Στην πορεία προς τη ΔΕΘ, στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ, η οποία καθημερινά κλιμακώνει την κριτική της πάνω σε όλο το πλέγμα των ζητημάτων που απασχολούν την επικαιρότητα, επαναφέροντας δε σε κάθε ευκαιρία το αίτημα για πρόωρες κάλπες.

Στο Μαξίμου, όπως και στη Συγγρού, γνωρίζουν καλά πως το «προνόμιο» του εκλογικού αιφνιδιασμού διαθέτει αποκλειστικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ωστόσο η διαρκής επαναφορά του θέματος στο δημόσιο διάλογο, λειτουργεί αρνητικά στην οικονομία, διαλυτικά στο πολιτικό σύστημα, δίνει εικόνα απορρύθμισης της Κυβέρνησης, αποδομεί κάθε προσπάθεια μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ενώ στην τελική λειτουργεί συσπειρωτικά και για την αντιπολίτευση.

Από την κυβέρνηση είναι σαφής η πρόθεση να κλείσει, προς το παρόν τουλάχιστον,  οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση και αυτό φάνηκε από την προσωπική παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα.

Ως γνωστόν, οι εκλογές υπάρχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνώντων, αλλά ως ύστατο μέσο διαφυγής και σίγουρα στην παρούσα φάση, όπου ακόμη όλα κρίνονται, δεν αποτελεί προφανή επιλογή του πρωθυπουργού.

Αντί εκλογολογίας λοιπόν, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να απαντά μεν στην κριτική που του ασκείται από τη ΝΔ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα «σκοτεινά σημεία» του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, πολλοί πιθανολογούν το φετινό βήμα της ΔΕΘ και οι παρουσίες των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, να μετατρέψουν την Έκθεση σε ένα άτυπο debate, αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και πολιτικών.

Στον αντίποδα της κριτικής που ασκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα καθημερινότητας, ασφάλειας, παιδείας, αλλά και φορολογίας, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να ασκήσει τη δική του κριτική χρεώνοντας στον αρχηγό της ΝΔ «νεοφιλελεύθερη πολιτική», «έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίες» με αναφορές στο θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο, ενώ διαρκής θα είναι και η προσπάθεια ταύτισής του με τον Αντ. Σαμαρά.