Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, η ανάκαμψη των ποσοστών της πάνω από τον πήχη του 30% αλλά και η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει προκαλέσει ο Στέφανος Κασσελάκης αποτυπώνονται στην πολιτική έρευνα της Κapa Research για τον μήνα Ιούνιο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», η κυβέρνηση δείχνει να αυξάνει τις δυνάμεις, ενώ στον αντίποδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει πτώση, με τον Στ. Κασσελάκη να φαίνεται πως δεν πείθει, καθώς η πλειονότητα των πολιτών ζητά άλλον αρχηγό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο όριο της μίας ποσοστιαίας μονάδας, χωρίς ωστόσο να ενισχύει έτι περαιτέρω τις δυνάμεις του. Τα υπόλοιπα κόμματα, με μικρές αυξομειώσεις κρατούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές. Ευρεία πλειοψηφία καταγράφει και η άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει στο έργο της, σε ποσοστό 66%, με ένα 29% να ζητά πρόωρες εκλογές.
Πρόθεση ψήφου
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 30,3%, έναντι 13,5% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ φιγουράρει στην τρίτη θέση με ποσοστό 12,2%.
Ακολουθούν, η Ελληνική Λύση με 8,5%, το ΚΚΕ με 7,9%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%, ενώ η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο του 3%, συγκεντρώνοντας το 1,8% των προτιμήσεων. Άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 2,3% των ερωτηθέντων, 0,8% θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αθροιστικά αγγίζει το 12,1%.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την... πόρτα στον Κασσελάκη
Ενδιαφέρον στοιχείο της πολιτικής έρευνας της Κapa Research είναι ότι πάνω από ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 51%) επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι ποσοστού μόλις 25% που ζητά να παραμείνει ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος.
Η ακρίβεια το μείζον πρόβλημα για τους πολίτες
Σε ό,τι αφορά τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, με την Υγεία και την εγκληματικότητα να ακολουθούν.
Όχι στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ναι στην ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, µε εστίαση όµως στα θέµατα κόστους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας του πολίτη, είναι το πρώτο µετεκλογικό δείγµα γραφής που αναδεικνύει η έρευνα της Kapa Research.
Συγκεκριµένα, στο ερώτηµα για σενάριο πρόωρων εκλογών, οι δύο στους τρεις (66%) απαντούν αρνητικά και επιλέγουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 29% των ερωτηθέντων.
Παράλληλα, στο ερώτηµα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι µπροστά µε 46%, πάνω και από τον «κανένα» (37%) και πολύ µακριά από τον Στ. Κασσελάκη (9%) και τον Ν. Ανδρουλάκη (7%).
Εικόνα κρίσης και εσωστρέφειας καταγράφεται για τη μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η κρίση δείχνει να γενικεύεται, αγγίζοντας ακόµα και τον πρόεδρο του κόµµατος. Συγκεκριµένα, µόλις ο ένας στους τέσσερις εκτιµά πλέον ότι πρέπει να παραµείνει πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ο ένας στους δύο (51%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο. Αλλά και το rebranding του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει την απόδοση που ίσως προσδοκά ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς το 47% εκτιµά πως ο Αλέξης Τσίπρας καλό είναι να µείνει στα µετόπισθεν και να βοηθήσει τη χώρα όπως µπορεί ως πρώην πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, διχασµός επικρατεί ως προς το πότε θα πρέπει να γίνουν εσωκοµµατικές εκλογές: το φθινόπωρο του 2024 ή το 2025, όπως ορίζει το καταστατικό.
Η εικόνα που εµφανίζουν τα δύο κόµµατα, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βεβαίως και την επίπτωσή της στα περί σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγµα. Συγκεκριµένα, αν πρέπει να συνεργαστούν τα δύο κόµµατα και να κατεβούν από κοινού στις εκλογές, το 53% απαντά αρνητικά και το 39% το βλέπει λίγο έως πολύ πιθανό. Οµως εκεί που φαίνεται το πρόβληµα σε όλο του το µέγεθος είναι στο ερώτηµα πόσο πιθανή θεωρείτε την κοινή κάθοδο των δύο κοµµάτων στις εθνικές εκλογές, όπου το 74% απαντά αρνητικά!