, είναι προφανές ότι σχεδιάζονται και οι περιοδείες τους, λίγο πριν περάσουν στην τελικά ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με «Τα Νέα». 

Στη βάση αυτήν κινούνται και τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψαν χθες και οι δυο: ο Πρωθυπουργός από την Άρτα (έναν ευνοϊκό νομό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκεί βρίσκονται οι πατρογονικές ρίζες του Τσίπρα) και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τη Λαμία, έναν νομό που δημοσκοπικά.

Στις λεγόμενες και μαύρες τρύπες , περιοχές στις οποίες η πρωτιά φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, εξ ου και επιχειρείται έστω κλείσιμο της ψαλίδας από τον πρώτο, καθώς και σε περιφέρειες οι οποίες δείχνουν να απειλούν με σκληρές μονομαχίες υπό τη μορφή ντέρμπι εστιάζουν οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση, σύμφωνα με «Τα Νέα». 

Και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει μαρκάρει εδώ και εβδομάδες αυτά τα σημεία του χάρτη για τον προεκλογικό αγώνα του. 

Η Ήπειρος 

Ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός δεύτερη πατρίδα μου που επέλεξε ο ίδιος για την Ήπειρο κατά τη χθεσινή περιοδεία του σε Θεσπρωτία και Άρτα, από όπου ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν λόγια και πράξεις δύο κυβερνήσεων και δύο πρωθυπουργών. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι προβληματική μόνο η Άρτα, τόπος καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχασε και μία έδρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι τέσσερις ηπειρώτικες εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το 2019 ποσοστά υψηλότερα του εθνικού ποσοστού του. Ανάμεσά τους και τα δύσκολα σήμερα Ιωάννινα, όπου η Νέα Δημοκρατία επικράτησε το 2019 οριακά, με περίπου 1.000 ψήφους. 

Στην Αττική 

Το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής κινητικότητας ωστόσο αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Αττική ψηφίζει περίπου το 40% του εκλογικού σώματος, εξ ou και όλες οι εκλογικές περιφέρειες έχουν τη σημασία τους για τα επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Σε Δυτική Αττική, Δυτικό Τομέα Αθήνας, όπου ο Μητσοτάκης είναι εκ νέου υποψήφιος, και Β' Πειραιώς παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις, ενώ και η Α' Αθήνας δείχνει στις κυλιόμενες μετρήσεις ότι επιφυλάσσει πιέσεις για τη Νέα Δημοκρατία πρωτίστως από τα δεξιά της. 

Στη Θεσσαλονίκη 

Αντίστοιχα στην Α' Θεσσαλονίκης, άλλη μία εκλογική περιφέρεια του Μητσοτάκη μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία ξορκίζει διαρροές τόσο προς τα δεξιά όσο και στα αριστερά του δικού της χώρου. 

Εκεί η κεντροδεξιά παράταξη πέτυχε προ βάδισμα το 2019 αλλά με ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο του πανελλαδικού της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβαψε ροζ τους μισούς δήμους. 

Όπως έχουν δημοσιεύσει «Τα Νέα», ο Βορράς κρύβει πολλαπλές παγίδες για τους γαλάζιους. 

Στη Βόρεια Ελλάδα 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες για τη Βόρεια Ελλάδα, στη Νέα Δημοκρατία επικαλούνται μια τάση ομαλοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, όπως στην Κοζάνη, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν εκλείψει τα προβλήματα, ενώ παρακολουθούνται στενά οι επιδόσεις της άκρας Δεξιάς σε περιοχές όπως ο Έβρος η τρίτη εκλογική περιφέρεια του Μητσοτάκη. 

Οι μονοεδρικές 

Σε ό,τι αφορά το Ιόνιο τα ραντάρ δείχνουν στραμμένα στις μονοεδρικές της Κεφαλλονιάς και της Σάμου, όπου οι γαλάζιοι παλεύουν για αποστάσεις ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσο κι αν εκτιμούν ότι δεν κινδυνεύει η πρωτιά, αναγνωρίζουν ότι δεν τους επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς διακρίνουν δυναμική από την Κουμουνδούρου. 

Η Κρήτη 

Στην Κρήτη, που αποτελεί και ένα από τα προσωπικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως μαύρη τρύπα εξακολουθεί να λειτουργεί το Ηράκλειο, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει στοιχήματα στα Χανιά, όπου πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται χαμηλότερα, και πολύ περισσότερο για την πρωτιά σε Ρέθυμνο και Λασίθι. 

Η Εύβοια 

Στις περιοχές έντονου προβληματισμού για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκπέμπεται κλίμα δυσαρέσκειας ή έστω καχυποψίας, περιλαμβάνεται η Εύβοια, ένας νομός που στα βόρειά του πληγώθηκε βαθιά με τις καταστροφικές φωτιές του 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Ήπειρο την οποία χαρακτήρισε δεύτερη πατρίδα μου. Στο κλειστό γυμναστήριο της Άρτας ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν λόγια και πράξεις δύο κυβερνήσεων και δύο πρωθυπουργών.

Οι επιτελείς σε Μαξίμου και στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς, όπως και η ομάδα της Κουμουνδούρου, ευελπιστούν σε αυτές τις περιοχές να καταγραφεί και μια μετακίνηση ψηφοφόρων που θα οδηγούσε σε ανατροπές ή θα μείωνε σημαντικά την τοπική ψαλίδα στον συσχετισμό δυνάμεων. Και στα δυο επιτελεία, άλλωστε, προετοιμάζονται για ακόμη πιο σκληρές μάχες στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. 

Ενόψει της απλής αναλογικής, μάλιστα, η αγωνία των επιτελών σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει και με την εκτίμηση ότι στις περιοχές όπου καταγράφουν χαμηλή πτήση η τυχόν χαλαρή ψήφος μπορεί να εκδηλωθεί εις βάρος των κομμάτων τους με εντονότερο τρόπο. 

Τα «αγκάθια» για τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει focus στις «μαύρες τρύπες» του γεωγραφικά έστω και στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου. 

Η Φθιώτιδα 

Μια τέτοια δύσκολη περιοχή επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν η Λαμία. Κι αυτό αφού η Φθιώτιδα δεν ανήκει στα εύκολα πεδία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ δοκίμασε όλα του τα επιχειρήματα με έμφαση στο άνοιγμα σε μεσαίους, συνταξιούχους αλλά και σε αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω περιοχής που σημειωτέον το 2019 στον όλο νομό η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη με 43,79% έναντι 31,64 του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι Σέρρες 

Πολύ έμπρακτα το είδαμε στις Σέρρες, για παράδειγμα, που είναι μια δύσκολη ομολογουμένως περιοχή για την Κουμουνδούρου και εδώ επίσης φέτος επιλέγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και υποψήφιος. 

Στην Αττική 

Αν ήθελε κάποιος να εντοπίσει και άλλες τέτοιες μαύρες τρύπες ή δύσκολες εν γένει για τον ΣΥΡΙΖΑ περιοχές, θα έβαζε και τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας εδώ χθες είχε προγραμματιστεί να γίνει κεντρική εκλογική εκδήλωση, και ειδικότερα στον Χολαργό. Εδώ μπορεί να συγκεντρώνονται ορισμένα από τα καλύτερα ονόματα της Κουμουνδούρου (Ε. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Γ. Κατρούγκαλος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ Ζαχαριάδης, Δ. Χατζησωκράτης, Α. Καββαδία κ.ά.) απέναντι όμως σε κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Α. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Κεραμέως κ.ά.). Και είναι λόγω σύνθεσης και πληθυσμιακής πυκνότητας μια καθοριστική περιφέρεια και για την εκλογική έκβαση, αλλά κι επειδή εδώ εντοπίζεται μια ευρεία ακόμη αντί ΣΥΡΙΖΑ βάση. 

Στην Πελοπόννησο 

Από την Πελοπόννησο, η Κουμουνδούρου φοβάται περισσότερο το τρίπτυχο Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία. Εδώ περιόδευσε προσφάτως ο Τσίπρας με το αφήγημα: φλερτ στη συντηρητική δεξαμενή, σύμφωνα «Τα Νέα». 

Στη Βόρεια Ελλάδα 

Το ίδιο και στα βόρεια της χώρας σε Πέλλα, Καστοριά, Γρεβενά και Κιλκίς και λόγω κυρίως της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν και στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το εν λόγω μέτωπο έχει υποχωρήσει.

Ακανθώδεις ακόμη είναι η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Από το Βόρειο Αιγαίο κυρίως η Χίος ενώ και ο Έβρος αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά μετά τη διαγραφή - Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα δημοσκοπικά μηνύματα

«Εμπρός και πάλι για δεξιά μεγάλη»! Ό εστίν μεθερμηνευόμενον, σύμφωνα με συνομιλητή από τους στενότερους και εγκυρότερους (και με δεσμούς εκτός πολιτικής με τον πρώην πρωθυπουργό) ...

Διαγραφή Σαμαρά: "Επηρεάζει και βουλευτές και την κοινωνία" δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του

Σφοδρή επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Νίκου Τσιούτσια ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Mega «Εξελίξεις τώρ...

Φόρτωση άρθρων...