Κυριακή
29 Δεκεμβρίου 2024

ΕΕ προς Βρετανία: Τελειώνετε με το Brexit - Εμείς συνεχίζουμε ενωμένοι

Πολιτική

Τη βεβαιότητα ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα και θα συνεχίσουν να προωθούν λύσεις, ώστε να παραμείνει ισχυρή η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής και οι υπόλοιποι ηγέτες συνέχισαν τις διαβουλεύσεις τους την επόμενη μέρα, κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης και των μελλοντικών τους κινήσεων.

Ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για μία ιστορική και δύσκολη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς για πρώτη φορά η Βρετανία δεν συμμετείχε σε μία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Συζητήσαμε τις συνέπειες από το Βrexit. Ήταν μία ιστορική στιγμή στην κοινή μας ιστορία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι ως 27» σημείωσε.

Αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ένωσης, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνουν μία σειρά διαπραγματεύσεις, αφού φυσικά πρώτα το Λονδίνο ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, οι οποίες θα αφορούν μία σειρά θεμάτων και όχι μόνο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ελπίζουμε η Βρετανία να είναι ένας στενός συνεργάτης στο μέλλον. Οι 27 έκαναν απόλυτα σαφές ότι, για να έχει κάποιος πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα πρέπει να αποδεχθεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που υπάρχουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης "κίνησης" των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπάρξει "αλά καρτ" κοινή αγορά. Ταυτόχρονα, κατέστη σαφές ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο και τακτικό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι «27» της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω όλα τα θέματα που αφορούν την Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Λιγότερο επιθετικός, σε σύγκριση με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, εάν πρώτα δεν υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Προσέθεσε επίσης ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η γενική αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης ή εμβάθυνση της Ένωσης, αλλά εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο πρόεδροι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να λέει πως ο πρόεδρος Τούσκ έκανε το «μέγιστο δυνατό εντός του υπάρχοντος πλαισίου των συνθηκών της ΕΕ και ό,τι μπορούσε να γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη», αναφερόμενος στις παραχωρήσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Τουσκ ανέφερε πως «ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσαμε να αναλάβει ευθύνες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Μέρκελ: Κανείς στη Σύνοδο δεν ζήτησε αλλαγές στις Συνθήκες

Η Ευρώπη επιθυμεί την άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Βρετανία, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

«Προς το παρόν δεν αλλάζει καμία Συνθήκη, πρέπει να εργαστούμε εντός των υπαρχόντων Συνθηκών, ώστε να γίνουμε λιγότερο γραφειοκρατικοί, πιο διαφανείς και πιο δυναμικοί» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε πως κανένα από τα μέλη της ΕΕ δεν ζήτησε αλλαγή των Συνθηκών.

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε στρατηγικούς στόχους εντός του υπάρχοντος πλαισίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εργαστούμε όλοι προς τους ίδιους στόχους, προκειμένου να μετατρέψουμε την ΕΕ σε έναν ισχυρότερο παγκόσμιο παίκτη» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε, δε, πως το «Brexit σημαίνει ότι θα υπάρχει περισσότερη Ευρώπη, όταν αυτό έχει νόημα, και λιγότερη Ευρώπη, όταν επίσης θα υπάρχει νόημα».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μείνει στην ενιαία αγορά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταλλάξει κάτι κάπου αλλού. Θα περιμένουμε να μας το πει το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Μέρκελ. Παράλληλα, υπογράμμισε πως τώρα η ΕΕ είναι ακόμα περισσότερο προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα στην εργασία, για να αναπληρώσει τα χαμένα.

Ολάντ: Δεν θα διατηρήσει το City το ρόλο του έπειτα από την έξοδο από την ΕΕ

Την πεποίθησή του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πως οι συνέπειες του Brexit θα επιφέρουν τέτοιες ζημιές που το City, η καρδιά της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας του Λονδίνου, θα σταματήσει να έχει το ειδικό βάρος που έχει, μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η επίσημη κοινή δήλωση της άτυπης Συνόδου

1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις.

2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η ενεργοποίηση.

3. Όταν η ενεργοποίηση γίνει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στην επόμενη διαδικασία η Κομισιον και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.

4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενός εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προυποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.

5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.

7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε ένα πολιτικό προβληματισμό για να δώσουμε ωθηης σε περαιτέρεω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της στρατηγικής μας ατζέντας και στη ανάπτυξης της ΕΕ με 27 κράτη μέλη. Αυτό απαιτεί ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

Οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει ξεκάθαρη τη στάση τους από την αρχή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πριν αυτή ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαγόρευσε οποιεσδήποτε διμερείς διαπραγματεύσεις χωρών με το Λονδίνο.

Κοινή γραμμή αποτελεί επίσης η απόφαση να μην υπάρξει καμία παραχώρηση προς το Λονδίνο, αν δεν αποδεχτεί την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Ταλιμπάν έπληξαν στόχους στο Πακιστάν ως αντίποινα για επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν βάλει στο στόχαστρο «αρκετά σημεία» στο γειτονικό Πακιστάν, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, λίγες ημέρες αφότου πακιστανικά αεροσκάφη πραγ...

Ο Πούτιν ζητά από τον πρόεδρο του Καζακστάν αντικειμενική έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε το Σάββατο (28/12) στον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χά...

Γερμανία: Παραιτήθηκε αρχισυντάκτρια της Welt am Sonntag μετά τη δημοσίευση άρθρου γνώμης του Μασκ υπέρ της ακροδεξιάς AfD

Την παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας της υπεύθυνης του opinion section της Welt am Sonntag προκάλεσε η online δημοσίευση άρθρου γνώμης του Ιλον Μασκ υπέρ της ακροδεξιάςΕναλλακτική...

Φόρτωση άρθρων...