Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης για Ελληνογαλλική συμφωνία: Θωρακίζει τα σύνορά μας (Video)

Στο πλευρό μας βρίσκεται η μοναδική ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ιστορικό χαρακτήρισε το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπογράψαμε με Πρόεδρο Μακρόν την Συμφωνία για νέα εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, είπε, συνεχίζοντας πως είναι μία συνθήκη που αναβαθμίζει την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς άμυνας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως το κείμενο της συμφωνίας είναι ιστορικό και καθιστά την σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, είπε ο Πρωθυπουργός. «Και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε. Η χώρα μας συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται με την προσθήκη στον στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού μας Ναυτικού. «Η Ελλάδα διαθέτει σκάφη επιφανείας αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί με τα 24 Rafalle για την Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν Τανάγρα πριν τέλους έτους, είπε.

«Τα τελευταία γενιάς ελικόπτερα Romeo. Τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων και τον νέο εξοπλισμό Λιμενικού και συνοριοφυλακής. Όπως υπάρχουν και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις Θαλάσσιες ζώνες. Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Υπάρχουν σχήματα κοινής δράσης με Ισραήλ και άλλες χώρες και η επικείμενη επέκταση αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ για μια 5ετία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις φρεγάτες ο πρωθυπουργός είπε πως τα πλοία μας θα είναι τα ίδια τα οποία θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Όπως είπε δε, η συμφωνία αυτή είναι πρόπλασμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σαφής είναι και ο ευρωατλαντικός χαρακτήρας της Συμφωνίας καθώς την υπογράφουν δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Κινείται και στην κατεύθυνση του Γαλλογερμανικού συμφώνου του Άαχεν» σημείωσε και πρόσθεσε πως κανείς δεν είχε λάβει τέτοιες εγγυήσεις που έχει η Αθήνα πλην Βερολίνου.

«Συμμερίζομαι την άποψη του Μακρόν που λέει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Πρέπει να αντιστοιχηθεί η οικονομική και η αμυντική μας ισχύς», είπε. Παράλληλα σημείωσε πως κοινά προβλήματα όπως δημογραφικό, πράσινη μετάβαση δεν θα βρούν απαντήσεις σε μονομερείς λύσεις.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.

«Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που την χρηματοδοτεί. Όμως ούτε οικονομία μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια. Όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και για τον στρατό ξηρά. Η Ελλάδα αφήνει πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης που εφάρμοσαν κάποιοι με το σκεπτικό ότι θα το ρισκάρουμε».

Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.

«Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί. Δεν απειλείται. Με συμφωνίες όπως η σημερινή η Ελλάδα γίνεται δυναμικός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα της Ελληνογαλλικής συμμαχίας, συνέχισε δεν μπορεί να μιλά από την θέση επιτιθέμενου.

«Δεν μπορεί να ακούγονται και υπερβολές περί προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Τι είναι αυτό; Καταγγελία; Ναι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Το λέει η γεωγραφία το δείχνει η Ιστορία. Εκτός αν θέλετε να μας αλλάξετε θέση και να μας πάτε στην Δανία. Μια τέτοια πολιτική υπερβαίνει τα χρονικά όρια των Συνταγματικού πλαισίου. Η επιτυχία είναι της χώρας και όχι μόνο της κυβέρνησης. Μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Αν είναι ιστορική η σημασία της Συμφωνίας, ιστορική πρέπει να είναι και η ευθύνη της υποδοχής της. Οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απαντήσει με υπερήφανο “ΝΑΙ”. Κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι όχι στην δική τους βούληση», είπε ο Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός είπε: «Πληροφορήθηκα την αρνητική σας πρόθεση και σας καλώ ευθέως σήμερα, Την κάθε μια και καθένα σήμερα να αναθεωρήσετε. Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε στην Συμφωνία με την Αίγυπτο. Μην μας ξαναπείτε σήμερα ότι θέλατε αλλά δεν προλάβατε. Όπως και στην συμφωνία με την Ιταλία. Μην οχυρωθείτε πίσω από τα αμήχανο παρών που δηλώσατε στην Συμφωνία με τα ΗΑΕ».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Θα επαναλάβω ότι το παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο. Το συμφέρον χώρας μας θέλει όλους παρόντες. Κύριε Κατρούγκαλε στην αρχική σας τοποθέτηση χαρακτηρίζατε ορθές τις επιλογές για συμμαχία με Γαλλία και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων . Τι ακολούθησε και το ΝΑΙ έγινε Όχι; Ποιος αποφάσισε σήμερα να γίνετε εθνική εξαίρεση; Άκουσα ότι ζητάτε να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Γαλλική Συνδρομή θα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Γνωρίζετε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις δεν μπορούν να προστεθούν. Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια που ρητά προστατεύει η σχέση προστατεύει όχι μόνο το έδαφος αλλά την θάλασσα λκαι τον αέρα. Και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας. Προσθέτω ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή.

»Γι αυτό και η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση δεν είναι μόνο εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών δυνάμεων ακόμα και εκτός επικράτειας. Γι αυτό και σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα και κ. Κατρούγκαλε; Όλα αυτά κ. Τσίπρα εσείς που έχετε διατελέσει και πρωθυπουργός θα έπρεπε να τα ξέρετε. Μην τα ξεπερνάτε μηδενίζοντας επιχειρήματα που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα Για πρώτη φορά μια τόση ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας επι του πεδίου και αν χρειαστεί εν όπλοις»

«Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Η δεύτερη προϋπόθεση που αφορά στο άρ 18 είναι έωλη. Τι μας λέτε δηλαδή; Να μας συνδράμουν οι Γάλλοι αλλά να μην τους συμβάλλουμε εμείς. Είναι σοβαρή αυτή η θέση; Επιτέλους σταματήστε να διακινείτε ψέματα. Μιλάτε για πιθανές μάχες και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Αφρική όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπετε μόνο στο άρθρο 2 που μιλά για επικράτεια».

«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι στο Σαχέλ σήμερα συνδράμουν 8 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς καμία να έχει υπογράψει Συμφωνία με την Γαλλία. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα όταν συμμετείχατε στα ευρωπαϊκά συμβούλια ότι η ΕΕ αναγνώρισε την στρατηγική συμμαχία του Σαχέλ; Σε μια από αυτές τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λοιπόν βγάλατε ένα tweet με άλλους Αφρικανούς ηγέτες. «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς χώρες Αφρικής που δοκιμάζονται και δοκιμάζουν προκλήσεις σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και φτώχειας» αυτά γράφατε κ. Τσίπρα. Πόση άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Χρησιμοποιήσατε, είπε ο πρωθυπουργός, τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου για την Συμφωνία. «Τον επικαλείστε σήμερα αν και τον θέλατε φυλακή πριν λίγα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να αμφισβητεί την σημασία Ελλάδας Γαλλίας για την εγκαθίδρυση αμυντικής συμφωνίας. Πρόκειται για ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας απέναντι σε απειλές που προέρχονται από χώρες που τύποις είναι σύμμαχές μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Κλείνω επισημαίνοντας την ισχυρή παράδοση που έχει κατακτήσει η πατρίδα μας τα κόμματα και κυρίως εξουσίας να συμφωνούν σε θέματα εθνικά κρίσιμα. Για τα θέματα εθνικής άμυνας μιλά μόνο η πατρίδα. Στο όνομα αυτής της παράδοσης θα καλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν την στάση τους. Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που η Τουρκία προχωρά στο πρωτοφανές βήμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών/ Το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί σήμερα είναι ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Ο καθένας και καθεμία καλείται να στηρίξει την ψήφο του ως προσωπική του υπογραφή στην θωράκιση της πατρίδας μας και την αυτοδυναμία της ΕΕ. Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν κατάλογο πατριωτικού χρέους. Από τον κατάλογο αυτό δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Η Ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι η ετυμηγορία της ιστορίας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...