Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΘ: Σε δύο άξονες οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης – Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Πολιτική

Το πολιτικό χρονόμετρο της φετινής σεζόν έχει ξεκινήσει με την Κυβέρνηση να αρνείται με κάθε τρόπο να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της αντιπολίτευσης και να επιδιώκει ένα τολμηρό «restart» με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο όπου θα επιχειρηθεί μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε στοχευμένες παροχές και δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η κυβερνητική στρατηγική για το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί σε δύο βασικούς άξονες, όπως αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αφενός, στη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφετέρου, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι εξαγγελίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας, καλύπτοντας ευρεία γκάμα ζητημάτων όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγη, η ακρίβεια και η φορολογία.

Η κυβερνητική στρατηγική για την επόμενη περίοδο θα στηριχθεί σε ένα τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθερότητα, διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Η λογοδοσία αποτελεί κεντρική έννοια, με στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Στοχευμένες παρεμβάσεις και διόρθωση αδικιών

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά στοχευμένων και ρεαλιστικών παρεμβάσεων, που θα εστιάζουν στη διόρθωση αδικιών, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στόχος είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, κάτι που θα αποτυπωθεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε το φορολογικό σύστημα να γίνει δικαιότερο.

Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές σε κοινωνικά επιδόματα, τόσο στα κριτήρια χορήγησης όσο και στον τρόπο καταβολής τους. Ειδικότερα, αλλαγές αναμένονται στο επίδομα ανεργίας, στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, και στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Εξετάζεται η επαναφορά του μέτρου της προαιρετικής μείωσης τιμών κατά τουλάχιστον 5% σε προϊόντα που πωλούνται στα ράφια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προμηθευτές θα ανανεώνουν τους κωδικούς των προϊόντων κάθε δύο εβδομάδες, ενώ η μείωση των τιμών αναμένεται να διαρκέσει για τρεις μήνες.

Ελαφρύνσεις και δημοσιονομική σταθερότητα

Οι αναμενόμενες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Εξετάζονται μέτρα που θα διευκολύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι Μου». Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης αλλαγές στη δημόσια υγεία και θα δώσει έμφαση στη στήριξη του ΕΣΥ.

Συνολικά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ρεαλιστικές και να στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα και προωθώντας την οικονομική σύγκλιση με την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: «Aνάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό»

Την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπε...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τις χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν από σοβαρές πλημμύρες

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Μολδαβία που επλήγησαν από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Κυριάκος Μ...

Μητσοτάκης: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την στήριξη της Aυτοδιοίκησης

Στα βήματα που έχουν γίνει από την Kυβέρνηση όσον αφορά στην οικονομική και θεσμική στήριξη της Aυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με το προεδρε...

Φόρτωση άρθρων...