Διαφορετικά αποτιμούν τα κομματικά επιτελεία το «αποτέλεσμα» του ντιμπέιτ, με τις απόψεις για το ποιος είναι κερδισμένος να μη συμπίπτουν.
Εντός του αυστηρού πλαισίου που είχε ορίσει η διακομματική επιτροπή, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους στις έξι θεματικές ενότητες του χθεσινού debate στην ΕΡΤ, ενώπιον των έξι δημοσιογράφων και του τηλεοπτικού κοινού.
Τι λέει η ΝΔ
Από την κυβέρνηση ο πρώτος απολογισμός είναι πάρα πολύ θετικός, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.
«Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων. Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Τι σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί επίσης ικανοποίηση. Θεωρούν ότι έγινε σαφής η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πέρασαν τα μηνύματα τα οποία επιθυμούσαν, με κυρίαρχο το ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο ζωηρός στο ντιμπέιτ, δεν άφησε να πέσει κάτι κάτω και γι αυτό επανερχόταν σε πράγματα που είχαν λεχθεί νωρίτερα για να απαντήσει, αφιερώνοντας τα πρώτα δευτερόλεπτα στον χρόνο του, στην απάντηση στα προηγούμενα ή και για να θέσει ζητήματα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να πει τις προτεραιότητες του κόμματός του και τις βασικές θέσεις αλλά και για ζητήματα τα οποία θεωρούν προνομιακό τους πεδίο στην Κουμουνδούρου, όπως για παράδειγμα τις παρακολουθήσεις, μπόρεσε να να βγει μπροστά και να πει και τη θέση του, αλλά και να απαντήσει σε άλλα ζητήματα όπως τα οικονομικά όταν εκείνος έκρινε.
Πάντως από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι με τις απαντήσεις που δόθηκαν αναδείχθηκαν οι πολιτικές διαφορές Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι επανέλαβε τη θέση του ότι θέλει μια πρώτη ευκαιρία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς τους εξαναγκασμούς των μνημονίων και από εκεί και πέρα θεωρούν ότι το δίλημμα είναι αν θα ψηφίσουν οι πολίτες Μητσοτάκη για τη συνέχιση αυτών των πολιτικών που κατά την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε αδιέξοδο ή αν θα εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.
Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη
Ικανοποίηση επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη από την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής στο χθεσινό ντιμπέιτ. Τονίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε απαντήσεις εκεί που έπρεπε και ανέδειξε τις διαφορές οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στο κόμμα του και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωνουν δε ότι με την τοποθέτησή του έδειξε ότι υπάρχει και η θέση αλλά και η πυξίδα και ο ορίζοντας για την επόμενη μέρα.
«Το ντιμπέιτ πρέπει να είναι πιο ελεύθερο», λέει το ΚΚΕ
Από την πλευρά του αυτό που τονίζει το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι οι αντιρρήσεις τις οποίες έχει για την ελευθερία του διαλόγου. Τονίζει ότι το ντιμπέιτ πρέπει να είναι πιο ανοικτό, πιο ελεύθερο. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι διαπιστώθηκε και πάλι η άβυσσος η οποία υπάρχει ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα κόμματα εξουσίας.
Οι απόψεις Ελληνικής Λύσης και Μέρα25
«Μίλησε με την καρδιά του, μίλησε με την ψυχή του», λένε από το επιτελείο του Κυριάκου Βελόπουλου.
«Είναι αυτός που είδατε χτες ο Γιάνης Βαρουφάκης με θέσεις και μπορεί να υπερκεράσει όλες τις αντιθέσεις και όλες τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις που μπορεί να ακούσει από τα υπόλοιπα κόμματα, από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς», τονίζεται από πηγές του ΜέΡΑ25.