Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά το ιδανικό μέρος για να κάνει το διάγγελμά του προκειμένου να πανηγυρίσει για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους για την επόμενη μέρα, καθώς βλέπει ότι είναι απομονωμένη, βάλλεται από διεθνείς αναλυτές και ξένα ΜΜΕ ενώ και  οι πολίτες δε συμμερίζονται το αφήγημα  ότι θα ξημερώσει μία καινούργια μέρα με μεγαλύτερες ελευθερίες για τη χάραξη πολιτικής.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι επιστρατεύτηκαν δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης να απευθύνουν «προσκλητήριο» για προοδευτική συστράτευση. Που υποχρεωτικά "μεταφράζεται" και ως μήνυμα προς τον Τσίπρα πως πρέπει να "τελειώνει" με τον Καμμένο

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το τέλος των μνημονίων αποτελεί μία νέα αφετηρία για μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία, για μα προοδευτική συστράτευση, για να κλείσουμε τον δρόμο στην Ακροδεξιά, και τη συντηρητική παλινόρθωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφέρει πως «η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ασταμάτητη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, συνταγματική αναθεώρηση. Αυτές τις μεγάλες τομές και τις προοδευτικές πολιτικές καλούνται οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να τις πραγματώσουν».

Η κυβέρνηση, βλέπονταν ότι το αφήγημα της καθαρής εξόδου «θολώνει» από διεθνείς αναλυτές και ξένα ΜΜΕ που καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς πισωγυρίσματα και παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, προσπαθεί να βρει πολιτικά «δεκανίκα» προκειμένου να περισώσει ότι μπορεί από την κατρακύλα αλλά και να κατευνάσει την οργή των πολιτών από τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Διακαής πόθος της κυβέρνησης άλλωστε , δεν είναι άλλος από το να αναστείλει τις περικοπές των συντάξεων που ψήφισε η ίδια καθώς και την μείωση του αφορολόγητου.