Η διάσπαση είναι γεγονός στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σήμερα, έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα.
Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστολή αποχώρησης του Τσακαλώτου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Στη συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστολή δεν εστάλη τυπικά, καθώς μετά την επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου, δεν θεωρείται αναγκαίο.
Η επιστολή που θα κατέθετε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με εκτίμηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος».
Το νέο κόμμα
Νωρίτερα, ο Δημήτρης Βίτσας, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στον νέο φορέα που αναμένεται να κατέβει στις Ευρωεκλογές.
Ο πρώην υπουργός είπε «όχι» στη συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, μείζον ερώτημα παραμένει πώς και κυρίως υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να συνεργαστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γ. Βαρουφάκη, αφού οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, ήδη από την εποχή που βρισκόταν στην εξουσία η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά».
Πέρκα: Δεν θα παραδώσω την έδρα μου - Δεν θα αντέξουν τα υπόλοιπα στελέχη
Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα επανέλαβε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της.
«Προφανώς θα γίνει ανεξαρτητοποίησή μου, θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Βουλής και πιθανόν θα πάω αύριο να τον συναντήσω και να επιδώσω την επιθυμία αποχώρησης», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Πέτη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Την έδρα μου δεν θα την παραδώσω. Θεωρώ ότι αυτός που μετακινήθηκε από τη γραμμή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την οποία έχω πάρει νωπή εντολή από την περιοχή μου να την υπηρετήσω, είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δικαιούμαι να μην ακολουθήσω αυτό που ο λαός της Φλώρινας μου έδωσε να κάνω».
Όπως αναφέρει η βουλευτής: «Ο πρόεδρος που έχει αγνοήσει πλήρως το καταστατικό με όλες αυτές, τις τελευταίες ειδικά κινήσεις, επικαλείται ένα καταστατικό για έναν άνθρωπο που δεν είναι μέλος του κόμματος. Επίσης, φαίνεται δεν ξέρει και τις διαδικασίες. Από χθες ζητάει μια έδρα πριν ακόμη γίνει ανεξαρτητοποίηση. Εγώ θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε κάποιους στην κοινοβουλευτική ομάδα οι οποίοι δεν είναι μέλη του κόμματος».
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εμάς ο στόχος μας, όσων φύγαμε, παραμένει να είναι το καθεστώς Μητσοτάκη, θα κάνουμε μια σκληρή αντιπολίτευση αλλά τεκμηριωμένη, με μεταρρυθμιστικές προτάσεις και θα προσπαθήσουμε να συσπειρώσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση τον κόσμο της Αριστεράς που πονάει αυτήν τη στιγμή. Αυτή η μετάλλαξη η βίαιη του κόμματος έχει προκαλέσει μεγάλο ρήγμα που δεν είναι μόνο σε επίπεδο στελεχών. Αυτό που είναι σοβαρό είναι αυτό που γίνεται στη βάση του κόμματος, έχουμε καθημερινά αποχωρήσεις», είπε η κ. Πέρκα και τόνισε:
«Θεωρώ ότι αγαπημένοι σύντροφοι που είναι από τα ιδρυτικά στελέχη αλλά και νεότεροι που έχουν δώσει μάχες, δεν θα αντέξουν για πολύ, εμένα αυτή είναι η εκτίμησή μου. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι, σε όλη αυτήν τη διαδικασία, όποιος έχει μια άλλη άποψη χαρακτηρίζεται υπονομευτής. Η προχθεσινή τοποθέτηση του προέδρου μάς πρόσβαλε, απορώ πως δεν έφυγε όλη η αίθουσα, δεν μπορείς να αναφέρεσαι μπροστά σε αγωνιστές της Αριστεράς σε 5η φάλαγγα. Δεν είναι κουβέντες που μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος που έχει σχέση, καταρχάς, με την πολιτική».
Κούλογλου: Δεν παραδίδω την έδρα μου - Ο Κασσελάκης θέλει ένα προσωποπαγές κόμμα
Το πρωί ο Στέλιος Κούλογλου επανέλαβε ότι δεν παραδίδει την έδρα του. «Ψηφίστηκα από 200.000 ανθρώπους. Νομίζω ότι τήρησα απολύτως τη δέσμευση που είχα πάρει. Έμεινα σταθερός στις θέσεις. Επομένως, το θέμα έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης το επανέφερε τώρα διότι είναι λίγο θυμωμένος με μία ανάλυση που έκανα στο tvxs γράφοντας, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφάνισή του, ότι είναι καλός στην αριθμητική γιατί πρόσθεσε αντιπάλους και προβλήματα, αφαίρεσε οπαδούς, πολλαπλασίασε τους εχθρούς και διαίρεσε ακόμα και το δικό του στρατόπεδο και ανέλυα στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου που λειτουργεί, τα οποία βάθυναν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν έχω κάτι με τον κ. Κασσελάκη. Μακάρι να τα καταφέρει. Προσωρινά όλα τα δείγματα αρνητικά. Εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε πολύ μεγάλη κρίση, θα αντιμετωπίσει τον κύριο Μητσοτάκη; Χρειάζεται μια πραγματική απάντηση γιατί η ΝΔ έχει αφεθεί χωρίς αντίπαλο. Κάνει ότι θέλει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει κάποιος να τα αντιμετωπίσει και νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει» πρόσθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.
Σε ερώτηση «ποιος είναι ο στόχος του κ. Κασσελάκη», ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε: «Δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Καταρχήν είναι προφανές ότι θέλει να πάρει το κόμμα και από την αριστερά να το πάει κάπου στο κέντρο προς την κεντροδεξιά. Αυτές είναι οι θέσεις, οι οποίες εξέφρασε και στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Όλα αυτά που είδα δεν είχανε καμία σχέση όχι με το ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερά ή τους σοσιαλιστές, ούτε το κέντρο στην Ευρώπη δεν λέει αυτά τα πράγματα. Θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα που να είναι αυτός και η μάζα, χωρίς ενδιάμεσα όργανα, χωρίς καταστατικά και χωρίς σεβασμό στις διαδικασίες. Αυτό έκανε τώρα θέτοντας, από την Αμερική, εκτός κόμματος κάποια στελέχη, που δεν είχε δικαίωμα να το κάνει και προκηρύσσοντας δημοψήφισμα το οποίος είναι αντικαταστατικό».