Συναντήσεις χαμηλού προφίλ και χωρίς πολλές δυνατότητες παρέμβασης θα έχει ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο και το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και στον απόηχο του Brexit. Παράλληλα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στον ορίζοντα αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις πιέσεων για επίσπευση της υλοποίησης των προαπαιτουμένων του Σεπτεβμρίου ήδη από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και καμία άλλη με επικεφαλής κυβέρνησης ή αξιωματούχο της Ενωσης - παρά μόνον όσες πιθανώς γίνουν στην Σύνοδο των Σοσιαλιστών, όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής.
Το προφίλ των συναντήσεων του έλληνα Πρωθυπουργού είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι προτεραιότητες είναι άλλες και οι «παίχτες» ισχυρότεροι.
Συμπίπτει δε η εκτίμηση αυτή με τις επισημάνσεις υψηλόβαθμης κοινοτικής πηγής, σύμφωνα με τις οποίες «μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «η υπομονή θα είναι μικρότερη», ενώ ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης οι θεσμοί «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής». Προσέθεσε ότι «θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των πολιτικών, και αν φανεί ότι υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση θα το συζητήσουμε». Κατά την ίδια ανεπίσημη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ και αυτό θα διώξει το βλέμμα από την Ελλάδα «αλλά αυτό αντίθετα με ότι πιστεύουν κάποιοι δεν θα είναι απαραίτητα καλό».
Παράλληλα άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι δεν θα υπάρξουν πολλά περιθώρια χρόνου και καθυστερήσεων. «Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», σημειώθηκε.
TO BHMA