Δευτέρα
30 Σεπτεμβρίου 2024

Διαμαντοπούλου: Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο – Η ταυτότητα μου είναι σοσιαλδημοκρατική

Πολιτική

Για τις εσωκομματικές Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια συνεργασιών στην Κεντροαριστερά μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε ερώτηση τι φέρνει η δική της υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι «όταν λοιπόν μιλούμε για πολιτικές. Μιλούμε για μία νέα πραγματικότητα και το συνδέω με την δική μου υποψηφιότητα είναι ότι για κάθε θέμα που προκύπτει δεν αρκεί να το περιγράφουμε και να λέμε πόσο κακό είναι».

«Βλέπουμε συνεχώς αυτές τις μέρες τη βία των νέων ανθρώπων. Τα δύο τελευταία χρόνια ήμουν επικεφαλής μίας Επιτροπής Σοφών για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Ξέρετε ποιο ήταν το νούμερο ένα θέμα στην διαβούλευση με όλες τις νέες οργανώσεις των 27 χωρών; Τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών από 14 έως 25. Είναι τα παιδιά των εγκλεισμών. Τους βρήκε σε μία παρά πολύ δύσκολη ηλικία. Είναι τα παιδιά που μεγάλωσαν μπροστά σε οθόνες χωρίς κανέναν έλεγχο των μηνυμάτων που φτάνουν σε αυτά σε πολύ ευαίσθητες ηλικίες. Και η απάντηση μας πρέπει να είναι μία πολύ επεξεργασμένη πολιτική», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου, στον Realfm 97,8.

Ακόμα, η πρώην υπουργός πρόσθεσε: «Πρώτον ο έλεγχος των κινητών και του περιεχομένου στα παιδιά. Δεύτερον η ανάγκη πλέον, όπως παίρνουμε φιλολόγους, φυσικούς, μαθηματικούς, πρέπει να παίρνουμε ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους στα σχολεία. Το τρίτο βασικό είναι η υποχρεωτική – θα ακουστεί υπερβολικό αυτό – σχολή γονέων. Οι γονείς πρέπει πλέον έστω και διαδικτυακά να περνάνε από μαθήματα. Δεν ξέρουν να διαχειριστούν την νέα πραγματικότητα. Δεν έχουν τις παραστάσεις και την εμπειρία. Επομένως για να πω γιατί κατεβαίνω. Κατεβαίνω στις εκλογές γιατί πιστεύω ότι ζούμε σε μία τελείως διαφορετική εποχή. Και ο πολιτικός λόγος και οι πολιτικές προτάσεις πρέπει να αφορούν αυτή την εποχή. Να είναι επεξεργασμένες, να συνδέονται με τον διεθνές γίγνεσθαι και να έχουν και την βαθιά γνώση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος αλλάζει τα πάντα. Θεωρώ ότι η δική μου υποψηφιότητα προσφέρει αυτού του είδους την εναλλακτική προσέγγιση σε όλα».

Σχετικά με όσους την κατηγορούν ότι εάν εκλεγεί θα στρίψει το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ στα Δεξιά αλλά και την δήλωση του Χάρη Δούκα ότι μπορεί να αποτελέσει η εκλογή της κερκόπορτα για την Δεξιά η Άννα Διαμαντοπούλου σχολίασε: «Επειδή αναφέρεστε συγκεκριμένα στον κ. Δούκα. Όταν ήρθε στο γραφείο μου πριν από έναν χρόνο και ήμουν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε για να τον βοηθήσω για τις εκλογές και τον βοήθησα με κάθε τρόπο, με προτάσεις, με πρόσωπα, με δημόσιες δηλώσεις, με άρθρα τότε δεν είχε την ίδια άποψη. Άρα θεωρώ- και για να το κλείσω αυτό το θέμα γιατί θεωρώ ότι έχει κουράσει πλέον- όποιον να ρωτήσετε τι είναι η Διαμαντοπούλου έχω πολύ ισχυρή πολιτική ταυτότητα. Η ταυτότητα μου είναι σοσιαλδημοκρατική. Δουλεύω εδώ και 12 χρόνια στο Σοσιαλδημοκρατικό Επιτελείο στις Βρυξέλλες και το δίκτυο, το think tank το οποίο έχω ανήκει στην Ένωση Σοσιαλδημοκρατικών Ινστιτούτων».

Για το εάν υπήρξε στο παρελθόν «φλερτ» με τη Νέα Δημοκρατία και ενδεχόμενο ένταξης της στην κυβέρνηση η Άννα Διαμαντοπούλου το διέψευσε κατηγορηματικά.

«Απολύτως ποτέ καμία φορά καμία συζήτηση. Υπήρξε ένα θέμα με την Νέα Δημοκρατία, η πρόταση που έγινε ως υπερκομματική υποψηφιότητα για το θέμα του ΟΟΣΑ. Έλαβα μέρος σε μία παγκόσμια κούρσα στην οποία συμμετείχαν 10 προσωπικότητες, εκ των οποίων 4 πρωθυπουργοί. Χρειάστηκε να κάνω καμπάνια σε 38 χώρες με υπουργούς Οικονομικών και υπουργούς Εξωτερικών από την Αυστραλία και την Κορέα μέχρι τον Καναδά, όλη την Ευρώπη και το Μεξικό. 
Ήρθα τρίτη σε αυτή την αναμέτρηση και όλος ο παγκόσμιος Τύπος μίλησε για χάλκινο βραβείο στην Ελλάδα, ενώ η ίδια η χώρα δεν είχε οικονομικές επιδόσεις σε έναν οικονομικό οργανισμό. Ήταν μία εθνική αποστολή και αυτή η εθνική αποστολή ήταν νομίζω χρέος όλων μας. Γιατί για την Ελλάδα για την πατρίδα δουλεύουμε όταν κάνουμε κάτι εκτός Ελλάδος», τόνισε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα για την στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ εάν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σε μία περίοδο ρευστότητας. Οι ψηφοφόροι μετακινούνται πολύ γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Δεν έχουν την πίστη και την αφοσίωση στα κόμματά τους όπως ξέρετε. Κι αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Δείτε τι συμβαίνει στην Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία κ.λ.π. Θεωρώ ότι και στην Ελλάδα είναι πολύ ρευστό το πολιτικό σύστημα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχανε 13 μονάδες σε έναν χρόνο. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα διαλυόταν στις οθόνες μας».

«Εκτιμώ ότι στα 2,5, 3 χρόνια που έχουμε μπροστά μας μέχρι τις εκλογές θα έχουμε πολύ μεγάλες μετατοπίσεις. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ με μία καθαρά διαφορετική πρόταση που αφορά τον 21ο αιώνα, που μιλάει με άλλον τρόπο στους νέους ανθρώπους, που απευθύνεται στα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έφυγαν και προς την κεντροαριστερά και απογοητεύτηκαν και προς την Νέα Δημοκρατία και απογοητεύτηκαν. Θεωρώ ότι θα είναι τελείως διαφορετικό το τοπίο. Όταν φτάσουμε στις εθνικές εκλογές εγώ αυτό που θέλω είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός σοσιαλδημοκράτης», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε άλλη ερώτηση για τα σενάρια στο παρασκήνιο να «συγχωνευθούν» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να προκύψει μία νέα ευρεία Κεντροαριστερή παράταξη. «Προσωπικά σιχαίνομαι το παρασκήνιο και ελπίζω όλα αυτά που λέγονται να μην είναι αλήθεια. Θέλω, όμως, να είμαι παρά πολύ καθαρή. Εγώ πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο. Σε ένα ΠΑΣΟΚ που σας θυμίζω ξεκίνησε ως σοσιαλιστικό, συνέχισε ως ένα από τα μεγαλύτερα σοσιαδημοκρατικά κόμματά της Ευρώπης. Γιατί; Γιατί είχε ενσωματώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς και του Κέντρου. Δεν πιστεύω στις συγχωνεύσεις, σε τέτοιους είδους συνθέσεις, οι οποίες είναι θολές, ανερμάτιστες και απέδειξαν ότι τέτοιου είδους συνθέσεις διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Θεωρώ και είμαι παρά πολύ καθαρή σε αυτό ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτόνομο με κάλεσμα προς όλους τους ψηφοφόρους, τους οποίους ανέφερα πριν. Διαφωνώ απολύτως με αυτά τα θολά μηνύματα των συγχωνεύσεων», ανέφερε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «ξέρετε ότι οι τελευταίες πάντοτε μέρες είναι οι πιο έντονες σε κάθε προεκλογική περίοδο και βγαίνουν τα μαχαίρια και τα μαχαιράκια. Γι’ αυτό λοιπόν έκανα πάρα πολύ σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω για κανέναν συνυποψήφιο μου – βεβαίως εάν προκληθώ θα απαντήσω- αλλά το σημαντικό είναι αυτές οι 6 μέρες και εγώ απευθύνομαι τώρα στους πολίτες από το ραδιόφωνο σας να ψηφίσει ο καθένας αυτόν που θέλει, να τον υποστηρίξει με πάθος αλλά να μην κατηγορεί τους άλλους. Εάν στην κορυφή περιοριστούμε να λέμε ο καθένας τα πολιτικά μας πιστεύω και τις προτάσεις μας και στην βάση ο καθένας να στηρίζει την υποψήφια ή τον υποψήφιο που θέλει χωρίς να κατηγορεί τους άλλους θα φτάσουμε στις 13 του μήνα ενωμένοι και με μία πολύ μεγάλη συμμετοχή, που εγώ πιστεύω ότι μπορεί να φτάσει τις 400.000 θα έχουμε αλλάξει το πολιτικό σύστημα».

«Ενωμένοι για ένα ΠΑΣΟΚ νέο το οποίο όπως το ’74 άλλαξε τα δεδομένα και είπε καινούργια πράγματα. Έτσι και τώρα πρέπει να ξεφύγει τελείως από την λογική της στασιμότητας και από την λογική της συριζοποίησης είτε στην έκφραση του είτε στα συνθήματα του είτε στα παρασκήνια που μου είπατε πριν. Η λογική ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε από τον κύριο Μητσοτάκη επανηλειμμένα. Δεν είναι για να επανέλθει. Είναι αυτοκτονικό. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι το κόμμα του 21ου αιώνα που θα πει νέα πράγματα και θα μιλήσει στους νέους ανθρώπους. Εγώ αυτό θα προσπαθήσω και πιστεύω ότι θα είμαστε ενωμένοι σε αυτό», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ακόμα, σχολίασε και όσους λένε ότι έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος αν και δεν είναι εκλεγμένη στο κοινοβούλιο. «Έχω την μεγαλύτερη βουλευτική εμπειρία από όλους τους υποψηφίους. Έχω εκλεγεί σε δύο διαφορετικές περιφέρειες, Κοζάνης και Αθήνας και έχω καταφέρει στην Βουλή μεγάλες και συγκρούσεις και πολύ μεγάλες συναινέσεις. Η Βουλή δεν είναι απλά μία ρητορική σύγκρουση ανάμεσα σε αρχηγούς. Η Βουλή θέλει στρατηγική. Θέλει παράταξη δυνάμεων. Θέλει σχέδιο. Θέλει προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσεις και τον αντίπαλο, το αντίπαλο κόμμα και πώς θα αναδείξεις και τις δικές σου θέσεις. Αυτό λοιπόν πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα να το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνεργαστώ με εξαιρετικούς κοινοβουλευτικούς που έχουμε αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ», εξήγησε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Ισχυρή αντιπολίτευση θα γίνει από την κεντροαριστερά που θα είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησα. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του δεν ήταν συνεργασία συνιστωσών ούτε κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που προσκάλεσε και πίστεψαν σε αυτό και οι άνθρωποι της Αριστεράς και οι άνθρωποι του Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ μόνο του είναι η κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ θα γίνει αυτό το ισχυρό κόμμα που θα είναι μεγάλη αντιπολίτευση και κυβερνών κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές», κατέληξε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φάμελλος για Κασσελάκη: Δεν ήταν συνεπής πολιτικά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί του

Για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον Στέφανο Κασσελάκη μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος στο MEGA. Απαντώντας αρχικά για την αλλαγή της στάσης του απέν...

Φόρτωση άρθρων...