Σαββάτο
12 Οκτωβρίου 2024

Δύσκολο διήμερο για την Κεντροαριστερά: Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ο ελιγμός Κασσελάκη

Πολιτική

Κρίσιμο είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για την Κεντροαριστερά, με το ΠΑΣΟΚ να οδηγείται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου του προέδρου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή, μία κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του κόμματος.

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το προβάδισμα με 29,64% έναντι του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο, του Χάρη Δούκα, ο οποίος εξασφάλισε το 21,41%. Κρίσιμο στοιχείο της αναμέτρησης θεωρείται το ποσοστό της συμμετοχής, καθώς και το πόσοι από τους ψηφοφόρους που επέλεξαν έναν από τους υπόλοιπους τέσσερις υποψήφιους (Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου) θα πάνε να ψηφίσουν και ποια επιλογή θα κάνουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε εκ νέου τη δέσμευση του ότι θα κινηθεί με τη στρατηγική της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας. «Εμείς συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και πιστεύω βαθιά ότι αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει ενωμένο, με τον υπεύθυνο λόγο, με το πολιτικό πρόγραμμα, με ένα ικανό στελεχιακό δυναμικό, μπορούμε στις επόμενες εθνικές εκλογές όχι μόνο να κοιτάξουμε στα μάτια τη Νέα Δημοκρατία αλλά να είμαστε ο νικητής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαφορά του πρώτου γύρου. «Πιστεύω πως η διαφορά μπορεί να ανατραπεί. Είναι ισχυρό το μήνυμα της αλλαγής που δώσαμε την πρώτη εβδομάδα. Δουλεύουμε σκληρά και μπορούμε να καταφέρουμε την αλλάγη. Θέλω να έρθουν και να ψηφίσουν και οι 300 χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν την πρώτη εβδομάδα», τόνισε.

Δύσκολο διήμερο και στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική κρίση εντείνεται, καθώς πλησιάζει η νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, με το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος να έχει φέρει αναταράξεις στις τάξεις του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε χθες τον τελευταίο ελιγμό του πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το απόγευμα της Παρασκευής απέσυρε με ανάρτησή του το εξώδικο που είχε απευθύνει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας για τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του.

Για την απόφασή του αυτή, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε το γεγονός ότι το εξώδικο «πέτυχε τον σκοπό του», παράλληλα σημείωσε πως θέλει να αφαιρέσει και το τελευταίο «άλλοθι» από τους αντιπάλους του, τους οποίους κάλεσε αν θέλουν τώρα να τον αποκλείσουν «γιατί πίνει τον καφέ του δίχως ζάχαρη».

Τέλος δεσμεύτηκε προς τους οπαδούς του ότι Συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο θα γίνουν «ελεύθερα».

Νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία είχε απορρίψει πρόταση του μέλους της, Νίκου Σκορίνη, για αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και αντ’ αυτής να υπάρξει συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας με τους πέντε υποψηφίους για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε, ενώ η εισήγηση της πλειοψηφίας για συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο καταψηφίστηκε από τέσσερα μέλη της ΠΓ: Τη Θεοδώρα Τζάκρη, την Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον Νίκο Σκορίνη και τον Πάνο Ρήγα. Οι δύο τελευταίοι φαίνεται πως δεν θα πάρουν μέρος και στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ αντίθετα η κα Τζάκρη, δήλωσε πως θα είναι εκεί.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτός Αθήνας επικαλέστηκε και ο Παύλος Πολάκης για να μην παραστεί στην Κεντρική Επιτροπή που «87» και kasselistas αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους.

Αν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τελικώς έχει απαρτία και ξεκινήσει, θα συζητήσει ένα και μόνο θέμα. Αυτό της συμπεριφοράς του Στέφανου Κασσελάκη με κορωνίδα το εξώδικο, έστω και αν αυτό πάρθηκε πίσω στο 90’.

Όποιες διαφωνίες υπήρχαν για το θέμα στην ομάδα των «87» έχουν πλέον καμφθεί και το μέτωπο παρουσιάζεται συμπαγές υπέρ του «μπλοκαρίσματος» της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Αυξήθηκαν οι συλλήψεις ανηλίκων και εμπλεκομένων σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλία

Μπορεί η Θεσσαλία να είναι μια από τις περιοχές της χώρας με μικρή εγκληματικότητα, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του σ...

Φόρτωση άρθρων...