Η εκτιμώμενη μεγάλη αποχή σε συνδυασμό με το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογική διαδικασία δημιουργούν ένα ρευστό τοπίο σχετικά με τα όρια της εκλογικής επιρροής του κάθε κόμματος στις Eυρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα της GPO εκτός από την πρώτη θέση η οποία δεν αμφισβητείται για τη Νέα Δημοκρατία, που και αυτή εμφανίζει σχετικά διευρυμένα όρια, τόσο η δεύτερη όσο και η τέταρτη θέση εμφανίζουν σχετικές αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των κομμάτων που τις διεκδικούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σίγουρα ένα σημαντικό προβάδισμα για τη δεύτερη θέση με τα ποσοστά του να κυμαίνονται μεταξύ 14,7% έως 17,7% η σύνθεση, ωστόσο, της εκλογικής του βάσης που αποτελείται από ηλικιακές και δημογραφικές ομάδες (νέοι, γυναίκες) με χαμηλότερο βαθμό βεβαιότητας συμμετοχής δημιουργεί κάποια ερωτήματα σχετικά με την τελική του επίδοση. Παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει μια σταθερότητα σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ενώ η υπόθεση με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να τον έχει πλήξει.

Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται υψηλός βαθμός συσπείρωσης που σε συνδυασμό με την εμπειρία προηγούμενων αναμετρήσεων που έδειξαν ότι είναι ένα κόμμα με οργανωμένο μηχανισμό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους του, αφήνουν περιθώρια που αν συνδυαστούν με την χαμηλή συμμετοχή, μπορούν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στο ανώτερο όριο του που σε αυτή την τελευταία δημοσκόπηση ανιχνεύεται στο 14,5%.

Τα ίδια χαρακτηριστικά της ψήφου ισχύουν και για το ΚΚΕ το οποίο υπολείπεται της Ελληνικής Λύσης, που παραμένει σταθερά στην τέταρτη θέση καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με την κεντρική τιμή να καταγράφεται στο 8,8% για τον Κυριάκο Βελόπουλο και 8,5% για το ΚΚΕ.

Αυτά είναι τα πέντε κόμματα που φαίνεται να εξασφαλίζουν έδρες με την Α΄ κατανομή, ενώ από εκεί και κάτω τον πρώτο λόγο για την εκλογή ευρωβουλευτή έχουν η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας» που με βάση την τελευταία εκτίμηση φαίνεται να εξασφαλίζουν από μία έδρα.

Από τα υπόλοιπα κόμματα δυναμική φαίνεται να έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η «Φωνή Λογικής» της οποίας η μέση εκτίμηση την φέρνει στο 3%, εκλογικό όριο το οποίο μπορούν να προσεγγίσουν τόσο η «Νέα Αριστερά» όσο και το «ΜΕΡΑ 25».

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr