Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Εδραίωση του καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας παρά τις διαφωνίες

Πολιτική

Ένα διαφορετικό κεφάλαιο άνοιξαν με τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλαν το μήνυμα ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μπορούν να γράφουν παράλληλη σελίδα με συμφωνίες.

«Μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν ήμουν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχα μοιραστεί μαζί σας την πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τόσο μεγάλα που να είναι άλυτα», είπε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, μεταξύ των διαπιστωμένων διαφωνιών ήταν και το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να το συνδέει σήμερα με αυτό της υφαλοκρηπίδας.

«Είπαμε ότι από τη δική μας σκοπιά δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει και ότι δεν θα το δεχτούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον άλλες τρεις φορές μέσα στο 2024. 

Συγκεκριμένα:

  • 9-11 Ιουλίου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον,
  • Τον Σεπτέμβριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη,
  • Τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα.

Το δείπνο στο λευκό παλάτι

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και στην κλειστή συνάντηση των δύο ηγετών με την παρουσία μόνο των μεταφραστών τους, κάτι που συνέβη και στο δείπνο, όπου σε μία ξεχωριστή ροτόντα απόλαυσαν αρνίσια παϊδάκια, κεμπάπ και ντολμαδάκια, ενώ η ορχήστρα έπαιζε τουρκικά και ελληνικά τραγούδια όπως η Φραγκοσυριανή.

Λίγο νωρίτερα είχαν διαφωνήσει μπροστά στις κάμερες για τρία θέματα. Το πρώτο ήταν με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Χαμάς έκανε λόγο για τρομοκρατική οργάνωση.

Δεύτερο σημείο τριβής αυτό των μειονοτήτων όταν ο Ερντογάν αποκάλεσε τη μειονότητα στη Θράκη τουρκική.

Τρίτο αγκάθι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με τον Τούρκο Πρόεδρο να διαβεβαιώνει ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη – Έχουν γίνει λάθη από τη μεριά Κασσελάκη

«Δεν έχει διαφορές καταγεγραμμένες στο χαρτί, σχεδόν με κανέναν ο Στέφανος Κασσελάκης. Τώρα ζούμε τα απόνερα ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος το 2023. Λέω ότι υπάρχει περιθώριο ν...

Ο Ανδρουλάκης προτείνει ανοιχτό debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού debate, χωρίς παράλληλους μονολόγους, μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Πιστεύω ότι φτιάξαμε ένα ...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τις χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν από σοβαρές πλημμύρες

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Μολδαβία που επλήγησαν από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Κυριάκος Μ...

Φόρτωση άρθρων...