«Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο, με αφορμή και τη λειτουργία του κέντρου στην Καλαμάτα. Θα συζητήσουμε για την Covid, μάθαμε πολλά από το Ισραήλ και το πιο σημαντικό μήνυμα που λάβαμε, ήταν πως πρέπει να συνεχίσουμε επιθετικά τον εμβολιασμό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
«Θα μιλήσουμε για πεδία κοινής συνεργασίας, για τα συμπεράσματα της COP26 και τα ενεργειακά. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζυτήσουμε για περιφερειακές προκλήσεις και ατυχή γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο τους προηγούμενους μήνες και τις προκλήσεις με τα Βαρώσια. Επίσης, θα μιλήσουμε για τις προσποπαθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid. Ανυπομονούμε για ουσιαστικές συζητήσεις», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.
Επίσης, δήλωσε ότι θα συζητήσουν για τα θέματα της ενέργειας ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed. Όσον αφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι δημοκρατίες των τριών χωρών, προάγουν την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο, με αφορμή και τη λειτουργία του κέντρου στην Καλαμάτα, που αποτελεί απόδειξη της ισχυρής στρατηγικής μας σχέσης . Θα συζητήσουμε για την Covid, μάθαμε πολλά από το Ισραήλ και το πιο σημαντικό μήνυμα που λάβαμε, ήταν πως πρέπει να συνεχίσουμε επιθετικά τον εμβολιασμό. Θα μιλήσουμε για πεδία κοινής συνεργασίας, για τα συμπεράσματα της COP26, τα ενεργειακά και την Πολιτική Προστασία, που είναι πολύ σημαντική για εμάς.
Θέλω να σταθώ στη σημασία του East Med Gas Forum, σαν ένα μηχανισμό καλύτερου συντoνισμού των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αναφορικά με την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζυτήσουμε για περιφερειακές προκλήσεις και ατυχή γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο τους προηγούμενους μήνες και τις προκλήσεις με τα Βαρώσια. Βλέπουμε μη αποδεκτή επιθετικότητα από την Τουρκία, τόσο στο έδαφος όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, η οποία υπονομεύει και τις συζητήσεις για λύση στο Κυπριακό. Επίσης, θα μιλήσουμε για τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid. Ανυπομονούμε για ουσιαστικές συζητήσεις».
O Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Φίλε μου Νίκο, φίλε μου Κυριάκο, καλωσήρθατε στην Ιερουσαλήμ. Οι χώρες μας έχουν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με βαθιά ιστορία και πλούσια κληρονομιά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες για την ευημερία, την ασφάλεια και την ελευθερία. Αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περιοχή και τις προκλήσεις, ανησυχούμε για την ασφάλεια. Ενισχύουμε διαρκώς τις σχέσεις με τους φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με τον East Med, συνεργαζόμαστε στο θέμα του Covid και της κλιματικής αλλαγής. Δεν είστε μόνο σύμμαχοι, είστε πραγματικοί φίλοι».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Naftali, κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχω για άλλη μια φορά σε αυτό το σχήμα τριμερούς συνεργασίας, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και τόσο σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας και συμβάλλει σταθερά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας. Και θα έχουμε την ευκαιρία ξανά σήμερα να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Φυσικά έχουμε κ. Πρωθυπουργέ αδελφικές σχέσεις με την Κύπρο, αλλά θα πρέπει επίσης να επισημάνω, ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Και το project του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα είναι αποτέλεσμα και πιστεύω και απόδειξη, της στέρεης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε τα τελευταία χρόνια.
Θα συζητήσουμε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Έχουμε μάθει πολλά από το Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους 18 μήνες. Πιθανόν το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να ενισχύουμε διαρκώς τις προσπάθειες εμβολιασμού και να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες μας. Αυτή είναι η μόνη ασφαλής απάντηση κατά ενδεχόμενης μελλοντικής περαιτέρω εξάπλωσης του COVID.
Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τομείς συνεργασίας που αφορούν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Αναφέρατε τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς, και πράγματι έχουμε τη δυνατότητα να συντονίσουμε πολύ καλύτερα τις δράσεις μας όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές.
Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω και τις δύο χώρες σας για τη στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που αντιμετωπίσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σαφές ότι με αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη συνολικά η Ανατολική Μεσόγειος και ότι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών μας, μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ συνολικά, θα είναι επωφελής για τους λαούς μας.
Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης COP26, και πώς οδηγούμε τις χώρες μας να απαλλαγούν με γρήγορους ρυθμούς από τις εκπομπές άνθρακα. Γνωρίζετε, κ. Πρωθυπουργέ, κ. Bennett, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% έως το 2030 και το ουδέτερο αποτύπωμα όσον αφορά στην εκπομπή αερίων του άνθρακα έως το 2050.
Αλλά νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι στο μεταξύ, μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και γι' αυτό θα ήθελα επίσης να τονίσω αυτό που είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Και γι' αυτό είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε όλα τα project υποδομών, είτε αφορούν διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου και θα δημιουργήσουν μια πιο ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μας.
Θα έχουμε ασφαλώς επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις περιφερειακές προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα πολύ λυπηρά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, τις απαράδεκτες προκλήσεις, που αφορούν στα Βαρώσια. Αλλά και όσον αφορά την αλλαγή προσέγγισης από την πλευρά της Τουρκίας, όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το Κυπριακό είναι μια λύση που θα σέβεται πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου. Και φυσικά, καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τις δηλώσεις μου, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τους πολλούς και διαφορετικούς τομείς στους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μας. Θα συζητήσουμε επίσης την οικονομική ανάκαμψη στην μετά-COVID εποχή. Οι οικονομίες μας ανακάμπτουν με πολύ γρήγορο ρυθμό φέτος, και οι ευκαιρίες για περαιτέρω οικονομική συνεργασία είναι σημαντικές.
Βλέπουμε ήδη, αγαπητέ Naftali, σημαντικές ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, και αναμένουμε ασφαλώς να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες. Και είμαι χαρούμενος που μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες σχετικά για την αμοιβαία αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού, με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχει θέσει η κάθε χώρα όσον αφορά την πιστοποίηση κάποιου ως πλήρως εμβολιασμένου. Και τέλος, επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω πόσο σημαντικός είναι, και για την Ελλάδα, ο ευρύτερος μηχανισμός συνεργασίας που δημιουργήθηκε στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των «Συμφωνιών του Αβραάμ».
Αναμένω να ακούσω περισσότερα για αυτό από εσάς. Και τέλος, επιτρέψτε μου να αναφέρω ξανά ότι το σχήμα «3+1» με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας. Είχα την ευκαιρία χθες να μιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Blinken και τον Γερουσιαστή Menendez, και τόνισα για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ενεργές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και πάλι λοιπόν, σε ευχαριστώ αγαπητέ Naftali, για την πολύ ζεστή φιλοξενία, είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στο Ισραήλ, να βρίσκομαι εδώ στην Ιερουσαλήμ και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις.
Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νάφταλι Μπένετ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις